Kaip apsaugoti baldus nuo katės siaubūnės?

Ne paslaptis, kad kačių augintojai itin dažnai susiduria su beatodairišku šių gyvūnėlių noru niokoti baldus. Tokie pūkuotojo aštrianagio veiksmai gali iš proto išvaryti net ir patį pakančiausią žmogų. Pasirodo, šie mieli padarėliai baldus drasko ne tik dėl noro pagaląsti nagučius, bet ir dėl būtinybės pažymėti vietą – „čia buvau aš“. Atpratinti murkiantį augintinį nuo begalinio noro palikti nepataisomą žymę ant baldų padės paprasti, bet veiksmingi būdai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Feb 19, 2013, 11:53 AM, atnaujinta Mar 11, 2018, 2:07 PM

Draskyklės

1. Suteikite savo katei galimybę nagus galąsti į specialias draskykles. Kelios draskyklės namuose, padėtos mėgstamiausiose katės vietose, leis pasirinkti – baldai ar draskyklė. Net jei ir išvysite katę, suleidusią nagus į naujus ir prabangius baldus, nuvykite šalin, tačiau nebarkite.

Katės pasižymi ypač kaprizingu charakteriu, tad griežtas tonas ar barimas gali sukelti priešišką reakciją.

2. Geriausia taktika - mokyti, kur ir ką galima draskyti. Atminkite, kad kai kurios katės pripažįsta tik vertikalias arba pasvirusias draskykles. Kai išsiaiškinsite, kokios draskyklės priimtiniausios jūsų katei, pastatykite tokias draskykles keliose skirtingose vietose. Nepamirškite, kad katės nori draskyklių, kurios būtų tvirtos ir naudojant nenugriūtų.

3. Per prievartą prie draskyklės stumiama katė gali ne juokais išsigąsti. Būtina žinoti, kad kačiukai mėgsta būti tik ten, kur jiems iš tiesų patinka.

4. Reguliariai pakirpkite katės nagučius.

5. Galite uždėti ant katės nagų galiukų specialius plastikinius antgalius. Šie antgaliai pritvirtinami ant nagų specialiais klijais ir laikosi apie šešias savaites.

6. Jau išdraskytas vietas uždenkite plastiku, apklijuokite dviguba lipnia juosta, draskomas vietas padenkite švitriniu popieriumi. Padėkite draskykles netoliese šių mėgstamų vietų kaip malonią alternatyvą.

Aromatai ir feromonai

1. Nuo seno žinoma, kad katės negali atsispirti valerijono ir katžolės kvapui. Nestipriu valerijonų šaknų užpilu pašlakstyta draskyklė leis greičiau atpratinti nuo baldų niokojimo.

2. Jei nauja draskyklė ir žaislai jūsų augintinio nedomina, vertėtų išmėginti kates pritraukiantį specialų purškalą. Katės sveikatai nepavojingas aromatizuotas purškiklis paskatins katinėlį visada žaisti toje pačioje vietoje.

3. Pažįstamai ir maloniai teritorijai žymėti katės dažniausiai naudoja snukio feromonus. Išskiriami feromonai skatina individo elgesio ir psichologinės būsenos pokyčius. Šiandien nėra jokių abejonių, kad sintetiniai feromonai yra labai svarbūs adaptuotiems gyvūnams - ir šunims, ir katėms.

Feromonai pamėgdžioja natūralius katės snukio feromonus, taip sukurdamas komforto jausmą ir gerą savijautą, padeda pašalinti ar prislopinti stresą. Feromonai, skirti katėms, neturi įtakos kitoms gyvūnų rūšims ar žmonėms, tad be jokių apribojimų galima naudoti visose patalpose, kuriose yra žmonių. Feromonai atkuria natūralų elgesio balansą, kai katė rodo emocinį nestabilumą žymėdama teritoriją draskant, netekusi apetito ar nesidomėdama aplinka. Remiantis tyrimais, teritorijos žymėjimo atveju feromonai veiksmingi iki 97 procentų.

Parengė Šarūnas Meškys

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.