Katės Kinijoje virsta „kiauliena arba aviena“: nuo žiauraus likimo išgelbėjo apie 1000 murklių

Kinijos policija išgelbėjo apie 1 000 kačių iš sunkvežimio važiavusio į skerdyklą, taip užkirsdama kelią neteisėtai prekybai, kuomet kačių mėsa apgaulingai parduodama kaip kiauliena ar aviena. Toks verslininkų elgesys Kinijoje sukėlė naują susirūpinimo bangą dėl maisto saugos.

 Katės Kinijoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
 Katės Kinijoje.<br>ZUMA Press/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-11-01 12:56

Pasak Kinijos valstybinės naujienų agentūros „The Paper“, remdamiesi gyvūnų teisių gynėjų pranešimu šį mėnesį pareigūnai rytinėje Kinijos Dziangsu provincijoje sulaikė transporto priemonę, kuria buvo renkamos ir gabenamos sugautos katės.

Jei nebūtų buvę įsikišta, tikėtina, kad ši partija būtų patekusi ant pietų stalo ir patiekiama kaip kiaulienos ar avienos šašlykai bei dešrelės.

Pasak „The Paper“, policija ir žemės ūkio institucijos sužlugdžiusios nusikalstamą veiklą kates apgyvendino netoliese esančioje prieglaudoje.

Pareigūnų duomenimis, šis nusikaltimas galėjo atnešti iki 20 tūkst. eurų pelno.

Ataskaitoje nenurodoma, ar buvo sulaikyti kokie nors žmonės ir ar katės buvo benamės, ar naminiai gyvūnai.

Ši gelbėjimo operacija prasidėjo nuo to, jog gyvūnų teisių gynėjai šalia miesto kapinių pastebėjo daugybę medinių dėžių su katėmis viduje. Jie patruliavo gatvėse šešias dienas ir vos sunkvežimiui pajudėjus buvo iškviesta policija.

Vienas leidinio cituojamas aktyvistas sakė, kad juodojoje rinkoje kačių mėsą parduodant kaip avieną ar kiaulieną už kilogramą galima gauti 8 eurus.

„Kai kurie žmonės padarys viską, nes tai pelninga“, – laikraščiui sakė aktyvistas.

Kita aktyvistė Han Jiali Kinijos naujienų portalui sakė, kad ji jau anksčiau buvo sustabdžiusi panašią neteisėtą prekybą pietinėje Kinijos provincijoje.

Raginimai užtikrinti griežtesnę apsaugą

Dėl šio įvykio Kinijos socialinėje žiniasklaidoje kilo nauja susirūpinimo dėl gyvūnų teisių ir maisto saugos banga, daugelis ragino valdžios institucijas vykdyti griežtesnę kontrolę.

Šalis jau seniai susiduria su maisto saugos skandalais.

Vienas iš neseniai kilusių maisto skandalų buvo susijęs su žiurkės galva, rasta koledžo mokykliniame maiste. Vietos pareigūnai iš pradžių tvirtino, kad tai buvo anties kaklo gabalas, tačiau, kilus nuogąstavimams, kad kažkas slepiama, buvo iškviesti provincijos tyrėjai, kurie nustatė priešingai.

Nors Kinijoje galioja įstatymai, reglamentuojantys gyvulių ir nykstančių gyvūnų laikymą ir apsaugą, nėra bendro įstatymo, kuriuo būtų reglamentuojamas žiaurus elgesys su naminiais gyvūnais ir benamiais šunimis bei katėmis.

Gyvūnų teisių ir aplinkosaugos grupės jau seniai vykdo kampaniją prieš gyvūnų dalių, įskaitant daugelio nykstančių rūšių, naudojimą tradicinėje medicinoje. Taip pat didėja pasipriešinimas kasmetiniam šunų mėsos festivaliui.

„Gyvūnai neturi teisių, o maisto sauga negarantuojama“, – rašė vienas iš kelių šimtų vartotojų, dalyvavusių naujausioje diskusijoje.

Vietos valdžios institucijos 2021 m. sulaukė kritikos ir dėl kelių naminių gyvūnėlių, kurie buvo nužudyti jų šeimininkams nustačius teigiamus koronaviruso atvejus. Vienas iš visą pasaulį sukrėtusių įvykių buvo, kai sveikatos priežiūros darbuotojas kastuvu mirtinai uždaužė korgį.

„Tikiuosi, kad šalis greitai priims gyvūnų apsaugos įstatymą“, – teigė gyvūnų mylėtojas.

Parengta pagal bbc.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.