Vyro staigmena policininkei gyvenimą pasuko netikėta linkme

Kiekvieną kartą po darbo grįžusi į namus Jonavos policijos prevencijos poskyrio viršininkė Gileta Kisielė dar nenusivilkusi uniformos išglosto namuose augančius katinus.Vien Meino meškėnų čia – septyni, be jų kieme dar bėgioja trys iš prieglaudos paimtos katės.

„Meino meškėnai – kaip šeimos nariai. Jie kaip šunys, kurie mus išlydi išeinančius ir pasitinka grįžtančius“, – sako Gileta Kisielė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
„Meino meškėnai – kaip šeimos nariai. Jie kaip šunys, kurie mus išlydi išeinančius ir pasitinka grįžtančius“, – sako Gileta Kisielė.<br>Asmeninio archyvo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Vilčinskienė (jonavoszinios.lt)

2015-01-27 16:22, atnaujinta 2018-01-14 22:16

„Meino meškėnai – kaip šeimos nariai. Jie kaip šunys, kurie mus išlydi išeinančius ir pasitinka grįžtančius. Prieraišumas ir žaismingumas – geriausi šios veislės katinų bruožai“, – sakė G.Kisielė.

Maždaug prieš aštuonerius metus gimtadienio proga iš sutuoktinio dovanų gavusi tuo metu Lietuvoje dar nepopuliarios Meino meškėnų veislės katę, dabar G.Kisielė kartu su vyru ir vaikais namuose yra įkūrusi jų veislyną. Kačiukus iš jų perka ne tik lietuviai, o G.Kislielės katinai ne kartą dalyvavę tiek Lietuvos, tiek pasaulinio lygio parodose ir gavę medalius.

Pirmoji katė – dovana gimtadienio proga

„Katės mano gyvenime buvo visada, nuo vaikystės. Pamenu, kai per tryliktąjį gimtadienį tėvai leido man laikyti katę. O prieš aštuonerius metus, ankstų gimtadienio rytą suskambo durų skambutis. Už jų stovėjo vyras su Meino meškėnų katyte“, – pasakojo pareigūnė.

Tąsyk sutuoktinis žmonai gyvą dovaną parvežė iš Lenkijos, nes Lietuvoje tokių veislynų dar nebuvo.

Tai G.Kisilei buvo ir didžiulis džiaugsmas, ir staigmena. Iš vakaro vyras buvo pasakęs, kad nenakvos namuose, nes turi daug darbo, o pats išvyko į Lenkiją žmonai parvežti gimtadienio dovanos.

„Vyras į Lenkiją parvežti man katino važiavo žiemą, per pūgą, blogu oru, o kelionė truko 23 valandas“, – sakė G.Kisielė.

Netrukus sutuoktinių namuose atsirado dar vienas katinas, taip pat Meino meškėnų veislės, ir sutuoktiniai nusprendė įkurti veislyną.

Įvertinimas – už ilgą uodegą

Pasak G.Kisielės, Meino meškėnai šeimininkus „paperka" tobulu charakteriu – jie iš šeimos narių patys išsirenka savo šeimininką, dažniausiai miega jo lovoje, be to, Meino meškėnai žaismingi tarsi kačiukai išlieka iki senatvės.

Be to, šie katinai žavi ir savo įspūdingu dydžiu – suaugęs katinas gali sverti net iki 14 kilogramų.

Tiesa, Meino meškėno veislės kačiuką įsigyti nėra pigu – jo kaina tiek Lietuvos, tiek Europos veislynuose svyruoja nuo 1,5 iki 2 tūkstančių eurų.

„Gaila, kad Lietuvoje nėra sutvarkyta teisinė bazė, ir skelbimų portalai mirga nuo parduodamų tariamai veislinių kačiukų „be dokumentų“. Tarkim, Lenkijoje tokį gyvūną parduoti yra draudžiama – galima nebent dovanoti. Pas mus, deja, kol kas taip nėra“, – sakė G.Kisielė.

Kartu su katinais pareigūnė yra vykusi ir į keliones tiek Lietuvoje, tiek užsienyje. Mat vienas iš reikalavimų veislynams – jų katinai privalo dalyvauti parodose. Čia vertinama ne tik parodos dalyvių išvaizda, tačiau ir jų charakteris. Vienas iš svarbiausių dalykų – katinas neturi rodyti agresijos.

Ne kartą G.Kisielės katinai gavo ir medalius, o vienas yra laimėjęs ilgiausios uodegos konkursą. Jo uodega, pasak pašnekovės, buvo 54 centimetrų ilgio.

Katinais rūpinasi ir vaikai

Nuosavame name yra įrengtas ir atskiras priestatas, iš kurio pro langus katinai gali patekti tiesiai į kieme esančius voljerus.

Čia gyvena ir iš prieglaudos priglausti trys katinai. Vieną dar mažą katytę pareigūnė iš prieglaudos pasiėmė ligotą ir nepaisydama veterinarų prognozių, kad ji neišgyvens.

„Savaitę laiko nešiojome ją nuo lovos iki maisto dubenėlio. Katė išaugo, pasveiko ir gyvena iki šiol. Visi katinai yra mylimi vienodai, visi jie valgo vienodą kokybišką maistą“, – sakė G.Kisielė.

Katinais rūpinasi ir G.Kisielės vaikai – dukra ir sūnus.

„Jie neįsivaizduoja namų, kuriuose nebūtų gyvūnų. Nuo mažų dienų vaikai žino, kad gyvūnas yra toks pats šeimos narys, kurį reikia mylėti, rūpintis, prižiūrėti. Gyvūnas – ne daiktas. Manau, kad namuose esantys gyvūnai vaikams įskiepija daugiau atsakomybės ir meilės“, – sakė pareigūnė.

Daugiau skaitykite portale jonavoszinios.lt 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.