Be poodinės mikroschemos miegosite ramiai

Nuo kitų metų sausio 1 dienos įsigalios nauja tvarka visiems šunų, kačių ir šeškų šeimininkams – privalomas augintinių ženklinimas poodine mikroschema. Taip antradienį nutarė Vyriausybė, ką prieš keletą metų jau buvo pasiūlęs Seimas, siekdamas įgyvendinti Europos Sąjungos Taryboje patvirtintą reglamentą.

Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

2015-12-10 16:11, atnaujinta 2017-09-30 05:16

Vos tik ši žinia pasiekė keturkojų šeimininkus, socialiniuose tinkluose ir komentaruose ėmė garsiai loti prieš ženklinimą nusiteikusieji. Ir kodėl?

Ženklinimas poodine mikroschema yra įprastas ir savaime suprantamas dalykas tiems, kurie įsigyja keturkojį iš patikimo veislyno ar atsakingiems, gyvūną iš prieglaudos pasiimantiems, žmonėms.

Perkant būsimą keturkojį šeimos narį, atsakingas šeimininkas pasirūpins, kad gyvūnui būtų išduoti veislę patvirtinantys kilmės dokumentai, gyvūno-augintinio pasas, o gyvūnas būtų paženklintas poodine mikroschema.

Atsakingas šeimininkas supranta, kam reikalinga poodinė mikroschema. Būtent joje yra saugoma būtiniausia informacija apie gyvūną ir jo šeimininką – gyvūno kilmė, gimimo data, vakcinacijos istorija, šeimininko kontaktiniai duomenys.

Kodėl atsakingi gyvūnų šeimininkai neabejoja poodinės mikroschemos nauda?

1. Pabėgęs ar dingęs gyvūnas lengviau ras savo šeimininkus.

2. Šeimininkas prisiima visą atsakomybę už savo augintinį, pavyzdžiui, nelaimingo atsitikimo ar gyvūno agresijos atveju.

3. Be gyvūno-augintinio paso ir poodinės mikroschemos keliauti su savo augintiniu sudėtinga, o vykti į užsienį – draudžiama.

4. Poodinėje mikroschemoje kaupiama informacija apie gyvūno vakcinaciją, o tai yra papildoma prevencinė priemonė nuo pasiutilgės plitimo.

5. Didesnė šeimininkų atsakomybė – mažiau keturkojų gyvūnų prieglaudose.

Tad garsiausiai prieš privalomą gyvūnų ženklinimą loja tie, kuriems gyvūno gerovė ir apsauga nė velnio nerūpi, o prie jų choru tuoj pat jungiasi gyvūnų daugintojai ir pigią jų produkciją perkantys asmenys.

Juk ženklinimo poodine mikroschema procedūra vidutiniškai kainuoja viso labo apie 16 eurų. Ir tai – nei neskausminga, nei kenksminga vienkartinė procedūra, kuri pasitarnaus visą augintinio gyvenimą. Ji pagelbės ieškant dingusio gyvūno, didins šeimininkų atsakomybę, leis matyti informaciją gyvūnų vakcinavimą, padės mažinti beglobių gyvūnų skaičių.

Štai garsiai lojančiųjų motyvai prieš gyvūnų ženklinimą poodine mikroschema:

1. Pigus gyvūnas – mažiau nuostolių, net jei jis pabėgs, dings.

2. Nereikės prisiimti atsakomybės gyvūno agresijos ar apkandžiojimo atveju.

3. Kokia dar kelionė su gyvūnu? Šuns vieta prie būdos, o mano katinas NIEKADA nepabėgs.

4. Liguistas noras nuslėpti informaciją apie vakcinaciją. Ir, kaip vienas komentatorius išsireiškė: „To dar betrūko, dar ir skiepyti bus privaloma?“

5. „Tai tik dar vienas veterinarų noras pasipinigauti. Nepamirškit, kad dar tarakonus reikia „pročipuot“, – rašė kitas.

6. Poodinė mikroschema kenkia augintinio sveikatai.

7. Neženklinsiu ir niekas man to daryti neuždraus.

8. Dabar tai bus pilnos gatvės benamių gyvūnų.

9. Ko dar seimūnai prisigalvojo?

10. Įrašykite savo variantą komentaruose.

Ar tai protingų ir atsakingų gyvūnų šeimininkų argumentai prieš privalomą ženklinimą poodine mikroschema?

Spręskite patys.

Lengviausia yra kratytis atsakomybės ir numoti ranka į gyvūno gerovę.

Bet kai nuo grandinės nutrūks tavo nečipuotas amsius ar pabėgs „gryno oro niekada neragavęs“ katinas, galėsi ramiai atsipūsti, nes daug nuostolių nebus – pigiai gavai, pigiai paleidai.

O, žiū, ir naktį miegosi ramiai, nes šeimininkas – ne tu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.