Leisti šuniui niokoti namus ar sutramdyti uždarant į narvą?

Sugraužti batai, sudraskyti baldai, nusiaubti namai ir dar šlapimo balutė prie durų – įprastas šunų augintojų košmaras. Klibantys ar dygstantys augintinio dantys verčia jį graužti viską, kas pasitaiko pakeliui, ir ilgainiui tampa erzinančiu įpročiu. Taigi tenka rinktis: kasdien valyti šlapimo dėmes ir slėpti daiktus ar uždaryti šunį narve, taip skatinant jo agresiją, raumenų atrofiją, ūmius psichikos sutrikimus?

Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Jan 24, 2013, 5:18 PM, atnaujinta Mar 13, 2018, 7:50 AM

Narvas šuniui, rodos, būtų visai patogus būdas sutramdyti neklaužadą augintinį. Tačiau kaip rašo už gyvūnų teises aršiai kovojanti organizacija PETA, šuns pasodinimas už grotų tėra tik augintinio ignoravimas ir savęs apgaudinėjimas, kad namų siaubimo problema išspręsta. Narve uždarytam šuniui atimama galimybė būti nevaržomam ir vaikščioti kur panorėjus, išsitiesti visu ūgiu ir pagulėti.

Nuo mažų dienų narve laikomas keturkojis atpranta nuo bendravimo su šeimininku. Ignoruojamas šuo niekada neišmoks elgtis tinkamai, nes narve bus užblokuotas bet koks šuns elgesys. Be to, šis kontroliavimo metodas šuniui drausmės neįskiepys - nyks socialiniai bei fiziologiniai gebėjimai.

Šuo yra žmogaus kompanionas, kuriam būtinas bendravimas, treniruotės ir pagyrimai. Tad per prievartą į narvą sugrūstas šuo ilgainiui praras net ir instinktyvius gebėjimus saugoti šeimininką bei jo ir savo gyvenamąją vietą.

Pasekmės

Tyrinėjant ilgą laiką narvuose laikytus šunis, paaiškėjo, kad keturkojams išsivysto negrįžtami psichologiniai ir fiziologiniai pakitimai: depresija, hiperaktyvumas, agresija, valgymo sutrikimai, nerimas, raumenų atrofija ir kt.

Neretai ilgą laiką narve uždarytas keturkojis, bandydamas ištrūkti, gali rimtai susižaloti, tapti agresyvus. Be to, gyvūnų parduotuvėje augę ir narvuose laikyti šuniukai dažniausiai būna sunkiau dresuojami, rašo peta.org.

Žinoma, yra specialiai kelionėms pritaikytų narvų, kurie būtini saugiai transportuoti augintinį. Tačiau reikėtų nepamiršti, kad šuniui būtina duoti vandens, maisto, suteikti galimybę pasivaikščioti ir išsituštinti.

Anot veterinarijos gydyklos „Vetvila“ gyvūnų elgsenos specialisto Gintaro Sudiko, šuns sveikatai nebus jokių blogų pasekmių, jei šuo narve bus laikomas „teisingai“: „Narve šuniui turi būti patiestas čiužinys ar paklotas, labai gerai, jei padedama vandens (pritvirtiname dubenėlyje - kad neapvirstų), žaislų. Be to, narvas turi būti pritaikytas šuns dydžiui - kad gyvūnas jame galėtų stovėti ir laisvai apsisukti.“

Narvas – jei nebėra išeities Narvas šuniui gali būti jauki, saugi vieta, skirta miegui, maitinimuisi ar galimybei pabėgti nuo įkyrių svečių. „Narvas padeda sumažinti destruktyvų, netinkamą elgesį (laidų, baldų, batų graužimą, maisto vogimą ir pan.), taip pat išvengti „balučių“ bei kitų „dovanėlių“, - sako gyvūnų elgsenos specialistas G. Sudikas.

Paprastai šunys patys pamėgsta narvą, jei tam tinkamai ruošiami - namuose, kur laikoma daugiau šunų, kartais prie narvo net eilė išsirikiuoja.

Narvas puikiai pritaikomas ir kelionėse, be to, kai kuriuose augintinius toleruojančiuose viešbučiuose pageidaujama, kad svečiai atvykdami nepamirštų ir šuns narvo. „Narvas jokiu būdu neturi tapti bausmės vieta, kur gyvūnas uždaromas už kokį nors „nusikaltimą“, - tikino G. Sudikas Bet kokiu atveju negalima pamiršti, kad narvas - nebūtinai šuns tramdymo priemonė. Daugeliu atvejų tai nuosavas šuns kampelis, atskiras „butas“ namuose, kuriame jis jaučiasi saugus ir gali ramiai pailsėti.

Atminkite, kad negalima šuns uždaryto narve palikti ilgiau kaip kelioms valandoms (mažą šuniuką ten ilgiausiai galima laikyti 2-3 valandas).

Skirkite daugiau laiko pasivaikščiojimams

Vienas paprasčiausių būdų, kaip pripratinti šunį elgtis tinkamai namuose - kiekvieną rytą leisti šuniui pasilakstyti lauke bent 45 minutes. Po ilgos treniruotės šuo bus ramesnis ir namuose norės tik snūduriuoti.

Jei yra galimybė, susiraskite žmogų, kuris galėtų dienos metu pasirūpinti jūsų keturkoju. Gyvenantiems nuosavame name ir turintiems aptvertą kiemą galima įrengti durų angą, pro kurią šuo galėtų savarankiškai pasilakstyti po pievą. Jeigu uždaryti šuns nenorite, turite šuniui skirti daug laiko. Jauną augintinį reikia pratinti reikalus atlikti lauke, negraužti netinkamų daiktų, vyresnį pratinti neniokoti namų, spręsti kitas elgesio problemas ir pan. „Vienoms problemoms spręsti gali prireikti dažnai būti namuose, kitoms - ilgų, aktyvių pasivaikščiojimų ar dresūros“, - teigė gyvūnų elgsenos specialistas.

Mitas

Klaidinga manyti, kad į narvą vis uždaromas šuo greičiau įsisavins dresūros pratimus. Jei į narvą bus uždarytas dar 6 mėnesių nesulaukęs jauniklis, tikėtina, kad jis ims šlapintis narve. Maži šuniukai dar neturi galimybių sulaikyti organizme susikaupusius skysčius, tad priverstinis pratinimas šlapintis narve apsunkins mokymus laikytis švaros.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.