Šimtai nuodingų mėsos kukulių vilioja keturkojus: šunų šeimininkai ir policija ieško, kas tai padarė Pastebėję šiuos simptomus – nedelskite

Per šimtą mėsos kukulių, įdarytų nuodingomis rožinės ir žydros spalvos tabletėmis, Baltupiuose aplink Jomanto parką surinko keturkojų šeimininkai ir iškart pradėjo piktadario paieškas.

 Šunų nuodytojas mėsos negaili.<br> Lrytas.lt koliažas
 Šunų nuodytojas mėsos negaili.<br> Lrytas.lt koliažas
Baltupiuose pavyko surinkti per šimtą žalios mėsos kukulių, įdarytų nuodais.
Baltupiuose pavyko surinkti per šimtą žalios mėsos kukulių, įdarytų nuodais.
Šuo.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Šuo.<br>V.Ščiavinsko asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 7, 2022, 6:49 AM

Kalvarijų, Didlaukio gatvėse gyvenantys vilniečiai vieni kitus ragina akylai prižiūrėti augintinius juos išvedus į lauką. Jau pasitaikė ne vienas atvejis, kai šunys prarijo nuodais įdarytus mėsos kukulius, laimė, visus keturkojus pavyko išgelbėti.

Baltupiuose jaukus su nuodais šunims piktadarys pradėjo mėtyti praėjusią savaitę, o viena moteris jau užsitraukė keturkojų šeimininkų nemalonę neatsargiai pareiškusi, kad taip jiems ir reikia, nes vedžiojami šunys esą naikina pievą prie jos namo.

Dėkojo nepažįstamam vyrui

„Aplink Jomanto parką iš Kalvarijų gatvės pusės, arčiau Didlaukio gatvės prekybos centro „Maxima“, – šimtai mėsos kukulių su nuodais. Kiek įmanoma, surinkta, bet nežinia, kiek dar nepastebėta“, – tokį įspėjimą išplatino vilnietė Milda Noreikaitė.

Ji pasidžiaugė, kad augintinis Princas švenčia antrąjį gimtadienį, nes, jam prarijus kukulį su nuodais, į pagalbą atskubėjo kaimynas ir padėjo išvimdyti šunį.

Vilnietė dėkojo nepažįstamam vyrui, nes nebūtų žinojusi, kokių skubių priemonių imtis. Juo labiau kad pasivaikščioti buvo išėjusi ir su vaiku nešyklėje. M.Noreikaitė nuodus mėtantį piktadarį pavadino žudiku.

Laiku atskubėjo į pagalbą

Princo šeimininkė „Sostinei“ pasakojo, kad pirmuosius mėsos kukulius su nuodais kaimynai pastebėjo gegužės 25-ąją. Jie buvo palikti tose vietose, kur žmonės dažniausiai vedžioja šunis.

Pasak M.Noreikaitės, tabletės labiausiai panašios į žiurkių nuodus, tačiau jų sudėties ekspertai dar netyrė. Vis dėlto dėl praėjusio šeštadienio įvykio ji kreipėsi į policiją.

Vilnietė laiku pastebėjo, kad Princas kažką pagriebė nuo tako. Sukomandavus „fu“, šuo išspjovė rožinę tabletę, tačiau laiku pasirodęs kaimynas įspėjo, kad dar vieną ar kelias tabletes gyvūnas galėjo praryti.

Kitam kaimynui panašus įvykis buvo nutikęs prieš kelias dienas, jis konsultavosi su veterinaru, todėl tiksliai žinojo, ką reikia daryti. Nors Princas sveria 30 kilogramų, jis pražiodė nasrus, sugebėjo jį išvimdyti, o paskui gelbėtojai sugirdė vandenilio peroksido.

Panašių atvejų – jau keli

Išvalius skrandį nuogąstavimai pasitvirtino – paaiškėjo, kad šuo buvo prarijęs dar dvi rožines tabletes. M.Noreikaitė prisipažino, kad pati nebūtų žinojusi, ką daryti.

Gelbėjimo operacija truko apie dešimt minučių, šuns neteko vežti į veterinarijos kliniką, dabar jis jaučiasi gerai.

Išvalius skrandį Princui parą teko pakentėti be ėdalo, o dabar jo laukia vitamino K kursas.

Paskui kaimynai į maišelius surinko per šimtą užnuodytų mėsos kukulių.

„Kiek pinigų turėjo išleisti žmogus pirkdamas tiek mėsos? Iš kur tokia neapykanta šunims?“ – stebėjosi M.Noreikaitė.

