Dresuotoja: „Perdėtai šunį mylintys žmonės taps gaujos vergais“

Dauguma šunų savininkų net neįtaria, kad kasdieniniame gyvenime tarnauja savo augintiniams: veda į lauką, duoda ėsti, žaidžia, mėto kamuoliuką, pagalį, kaso pilvuką ar leidžia miegoti savo lovoje. O ką gi šuo padaro dėl mūsų? Ogi nieko.

Pats silpniausias ir naujausias šeimos narys nejučia tampa gaujos lyderiu.<br>123rf
Pats silpniausias ir naujausias šeimos narys nejučia tampa gaujos lyderiu.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Mar 1, 2013, 11:00 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 8:02 PM

Mes jį tiesiog besąlygiškai mylime, patenkiname visus jo norus nieko nereikalaudami. Prisižiūrėję gražių filmų naiviai tikimės besąlygiškos ištikimybės ir paklusnumo. Deja, taip nebus.

Pasak kinologės Dianos Jurkuvėnienės, šeima šuniui yra kaip gauja, kurioje galioja griežtos hierarchijos taisyklės. „Šuo – pats silpniausias ir naujausias šeimos narys – nejučia tampa gaujos lyderiu, kai nuo pat pirmosios dienos yra giriamas, glostomas ir kitaip lepinamas vien už tai, kad yra namuose“, – pasakojo dresuotoja D. Jurkuvėnienė.

Taip socialinė hierarchija nuo pat pirmosios šuns ir žmogaus susitikimo akimirkos būna surikiuota neteisingai.

Pagyros už nieką nueis perniek

Pagyras ir apdovanojimus už nieką šuo supranta kaip dievybės garbinimą. „Šuo galvoja, kad žmogus užleis jam ir savo guolį, atiduos skaniausią kąsnį, žaislus, visada pakasys pilvuką, už ausytės, paglostys, priguls šalia ant grindų ar visą dieną nešios ant rankų“, – teigė D. Jurkuvėnienė. Pasak jos, taip daroma didžiausia ir esminė pirminio šuns auklėjimo klaida, o socialinė hierarchija tampa iškreipta.

Šuo šeimoje visada siekia apibrėžto socialinio statuso, o atsiradus galimybei jį kelia. Jeigu bendravimo modelis blogas, vargu ar žmogus bus jo šeimininkas.

Per pasivaikščiojimą augintiniui atsiras daug įdomesnių ir svarbesnių dalykų nei šeimininko nurodymai. Tikram gaujos vadui juk nedera klausyti pavaldinių.

Nederėtų vergauti šuniui

„Jeigu mes norime, kad mūsų augintinis būtų besąlygiškai paklusnus, pirmiausia turime pakeisti savo mąstymą ir nustoti jam vergauti“, – sakė specialistė D. Jurkuvėnienė. Anot jos, visa tai, ko trokšta šunys, turi būti reguliuojama šeimininko.

„Mūsų augintiniai turi suprasti, kad kol nepadarys to, ko paprašome, negaus to, ko jie nori“, – aiškino specialistė.

Kaip pasakojo D. Jurkuvėnienė, lyderio ir eilinio gaujos nario santykių modelis turėtų priminti laukinių gyvūnų bendravimą. „Ar jums kada nors teko matyti, kad lyderis, priimdamas į gaują naujoką, pradėtų prieš jį griuvinėti, voliotis, šliaužioti, laižyti jam nosytę ir ausytes, užleistų jam savo guolį, atiduotų maistą, savo žaislus, leistų save kandžioti?“ – pavyzdį pateikė dresuotoja.

Tačiau žmonės, anot specialistės, elgiasi būtent taip, kaip tikras gaujos vadas ir lyderis niekuomet nesielgtų. „Lepindami mes blogai formuojame savo augintinio mąstymą – šuo supranta, kad yra labai svarbi persona, kuriai visi tarnauja ir nieko už tai nereikalauja“, – teigė D. Jurkuvėnienė.

Ar reikia jūsų šuniui tokio šeimininko, kuris seiliojasi, „susimažina“ iki šuns dydžio? Ne. Mažam šuniukui reikia tvirto, savimi pasitikinčio, nuoseklaus lyderio. Tik su tokiu šeimininku jūsų šuniukas, o vėliau ir suaugęs šuo jausis saugus, vykdys komandas ir bus patikimas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.