Į kovą su plaukais: kaip veiksmingai sustabdyti pragarišką šuns kailio slinkimą?

Nesvarbu, kokio tipo yra šuns kailis, jo plaukai auga, iškrenta ir vėl atsinaujina. Lauke gyvenantys šunys šeriasi du kartus per metus – pavasarį ir rudenį – keičiantis šviesos ryškumui. Uždarose patalpose gyvenantys šunys yra mažiau veikiami šviesos ryškumo kaitos: todėl jų plaukai šeriasi visus metus, bet du kartus – pavasarį ir rudenį – intensyviau. Kaip prižiūrėti šunį, kad be vargo susidorotumėte su slenkančiais plaukais ir pavilnės kuokštais?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 17, 2013, 2:55 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 3:15 PM

Šukuojat ir maudant negyvi kailio plaukai yra pašalinami. Šukavimo ir maudymo dažnumas bei priežiūros priemonės priklauso nuo plaukų tipo.

Trumpaplaukiai

Šukuojant guminėmis šukomis prieš plaukų augimo kryptį, pašalinamos pleiskanos ir negyvi plaukai. Po to šerių šepečiu iššukuokite visą šuns kailį plaukų augimo kryptimi. Šukavimą užbaikite, kailį išblizgindami sudrėkinta zomša.

Šunys, turintys tankų kailį (su pavilne ir apsauginiu kailiu), turi būti šukuojami kas dvi dienas. Šukomis šukuojama prieš plaukų augimo kryptį, kad būtų pašalinama kuo daugiau plaukų bei negyvų ląstelių ir praretinama pavilnė. Šukuojant šerių šepečiu plaukų augimo kryptimi, pašalinami visi anksčiau nusilupę elementai. Uodegos ir kojų plaukus galima šukuoti šukomis dideliais dantimis.

Šiurkščiaplaukiai

Šiurkščiaplaukių šunų, tokių kaip šiurkščiaplaukis taksas arba Vakarų Škotijos baltasis terjeras, kailis turi būti praretinamas retinimo peiliu 4 ar 5 kartus per metus. Taip galima ištraukti įstrigusius tarp peilio ir nykščio negyvus plaukus. Toks plaukų retinimas nėra skausmingas, jei atliekamas tinkamai – plaukus traukiant plaukų augimo kryptimi.

Ilgi plaukai

Ilgus plaukus reikia kiekvieną dieną išnarplioti ir iššukuoti. Pavyzdžiui, jei jūsų šuo yra afganų kurtas, jį šukuodami kasdien užtruksite apie valandą.

Šukuodami karšimo mašina plaukų augimo kryptimi, pašalinsite susivėlusius ir pavilnės plaukus. Šukuokite švelniai, kad nesužeistumėte šuns. Šilkinių plaukų šunis (Jorkšyro terjerą, afganų kurtą ir kt.) galite šukuoti šerių šepečiu, taip suteikdami kailiui blizgesio.

Šunų su gausia pavilne, pavyzdžiui, ilgaplaukio kolio, nešvarumai gali būti pašalinami metalinėmis šukomis. Galiausiai šukomis dideliais dantimis iššukuojami už šuns kulkšnių esantys plaukai. Ir žirklėmis apkerpamas kailis bei pašalinami dažniausiai susiveliantys ir kaupiantys nešvarumus plaukai (kulkšnių, krūtinės ir letenų).

Keiskite savo ir šuns įpročius

Net jei ir sąžiningai puoselėjate savo keturkojo kailį, tačiau visos pastangos nueina šuniui ant uodegos, vertėtų pagalvoti apie jūsų ir šuns įpročius.

Pabandykite pakeisti ėdalą, tačiau jokiu būdu neduokite šuniui maisto atliekų ar ekonominės klasės pašaro.

Jei pastebėjote, kad dabartinis šuns šampūnas netinka jo kailiui, kuo skubiau jį pakeiskite, ypač, jei šunį maudote dažniau. Po kiekvieno išmuilinimo šampūną būtina kruopščiai nuplauti. Išmaudžius gyvūną kailį vertėtų ištepti kondicionieriumi. Atminkite, šuns negalima maudyti žmonėms skirtu šampūnu – keturkojų odos pH kitoks, nei žmonių.

Šuns kailio stiprinimui reikalingi tinkami vitaminai ir mikroelementai. Tam tiks B grupės vitaminų kompleksas. Šių vitaminų trūkumas pasireiškia odos problemomis ar plaukų slinkimu. Sveikai odai ir plaukams būtinas vitaminas ir A bei cinkas.

Kailiui tinka ir jūros dumbliai. Jie pagerina virškinimą, todėl maisto medžiagos geriau pasisavinamos, organizmui suteikia retų mikroelementų padeda atnaujinti pažeistas audinių ląsteles, sustiprina organizmo imunitetą bei suaktyvina hormonų ir fermentų sistemas, stiprina kaulus ir dantis, teigiamai veikia odą ir plaukus, užtikrina gerą kailio, nosies ir akių pigmentaciją.

Reguliarus kailio slinkimas dažnai yra susijęs su riebiųjų rūgščių trūkumu. Jei gyvūnas negauna šių rūgščių, papildykite keturkojo racioną lašišinių žuvų aliejumi, kuriame yra daug omega-3 ir omega-6 polinesočiųjų riebiųjų rugščių.

Kailio slinkimas gali būti ir dėl ligos. Tai gali būti ir vidaus ir odos ligos. Pastebėję stiprų pleiskanojimą, žaizdeles ar nuplikusias kailio vietas, nedelsdami kreipkitės į veterinarijos gydytoją.

Parengta pagal „Royal Canin“ ir „Vetvila“ informaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.