Išalkusios erkės keturkojams graso skausminga mirtimi: kaip apsaugoti šunį nuo babeziozės?

Po neįprastai ilgai užtrukusio šaltojo sezono išalkusios erkės jau ėmė grasinti sveikatai pavojingomis ir mirtį nešančiomis ligomis. Skaudžiausia erkių platinama liga keturkojams – babeziozė. Laiku nepastebėjus, babeziozė keturkojį nugaišins vos per keletą dienų. Veterinarijos gydytojai tikina, kad laiku pastebėjus erkės įkandimą ar pirmuosius ligos požymius, keturkojį išgelbėti greičiausiai pavyks. Tačiau norint išsaugoti savo augintinį nuo mirties, būtina imtis specialių atsargumo priemonių.

Skaudžiausia keturkojams erkių platinama liga – babeziozė.<br>123rf
Skaudžiausia keturkojams erkių platinama liga – babeziozė.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Apr 25, 2013, 5:10 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 5:56 PM

Erkės gali platinti daugybę virusinių ir bakterinių ligų sukėlėjų. Naminiams gyvūnams gali grėsti apie 15 susirgimų. „Erkių sukeltas ligas diagnozuoti pakankamai sunku, o ir gydymas dažnai sudėtingas, tad lengviausia rūpintis tinkama prevencija“, - portalui lrytas.lt sakė veterinarijos klinikos „Vetvila“ gydytojas Gintaras Sudikas.

Visos erkių pernešamos ligos pakankamai pavojingos. Lietuvoje daugiausiai pasitaiko babeziozės atvejų. Babeziozė - į maliariją panaši liga, sukeliama babezijomis vadinamų kraujyje parazituojančių pirmuonių.

Babeziozė - kas tai?

Babezijos dauginasi eritrocituose - raudonuosiuose kraujo kūneliuose, juos ardo ir sukelia hemolizinę anemiją (mažakraujystę). Dėl gausaus eritrocitų nykimo kaulų čiulpai nespėja prigaminti naujų, taigi raudonųjų kūnelių vis mažėja, gyvūno būklė su laiku sunkėja. Laiku nepastebėjus pirmųjų požymių, babeziozė šuniui gali tapti mirties nuosprendžiu. Babeziozei jautresni jauni šunys, taip pat gyvūnai nusilpusia imunine sistema, turintys daug parazitų ar paveikti kitų infekcijų. Užsikrėtus babezioze, gyvūnas ima svirduliuoti, sutrinka koordinacija, šlapimas tampa rudos arba kraujo spalvos, pakyla kūno temperatūra (normali šunų kūno temperatūra yra tarp 37,5 ir 38,5 °C, kačių - tarp 38 ir 39 °C).

Taip pat būdingas silpnumas, gyvūnui sutrinka apetitas, gleivinės tampa blyškios arba gelsvos, kartais šunys vemia arba viduriuoja, pablogėja inkstų ir kepenų veikla.

Užkrėstos erkės seilių liaukose gausu Babesia atstovų. Įsisiurbus tokiai erkei šie pirmuonys patenka į jos aukos kraują, užpuola eritrocitus, ten bręsta ir dauginasi. Kad infekcija patektų į organizmą, nuo erkės įsisiurbimo dažniausiai turi praeiti 1 – 2 paros. Laikas nuo užsikrėtimo iki simptomų pasireiškimo trunka 10 – 21 d.

„Atsiradus pirmiesiems babeziozės požymiams, jau po dviejų dienų gyvūno būklė gali būti kritinė“, - teigė veterinarijos gydyklos „Toto“ gydytojas Orestas Vovk. Pastebėjus bent vieną iš šių požymių, nedelsiant būtina kreiptis į veterinarijos kliniką.

Kaip apsaugoti gyvūną nuo erkių sukeliamų ligų?

Gyvūną nuo erkės įkandimo gali apsaugoti specialios priemonės. Populiariausi ir dažniausiai naudojami – lašai, aerozoliai bei antkakliai.

Lašai paprastai lašinami ant sprando odos, praskleidus kailį. Veikti pradeda įsigėrę į odą ir patekę į kraujotaką. Lašai parazitus gali atbaidyti ir (arba) nužudyti – tad ieškodami tinkamos priemonės, turite atidžiai perskaityti informaciją apie ją. Paprastai veikia apie mėnesį. Purškalai. Gyvūnams, kurie bijo purškimo, galima preparatą ne purkšti tiesiai ant kailio, o pirmiausia suvilgyti medžiagos skiautę ir tada ja įtrinti kailį. Svarbu įsitikinti, kad visos gyvūno kūno dalys gavo preparato. Purškalai veiksmingi būna nuo kelių dienų iki mėnesio.

