Katės, o ne žmonės, pasirinko būti kartu: tyrimai atskleidė, kada tai įvyko

Bet kuris katės savininkas jums pasakys, kad ne visada supranta, kas vyksta jų pūkuotukės galvoje. Visada apie kates buvo daug nežinomųjų, įskaitant tai, kaip jos pirmiausia buvo prijaukintos. Net ir šiandien katės yra labai savarankiški gyvūnai ir bet kuris šį gyvūną auginantis asmuo gali patvirtinti, kad jie nėra visiškai prijaukinti taip, kaip, pavyzdžiui, šunys.

 Katės, o ne žmonės, pasirinko būti kartu: tyrimai atskleidė, kada tai įvyko.<br> 123rf.com nuotr.
 Katės, o ne žmonės, pasirinko būti kartu: tyrimai atskleidė, kada tai įvyko.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Aug 15, 2020, 7:51 PM

Mikalojaus Koperniko universiteto Lenkijoje tyrimų komanda neseniai bandė rasti atsakymus į klausimą, kada katės buvo prijaukintos. Tyrimų metu pagrindinis dėmesys buvo skiriamas kačių ir žmonių santykiams neolito laikotarpiu.

Buvo ištirtas Artimųjų Rytų laukinių kačių judėjimas ir nustatyta, kad šios katės galėjo atsekti ūkininkus iš Derlingojo pusmėnulio į Europą. Tokia teorija egzistavo jau kurį laiką, tačiau tvirti įrodymai buvo atrasti, kai katės kaulai buvo rasti urve Lenkijoje.

Pranešama, kad ūkininkams pirmą kartą atvykus į Lenkiją, jie būtų turėję iškirtę miško plotus, kad galėtų sukurti dirbamos žemės plotus. Jie pirkdavo naminius gyvulius, tai buvo avys, galvijai ir šunys. Jie galbūt nežinojo, kad juos taip pat seka laukinės katės.

Laukinių kačių palaikai, datuojami nuo 4200 iki 2300 pr. Kr. Galimybė, kad šie kaulai gali būti senesni nei 6000 metų, buvo atradimas, apie kurį komanda svajojo, nes tai būtų patvirtinę, kad Artimųjų Rytų laukinės katės yra migravusios į Vidurio Europą. Tačiau tyrėjų komanda niekada nedrįso patikėti, kad tai pavyks įrodyti būtent jiems.

Tyrimo vadovė Magdalena Krajcarz buvo sužavėta tokio atradimo ir troško sužinoti dar daugiau apie kates po to, kai pietų Lenkijoje keletas kačių kaulų buvo rasti šalia žmogaus palaikų. Paaiškėjo, kad tai buvo senovės keltų ritualo dalis.

Ištyrusi šiuos kaulus, mokslininkė negavo pakankamai trokštamos informacijos apie tai, kada katės pirmą kartą pradėjo gyventi šalia žmonių. Siekdama rasti to įrodymų, M.Krajcarzsusisiekė su kitais archeologais ir paprašė ją informuoti, kai kapavietėsė ar kitur bus rasta kaulų, kurie, kaip įtariama, priklauso katėms.

Taip mokslininkė pirmą kartą sužinojo apie neolito laikotarpio kaulus, kurie buvo rasti urve Lenkijoje. Iš pradžių tyrėjai manė, kad šie palaikai nebus senesni negu 2000 metų, todėl buvo tikra staigmena, kai buvo paaiškėjo, kad jie galėjo būti ten išbūti iki 6000 metų.

Šių kaulų atradimas buvo tikrai naudingas, nes jų izotopai vis dar buvo stabilūs. Tai leido mokslininkams susidaryti aiškų vaizdą apie katės mitybą. Jie sugebėjo palyginti šiuos izotopus su kitų gyvūnų ir žmonių mityba iš to paties laikotarpio. Jie taip pat palygino su Europos laukinės katės ir kačių iš Lenkijos mitybą.

Kačių prijaukinimo teorija visada buvo tokia, kad paskui ūkininkus sekė žiurkės ir pelės, o katės sekė graužikus.

Katės ir žmonės gyveno vienas šalia kito be problemų, nes katės padėjo suvaldyti graužikų populiaciją, o tai buvo naudinga ūkininkams. Tyrėjai vylėsi, kad pateikta izotopų informacija padės šiek tiek patvirtinti šią teoriją.

Izotopų analizė parodė, kad graužikų racioną pakeitė žmonių žemės ūkio veikla. Tokio pat pokyčio nebuvo matyti kačių mityboje. Tai reikštų, kad katės gyveno žmonių gyvenviečių pakraščiuose ir nepasikliaudavo tuo, kad žmonės jas maitins. Tai paskatino šiuos gyvūnus apibūdinti kaip laisvai ir nepriklausomai gyvenančius šalia žmogaus.

Ankstesni tyrimai rodė, kad kačių ir žmonių sąveika prasidėjo prieš daugiau nei 10000 metų. Tokią teoriją patvirtino tai, kad kačių kaulai, datuojami 9500 m. pr. Kr., buvo aptikti Kipre. Katę žmonės turėjo nuvežti į salą, o tai, kaip ji buvo palaidota, leido manyti, kad tai buvo augintinė.

Katės palaikai buvo rasti šalia žmogaus, bet nebuvo jokių požymių, kad gyvūnas būtų nužudytas maistui. Įsivyravo populiari teorija, kad augintinę nužudė, kad galėtų palaidoti kartu su šeimininku. Tokie kačių ir žmonių santykiai, kokie buvo pastebėti Kipre ir Lenkijoje, dabar laikomi kačių prijaukinimo pradžia.

Šis procesas sutapo su žemės ūkio vystymuisi Derlingame Pusmėnulyje, žemės plote, apimančiame Egiptą ir pietinę Turkiją. Yra penkios laukinių kačių veislės, iš kurių visos naminės katės šiandien yra kilusios.

Tyrimai rodo, kad Senovės Egipte katės buvo visiškai prijaukintos ir kad tai buvo labai gerbiami gyvūnai. Šie naujausi tyrimai rodo, kad Vidurio Europoje jie buvo prijaukinti neolito laikotarpiu. Gali būti, kad būtent šiuo laikotarpiu katės buvo pradėtos jaukinti, arba jos galėjo veisti su kitomis Europos laukinėmis katėmis. Komanda tikisi, kad netrukus turės atsakymus į šiuos klausimus.

Parengta pagal kittentoob.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.