Ji vien tik viename kieme pažįsta du šunis vedžiojusius kaimynus, kurių augintiniai taip pat buvo prariję nuodų. Todėl vienas namo gyventojas pažadėjo nupjauti žolę, nes joje taip pat gali būti primėtyta tablečių. Juk savivaldybė mieste viešųjų erdvių nešienauja.

Be to, saugodami augintinius visi kaimynai juos pradėjo vedžioti su antsnukiais.

Vieną kukulį buvo prarijęs ir Simo Grigo šuo. Vilnietis pirmasis ir pastebėjo išmėtytus nuodus. Jų buvo prikišta net į krūmus.

Pasiūlymas – trypti žolę

Prasidėjus šunų nuodijimo atvejams socialinio tinklo Baltupiams skirtoje paskyroje Vida piktdžiugiškai užsiminė, kad žinia tikrai gera, nes aplink namus dėl netvarkingai vedžiojamų keturkojų esą jau išdegė didžiuliai žolės plotai.

„Gal pradės mąstyti, kad yra ir žmonių teisės gyventi tvarkingoje aplinkoje“, – svarstė moteris, sukėlusi diskusijų ir įtarinėjimų audrą.

Vieni ją tiesiog vadino nuodytoja, kiti siūlė surengti akciją – ateiti prie Vidos namų su šunimis ir trypti žolę.

„Nemanau, kad tai tas žmogus, kuris mėtė mėsą su nuodais. Nuodytojas taip kvailai nesiskelbtų. Tiesiog moteris yra šunų šeimininkų priešininkė, gyvenanti kiek kitoje vietoje.

Ji galėjo išmintingai patylėti“, – samprotavo S.Grigas.

Susivieniję šunų šeimininkai pradėjo piktadario paieškas.

Vedžiojant svarbu stebėti

Organizacijos „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ veterinarijos gydytoja Vaida Misiūnienė pasakojo, kad augintinių apsinuodijimas žiurkių nuodais – neretas reiškinys, tiesa, keturkojai gali apsinuodyti ir kitomis medžiagomis.

Anot jos, tokių apsinuodijimų daugiau būna rudenį, kai žmonės nuodija iš laukų į namus lendančius graužikus, o šunys ar katės atsitiktinai suėda nuodus. Pasitaiko ir kai gyvūnai nuodijami tyčia.

Gyvūno apsinuodijimo požymius išduoda šie simptomai: apatija, vėmimas, viduriavimas, nenoras ėsti, koordinacijos praradimas, kartais kraujo krešėjimo sutrikimai, ūmus paralyžius.

Pasirodžius šiems simptomams svarbu kuo skubiau kreiptis į veterinarijos kliniką, nebandyti gydyti gyvūno pačiam, nes yra labai svarbus laiko tarpas nuo toksinių medžiagų patekimo į organizmą iki pirmos profesionalios pagalbos suteikimo.

Veterinarijos gydytoja patarė šunis nuo mažens pratinti nerinkti lauke nuo žemės rastų ėdamų ar neėdamų daiktų.

Jei to išmokyti nepavyksta, reikia įsigyti antsnukį su uždara priekine dalimi.

Be to, labai svarbu stebėti šunį vedžiojant – ką jis uosto, laižo, ar ima ką nors nuo žemės. „Šiais laikais žmonės daug laiko praleidžia žiūrėdami į mobilųjį telefoną ir nemato, ką tuo metu daro jų augintinis“, – apgailestavo specialistė.

Naujamiestyje nuodijama kelerius metus

Naujamiestyje šunys buvo nuodijami keletą metų. Pastarąjį kartą tai užfiksuota praėjusių metų pabaigoje.

Šeimininkai skundėsi po pasivaikščiojimų lauke sunegalavusiais augintiniais, vien 2021-ųjų pabaigoje du šunys po apsinuodijimo nugaišo.

Po pasivaikščiojimo Naujamiestyje pernai gruodį sunegalavo fotografės ir rašytojos N.Rekašiūtės šuo Spinoza.

Moteris išsiaiškino, kad kaimynystėje tuo pat metu sunegalavo ir daugiau keturkojų. Kaimynams kilo įtarimų, kad aplinkinėse gatvėse kažkas gali būti pabėręs nuodų.

N.Rekašiūtė augintinį nuvežė pas veterinarą, jis atliko šuns kraujo, skydliaukės ir kitus reikalingus tyrimus. Jie parodė smarkiai sumažėjusį vieno skydliaukės hormono kiekį.

Papasakojus šią istoriją N.Rekašiūtei pradėjo rašyti kaimynystėje gyvenantys šunų šeimininkai. Jie dalijosi panašia patirtimi, kaip ėmė negaluoti ir jų augintiniai. Kilo įtarimų, kad kaimynystėje kažkas gali būti pabėręs nuodų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.