Pudrą ar miltelius naudoti paprasta, tačiau jie gali sukelti šiek tiek netvarkos. Juos būtina naudoti gerai vėdinamose vietose. Mūsų krašte jie nelabai populiarūs, veikia kelias dienas.

Specialūs šampūnai. Paprastai patariama šampūnu ištepti visas kūno dalis ir palaukti bent 10 minučių iki skalavimo. Tirpalai. Populiariausias – veterinarinis vaistas Neostomosan. Jis veikia ne tik naudojimo metu (atsikratant didelio kiekio parazitų), bet kurį laiką apsaugo gyvūnus nuo pakartotino užsikrėtimo. Veikimo trukmė priklauso nuo preparato naudojimo būdo ir gyvūno laikymo sąlygų.

Antkakliai veiksmingi, tačiau turi būti tinkamai naudojami. Perteklinę dalį reikia nukirpti – kad gyvūnas nesugalvotų jos kramtyti. Taip pat pasidomėkite ar antkaklį galima šlapinti – kai kuriuos prieš maudynes tenka nuimti. Gali veikti kelis mėnesius, net iki pusės metų ar ilgiau. Natūralios priemonės. Dėl jų veiksmingumo ginčijamasi lig šiol. Dažniausiai jos naudojamos kaip papildoma apsauginė priemonė. Tai įvairūs eteriniai aliejai, arbatos, gintaro karoliai, papildai. Iš eterinių aliejų naudojami kedro, citrinžolės, pipirmėtės, rozmarino, levandos ar čiobrelių aliejai. Eteriniais aliejais prieš einant laukan galima patepti šuns antkaklį, užteks poros lašų, arba gaminkite purškalą, maišydami su 1 ar 2 dalimis vandens. Negalima neskiestu aliejumi tepti šuns kailio ar odos. Yra sukurtos ir vakcinos nuo babeziozės – Prancūzijoje platinama vakcina Pirodog, Lietuvoje galima rasti tokią pat vakciną Novibac Piro. Tačiau ji „saugo“ tik nuo B. canis. Imunologai ir veterinarai ginčijasi dėl vakcinos veiksmingumo, nes babezijos parazituoja raudonuosiuose kraujo kūneliuose, todėl pagaminti efektyvią vakciną – reiškia pagaminti vaistą, kuris juos suardo. Abiejų minėtų vakcinų veikimo principas – suaktyvinti organizmo jėgas, kad jis pats susidorotų su infekcija, tačiau tai nėra 100 proc. efektyvi apsauga. Įsisiurbė erkė – ką daryti? Erkės aktyviausios balandžio – rugsėjo mėnesiais, ypatingai šiltu oru po lietaus. Dažniausiai erkės slepiasi aukštoje žolėje ir krūmuose. „Didžiausia tikimybė erkę pagauti yra miške ar brūzgynuose, tačiau net didmiesčių gyventojai neapsaugoti nuo šio „malonumo“, nes daug erkių slepiasi ir aukštesnėje nenušienautoje žolėje“, - tikino G. Sudikas.

Nesvarbu, ar naudojate priemones nuo erkių, ar ne – grįžus iš pasivaikščiojimo turite atidžiai patikrinti augintinius. Jei erkė įsisegė, svarbu ją ištraukti kuo greičiau – paprastai jei ji turi kokį nors užkratą, perduoda jį per pirmas 24 – 48 valandas. Įsidėmėkite, kada erkė buvo įsisegusi - jei po kurio laiko šuniui pablogės, erkės įsisiurbimo datos žinojimas gali palengvinti „įtariamųjų“ paieškas. Visada turite sunerimti, jei šuniui atsiranda niežulys ar skausmas, dingsta apetitas, jis darosi apatiškas, karščiuoja, šlubuoja ar šlapinasi su krauju.

Kaip portalui lrytas.lt sakė veterinarijos gydytojas O. Vovk, šeimininkui pastebėjus, kad augintiniui įkando erkė, būtina kuo skubiau ją ištraukti. Įsisiurbusią erkę reikia suimti pincetu kuo arčiau odos. Tam, kad ji atsikabintų, pajudinkite į šalis ir lėtai, sukdami prieš laikrodžio rodyklę, ištraukite. Įkandimo vietą dezinfekuokite spiritiniu tirpalu.

„Ištraukus erkę būtina kuo skubiau vykti į veterinarijos kliniką ir ištirti kraują. Negydant ar laiku nesikreipus pas gydytojus – gyvūnas greičiausiai nugaiš. Per vėlai pastebėjus babeziozės simptomus, net ir išgydytas gyvūnas visam gyvenimui turės pažeistą virškinimo ar šlapimo sistemą“, - tikino veterinaras.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.