V. Juozapaitis: „Būtina griežtinti atsakomybę už žiaurų elgesį su gyvūnais“

Pagal jo Seimo posėdžių sekretoriate įregistruotą Baudžiamojo kodekso pakeitimo projektą, tas, kas žiauriai elgėsi su gyvūnu, jeigu dėl to gyvūnas žuvo arba buvo suluošintas, arba kankino gyvūną, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų.

Pasak V. Juozapaičio, visuomenės pasipiktinimą kelia vis dažniau pasitaikantis žiaurus elgesys su gyvūnais.<br>M. Patašius, P. Mantautas, fotomontažas
Pasak V. Juozapaičio, visuomenės pasipiktinimą kelia vis dažniau pasitaikantis žiaurus elgesys su gyvūnais.<br>M. Patašius, P. Mantautas, fotomontažas
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-03-10 21:42, atnaujinta 2018-03-10 06:08

Šiuo metu už tai numatyta bausti viešaisiais darbais arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

Pasak V. Juozapaičio, visuomenės pasipiktinimą kelia vis dažniau pasitaikantis žiaurus elgesys su gyvūnais. „Laiške, kurį pasirašė 18 visuomeninių organizacijų, rašoma, jog kasdien gyvūnų globėjai susiduria su žiaurumu, nukreiptu prieš silpnesnį, negalintį apsiginti, išmestą į gatvę ir dar tapusį sadistų auka. Skaičiai baugina ir šiurpina. Tačiau šios problemos paliekamos spręsti pavieniams asmenims ar gyvūnų globos organizacijoms.

Daugeliu atvejų dėl baudžiamojo nusikaltimo, kvalifikuojamo kaip lengvo, ikiteisminiai tyrimai nepradedami nesivarginant net apklausti liudytojų, o žiaurumo įvykiai prieš gyvūnus laikomi antrarūšiais ir nevertais įsigilinti. Todėl gyvūnus kankinę ar kitaip žiauriai su jais pasielgę asmenys dažniausiai atsakomybėn nėra traukiami ir lieka nenubausti“, - sako parlamentaras V. Juozapaitis.

Jo nuomone, Lietuvos įstatymuose už žiaurų elgesį su gyvūnais numatyta pernelyg švelni ir visiškai neadekvati atsakomybė. „Tačiau žiaurumas, nukreiptas prieš gyvūną, labai greitai atsigręžia ir prieš vaiką, senelį ar kitą silpnesnį ir negalintį apsiginti asmenį. Stebimės vaikų ar nepilnamečių žiaurumu, tačiau nematome esmių esmės ir pagrindo, iš kur kyla šis žiaurumas. Todėl būtina sugriežtinti baudžiamąją atsakomybę, kuri būtų adekvati padarytam nusikaltimui“, - įsitikinęs kodekso pataisos iniciatorius Seimo narys V. Juozapaitis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.