Kodėl žmonės dievina bjaurius gyvūnus? Atsakymas nustebins

Negražūs šunys ir kiti nepatrauklūs augintiniai toli gražu nėra estetiški, tačiau vis tiek virpina žmonių širdžių stygas. Kas iš tiesų vyksta ir kodėl?

 2023 m. bjauriausio pasaulio šuns konkurso nugalėtojas.<br> AP/Scanpix nuotr.
 2023 m. bjauriausio pasaulio šuns konkurso nugalėtojas.<br> AP/Scanpix nuotr.
Kodėl mes mylime bjaurius gyvūnus?<br> 123rf.com nuotr.
Kodėl mes mylime bjaurius gyvūnus?<br> 123rf.com nuotr.
Kodėl mes mylime bjaurius gyvūnus?<br> 123rf.com nuotr.
Kodėl mes mylime bjaurius gyvūnus?<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 2, 2023, 12:22 PM

Kiekvienais metais vyksta bjauriausio pasaulio šuns konkursas, kuriame abejotinos garbės dalyviai tirpdo gyvūnų mylėtojų širdis visame pasaulyje. Negražių naminių gyvūnėlių nuotraukos taip pat yra dažnai tampa labai populiarios internete.

Taigi kodėl bjaurūs gyvūnai mums tokie patrauklūs? Ir kuo keistai atrodantys padarai tokie mieli?

Evoliucija čia vaidina tam tikrą vaidmenį. Pasak austrų zoologo Konrado Lorenzo, žmogaus potraukis kūdikiams, pavyzdžiui, didelėms akims, didelėms galvoms ir minkštiems kūnams, yra evoliucinė adaptacija, padedanti užtikrinti, kad suaugę žmonės rūpintųsi savo palikuonimis, tai garantuoja savo rūšies išlikimą. Pagal vaikiškus bruožus 1943 m. K. Lorenzas sukūrė „kūdikio schemą“.

Keistai atrodantys gyvūnai, tokie kaip dygliuočiai, mopsai ar buldogai, pasižymi šiomis kūdikiškomis savybėmis, kurios sukelia meilią žmonių reakciją ir suaktyvina instinktą puoselėti ir saugoti.

„Infantilios augintinių savybės padidina žmogaus „apsauginį elgesį, dėmesį ir norą rūpintis“ juo bei sumažina „agresijos kūdikiui tikimybę“, – sako Marta Borgi, Romos Istituto Superiore di Sanita tyrėja, studijavusi, kaip „kūdikio schema“ yra susijusi su žmogaus ir gyvūno sąveika.

„Žmonėms, kurių jauniklių išgyvenimas visiškai priklausomi nuo išlaikymo ir apsaugos, toks atsakas turi aiškią vertę, nes prisideda prie palikuonių išgyvenimo galimybių padidinimo“, – sako ji.

2014 m. M. Borgi ir kitų mokslininkų atliktas tyrimas atskleidė, kad „mielumo“ sąvoka yra sudėtinga ir vystosi labai jauname amžiuje, o vaikai nuo trejų metų mėgsta gyvūnus ir žmones, turinčius dideles akis, į sagas panašias nosis ir apvalius veidus.

„Mes parodėme, kad atsakas į šuniukų ir kačiukų snukučių bruožus išryškėja labai anksti mūsų vystymosi metu“, – sako M. Borgi.

Tyrėjai išanalizavo trejų–šešerių metų amžiaus vaikų akių judesius ir nustatė, kad jie buvo labiau susitelkę į šunų, kačių ir žmonių vaizdus, ​​kurie buvo modifikuoti skaitmeniniu būdu, kad suteiktų jiems ryškesių kūdikių savybių. Jie taip pat paprašė vaikų įvertinti paveikslėlius skalėje nuo vieno iki penkių: vienas būtų „nemeilus“, o penki – „labai mielus“. Vaikai apvalius veidus aukštomis kaktomis, didelėmis akimis ir mažomis nosimis vertino kaip mielesnius, nei veidus, turinčius mažiau infantilių bruožų.

„Mes parodėme, kad šunų ir kačių snukučių laipsnis „kūdikių schemoje“ yra ryškus kriterijus, turintis įtakos „mielumo suvokimui“ jau tarp vaikų, – sako M. Borgis.

Nors daugelis bjaurių būtybių yra puikiai prisitaikę prie savo gyvenimo laukinėje gamtoje ir gali suteikti didžiulę naudą ekosistemoms, kuriose gyvena, jie dažnai vis tiek nesulaukia tiek dėmesio, kiek tradiciškai mielesni ir žmonėms artimesni gyvūnai. Tai gali sukelti šališkumą, dėl kurio daugelis mažiau patrauklių rūšių bus nepastebimos atliekant tyrimus.

