Veterinarė: „Per šalčius ne gėda šuniui ir kepurę užmauti, ir šaliką apvynioti“

Kai už lango siaučia šaltis, eiti laukan norisi tik įsispraudus į kailinius ir apsivyniojus storą šiltą šaliką. Tačiau tokiu pat šiltu drabužiu derėtų aprengti ir savo augintinį.

Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Feb 23, 2013, 2:20 PM, atnaujinta Mar 11, 2018, 6:00 AM

Būtent dėl peršalimo ligų dažniausiai šaltuoju metų laiku į veterinarijos gydytojus kreipiasi aplaidūs keturkojų augintojai.

„Jei šuo rengiamas suknelėmis ar dekoratyviniais „vestuviniais“ rūbeliais – tai tik mados reikalas. Tačiau verta pagalvoti apie ypač skausmingas pasekmes, kurių galite sulaukti šuniui sušalus“, - tikino veterinarijos klinikos „4 pėdutės“ gydytoja Simona Lepko.

Kadaise laukiniais gyvūnais buvę šunys ilgainiui tapo šiltas vietas mėgstančiais keturkojais. Žinoma, yra ir tokių šunų veislių, kurių kailis pritaikytas atšiauriam klimatui, ir speigas jiems nė motais.

Manyti, kad namuose laikomi dekoratyviniai šunys liko tokie pat kaip miškuose gyvenantys vilkai - mažų mažiausiai neprotinga. „Jei jūsų šuo - ne Aliaskos malamutas ar Sibiro haskis, greičiausiai jo kailis nebus pritaikytas žiemos metu lakstyti po lauką be aprangos“, - pasakojo gydytoja.

Aprengti šunį ar ne?

Šis klausimas kyla turbūt kiekvienam šuns šeimininkui. Vis tik atsakymą greičiausiai padiktuos oro sąlygos už lango ir šuns kailis.

Jei šuo turi storą povilnę, tai didelio diskomforto keturkojis nepajus net ir spaudžiant dešimties laipsnių šaltukui. Storą povilnę turintį keturkojį rengti reikėtų tik tuomet, jei pastebėsite, kad būdamas lauke jis pradeda drebėti.

Žemesnėje nei 20 laipsnių šalčio temperatūroje be aprangos vaikštinėti galima vos keletą minučių, o ilgesnius pasivaikščiojimus per speigą vertėtų apriboti bet kokios veislės šuniui.

Nors tos pačios veislės šunys šaltį pakelia skirtingai, temperatūrai lauke nukritus žemiau 0, tokius šunis, kurie neturi storo kailio, pavyzdžiui, lavretes ar prancūzų buldogus, aprengti būtina.

Skirtinga apranga - skirtingiems poreikiams

Šuns apranga būna skirtingos paskirties ir medžiagų. Megzta apranga turi trūkumų – stipresnis vėjas tokią medžiagą perpučia kiaurai. Kur kas geriau nuo vėjo apsaugo sumažinta žirgų aprangos – gūnios versija.

 „Po lenktynių ar šaltuoju metų laiku žirgai apsiaučiami vėjo neperpučiamu ir šilumą sulaikančiu užtiesalu, vadinamu gūnia“, - pasakojo S. Lepko. 

Tokia apranga apdengiama ir didžioji šuns kūno dalis – nugara, šonai bei galinės letenos. Vandeniui atspari medžiaga gerai apsaugo ir lietingu, ir šaltuoju metų laiku.

Tai šunį saugo ne tik nuo šalčio. Šunų mylėtojai tokią aprangą naudoja norėdami apsaugoti augintinių kailį nuo purvo. Šiam tikslui skirti kombinezonai visoms keturioms letenoms.

Yra ir tokių kombinezonų, kurie uždengia priekines letenas, o galines tik apgaubia. Vaikščiojant per lietų ar šlapdribą būtina stebėti, kad medžiaga neperšlaptų, nes šuo gali greitai susirgti. Be to, sušlapęs šuo ima skleisti nemalonų kvapą.

Tinkamai aprengtas šuo rečiau sirgs

Už lango spaudžiant šalčiui, neaprengtam augintiniui kyla grėsmė peršalti, susirgti sloga ir kosuliu.

„Jei šuo turi polinkį į chroniškas ligas - laringitą, anginą ar plaučių uždegimą, neturėtų būti gėda ir šaliką apvynioti aplink kaklą, ar net kepurę ant galvos uždėti“, - sakė veterinarijos gydytoja S. Lepko. Anot jos, saugoti savo gyvūną neturėtų būti gėda, o pašaipius aplinkinių ir kaimynų komentarus derėtų ignoruoti.

 „Ne visi šunys moka kosėti, o bandydamas atsikosėti šuo ims vemti. Tai apsunkins peršalimo gydymą“, - tikino veterinarė.

Kita peršalimo grėsmė - reumatas, kuris pasireiškia, kai nušąla nervinės galūnėlės ir raumenys. „Po aktyvaus pasilakstymo nederėtų laukti, kol šuo atvės, reikėtų keliauti namo ir šildyti keturkojį“, - pasakojo gydytoja.

Šuns grūdinti neverta

Jei pastebėjote, kad šuo lauke ima vaikščioti trukčiodamas ir keldamas letenėles nuo žemės, būtina jį kuo greičiau vesti namo. Pratinimas pakęsti šaltį gali baigtis labai liūdnai - šuo skausmingai nušals pėdas, o gydymas bus ilgas ir sudėtingas.

Vertėtų atminti, kad keturkojai, turintys dideles ir stačias ausis, gali nušalti ir jas. Tokiems šunis reikėtų apriboti pasibuvimą lauke esant labai žemai temperatūrai arba pritaikyti aprangą taip, kad šaltis nepakenktų keturkojo sveikatai.

Apranga reikalinga ir tokiu atveju, jei šuo dreba ir esant pliusinei temperatūrai.

Jei šuo rengiamas dekoratyviniais rūbeliais – tai tik mados reikalas. Tinkamai aprengtas šuo šaltuoju metų laiku pas veterinarą lankysis kur kas rečiau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.