Katės kelia pavojų šimtams nykstančių gyvūnų rūšių: „Ėda tai, kas papuola“

Katės gali būti dievinamos žmonių kompanionės, tačiau jos taip pat yra labai žiaurios žudikės. Kaip rodo tyrimas, jos suėda daugiau kaip 2 000 rūšių gyvūnų visame pasaulyje, įskaitant šimtus rūšių, kurios kelia susirūpinimą dėl jų išsaugojimo.

 Katė.<br>123rf.com.
 Katė.<br>123rf.com.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 31, 2023, 10:11 AM

Nuo prijaukinimo prieš 9 000 metų naminės katės paplito visuose žemynuose, išskyrus Antarktidą. Straipsnyje, paskelbtame žurnale „Nature Communications“, tyrėjai jas net apibūdina kaip „vieną problemiškiausių invazinių rūšių pasaulyje“.

„Mūsų tyrimas atskleidžia vienos sėkmingiausių ir plačiausiai pasaulyje paplitusių invazinių gyvūnų plėšrumo įpročius“, – straipsnyje teigia mokslininkai.

Tyrimo duomenimis, 17 proc. kačių mitybos raciono sudaro paukščiai, žinduoliai, vabzdžiai ir ropliai.

Iš viso katės ėda 981 paukščių, 463 roplių ir 431 žinduolių rūšį, t. y. apie 90 proc. visų suvalgomų rūšių. Taip pat nustatyta, kad jos minta 119 vabzdžių ir 57 varliagyvių rūšimis.

Katės daro ypatingą žalą saloms, kur jos suėda tris kartus daugiau rūšių, keliančių susirūpinimą dėl jų išsaugojimo, nei žemynuose. Pavyzdžiui, yra žinoma, kad jos suėdė rūšių, kurios šiuo metu laukinėje gamtoje yra išnykusios, įskaitant Naujosios Zelandijos Stephenso salos uolaskėlę ir Naujosios Zelandijos putpelę.

Dėl jų poveikio laukinei gamtai Naujojoje Zelandijoje kilo aršios diskusijos: vienas politikas paragino jas visiškai išnaikinti, o šalyje net gi kilo minčių rengti konkursus vaikams, skatinančius šaudyti laukines kates.

Skaičiuojama, kad vien Australijoje katės kasmet nužudo daugiau kaip 300 mln. gyvūnų, o gamtosaugos grupės ragina laikyti kates uždarose patalpose. Kai kuriose vietovėse katės buvo uždarytos. Pietvakarių Vokietijos Valldorfo mieste žmonėms buvo įsakyta tris mėnesius pavasarį laikyti savo kates užrakintas viduje, kad būtų apsaugota nykstanti tuo metu perinčių kregždžių populiacija.

Ankstesniais tyrimais nustatyta, kad yra „didelė akla dėmė“, kai reikia imtis veiksmų dėl didelio masto neigiamo naminių kačių poveikio vietinei laukinei gamtai.

Tyrimo metu nustatyta, kad katės suėda apie 9 proc. žinomų paukščių, 6 % žinomų žinduolių ir 4 proc. žinomų roplių rūšių – ir jos nėra išrankios užkandžiautojos.

„Katės ėda tai, kas papuola. Jei analizuojant mitybą trūksta kurios nors rūšies, tikėtina, kad grobio jos tiesiog nerado“, – rašė tyrėjai.

Mokslininkai šiuos duomenis pasiekė peržvelgę šimtus atliktų tyrimų. Jie mano, kad jų galutiniai skaičiavimai yra konservatyvūs ir atlikus daugiau tyrimų, dar labiau išaugs. Tyrime buvo nagrinėjamos laisvėje gyvenančios naminės katės.

„Įrengti varpelius ant greitai nuimamų antkaklių ir nakčiai laikyti kates viduje – tai paprasti būdai, kaip sumažinti laukinių paukščių ir kitų laukinių gyvūnų, kuriuos jos sugauna, skaičių. Ultragarso prietaisai taip pat gali būti nekenksmingas, bet veiksmingas būdas sumažinti laiką, kurį katės praleidžia soduose.

Kačių plėšrumas gali kelti ypatingų problemų pažeidžiamoms ir ribotoms paukščių populiacijoms, ypač paukščiams, kurie lizdus suka žemai prie žemės arba ant žemės.

Tai taip pat gali būti problema paukščiams, išsivysčiusiems salose, kur sausumos plėšrūnai natūraliai nepasitaiko. Taigi vertėtų riboti naujų gyvenamųjų namų statybą per arti svarbių ant žemės perinčių paukščių lizdaviečių ir mažinti arba šalinti laukinių kačių populiacijas salose, kuriose joms ne vieta", - teigė Karališkosios paukščių apsaugos draugijos (RSPB) atstovas.

Parengta pagal theguardian.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.