Yra ir kitų kultūros nulemtų veiksnių, kurie taip pat skatina mūsų apsėdimą dėl bjauriai mielų gyvūnų. „Bjauriai mielas dalykas yra labai madinga“, – sako Rowena Packer, Londono universiteto Karališkojo veterinarijos koledžo (JK) dėstytoja gyvūnų kompanionų elgsenos ir gerovės mokslų dėstytoja. Tai iš dalies lemia socialiniai tinklai ir žiniasklaida, nes daugelis įžymybių ir influencerių „Instagram“ tinkle demonstruoja mopsus ir prancūzų buldogus.

Tačiau ši tendencija kelia rimtą susirūpinimą dėl gerovės. Veterinarai ragina nesirinkti brachicefalinių arba plokščiasnukių šunų veislių, nes juos kamuoja rimti sveikatos sutrikimai. Selektyviai veisiami mopsai ir prancūzų buldogai patiria kvėpavimo sutrikimų, pasikartojančias odos infekcijas ir akių ligas.

2022 m. atliktas tyrimas leido padaryti išvadą, kad mopsai „sveikatos požiūriu nebegali būti laikomi tipišku šunimi“, nes jie susiduria su labai rimtomis sveikatos problemomis. Mopsai Jungtinėje Karalystėje beveik dvigubai dažniau kenčia nuo vieno ar daugiau sveikatos sutrikimų kiekvienais metais, palyginti su kitomis veislėmis.

Vasarą mopsams taip pat gresia šilumos smūgis, nes jiems sunku reguliuoti kūno temperatūrą. „Jei galvojate apie vilkus, jie turi labai ilgas nosis, – sako R. Paker. – Jie priklauso nuo šilumos mainų per nosies kanalą, kuris leidžia jiems veiksmingai reguliuoti temperatūrą... jie neprakaituoja kaip mes. Tačiau mopsai turi labai mažas šnerves ir siaurus kvėpavimo takus, todėl jiems sunku kvėpuoti ir vėsinti savo kūną, kai karšta“.

Dėl to daugelis mopsų skleidžia skanrkimo ir švilpimo garsus, kuriuos žmonės dažnai laiko „mielais“ ir atspindinčiais šuns asmenybę, tvirtina R. Packer“ „Bet tai iš tikrųjų yra tik jų kvėpavimo takų obstrukcijos požymis.“

Nepaisant daugybės sveikatos problemų, mopsai išlieka labai populiarūs. Karališkojo veterinarijos koledžo duomenimis, 2005–2017 m. penkis kartus išaugo mopsų registracija veisėjų klubuose ir JK nacionaliniame šunų registre. Amerikos veislyno klubas mopsus išvardija kaip 35 populiariausią šunų veislę iš 280 registruotų veislių. Prancūzų buldogas, kitas plokščiasnukis, praėjusiais metais pirmą kartą tapo populiariausiu šunimi JAV pagal registracijas.

„Yra daug psichologinių kliūčių, trukdančių žmonėms pripažinti ir susitaikyti su brachicefalinių šunų sveikatos problemomis, – sako R. Packer. – Žmonėms patinka tai, kad mopsai yra labai klouniški ir labai tingūs, ir jie nenori, kad jie taptų kitokie kryžmindami juos su kitų veislių atstovais. Tokių šunų trokštantys žmonės nerimauja, kad jų augintinis nebus ta juokinga „sofos bulvytė“, nors tai iš tikrųjų yra tik ligų, kurias mes jiems paliekame, išraiška“.

Ji sako, kad plokščiasnukių šunų kryžminimas su kitomis veislėmis yra „tikrai būtinas“: „Be to, kad jie turi tikrai ekstremalių kūno formų fenotipų, jie taip pat turi labai mažą genetinę įvairovę.“

Genetinė įvairovė yra svarbi, nes be jos žalingi bruožai ir ligos gali greitai išplisti visoje populiacijoje ir galiausiai pakenkti arba net baigtis mirtimi. 2016 m. atlikta 102 registruotų anglų buldogų analizė parodė, kad jų motinos ir tėvo linijos genetinė įvairovė buvo nedidelė, įskaitant genomo dalį, kurioje yra genų, reguliuojančių normalų imuninį atsaką.

„Buldogai „tampa savo pradinių formų karikatūromis“, – sako R. Paker. – Pastebėta didžiulė tendencija, kad žmonės nori šunų su perdėtai susiraukšlėjusia oda ir mažais kišeniniais kūneliais. Tačiau iš tikrųjų tai atspindi jų stuburo ir kitus apsigimimus – jų slanksteliai yra netinkamai suformuoti, o tai gali sukelti daugybę neurologinių ligų.“

Taigi, nors infantilūs bruožai, tokie kaip didžiulės akys ir raukšlėti snukučiai, gali priversti mus nusišypsoti, galbūt reikėtų persvarstyti savo „bjauriai mielų“ augintinių maniją.

Parengta pagal BBC.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar yra galimybių, kad įvyks pilietybės referendumas?