Po bučinių su šunimi – iškritę dantys

Pabučiuoti savo geriausią draugą – įprastas, gražus ir daugeliui priimtinas gestas. Tačiau jei jūsų geriausias draugas – šuo, bučinys su juo gali sukelti labai rimtų nemalonumų. Juk dauguma šunų augintojų leidžia jiems laižyti savo burną, o kiti nesipriešina, net jei tai daro svetimas šuo. Po tokių bučinių serijos, pasak medikų, didelė tikimybė, kad neteksite savo dantų, o jūsų žarnyne apsigyvens parazitai.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 25, 2013, 8:40 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 2:43 PM

„Šunys, laižydami žmogaus veidą, gali perduoti dantenų ligas, – įspėja Kornelo universiteto veterinarijos kolegijos daktaras Paulas Maza. Dažnas bučiavimasis su šunimi padidina tikimybę į žmogaus burną patekti itin pavojingoms bakterijoms.

Laiku nesikreipus į gydytojus, bakterijos sukelia periodontitą – uždegiminę dantenų ligą. Periodontitas pažeidžia dantenų audinius, kurie laiko dantis. Periodontito pažeistos dantenos bei žandikaulis nebelaiko dantų, ir šie pradeda kristi.

Anot Japonijos mokslininkų, dauguma šunų kenčia nuo periodontito, tačiau tik maždaug 5 proc. jų iškrenta dantys.

Japonijoje atlikto tyrimo metu pavojingų bakterijų, kurios dažniausiai aptinkamos šunų nasruose, rasta 16 proc. šunų šeimininkų burnose. Dauguma iš jų tikino, kad leidžia šuniui laižyti savo burną.

Kai kurių šunų burnose rasti ir žmonių burnoje gyvenantys mikrobai. Žmonės, leisdami bučiuoti savo lūpas, šuniui taip pat perduoda pavojingas bakterijas.  

„Jei žmonės valytų savo keturkojų augintinių dantis taip, kaip savo, jų burnos ertmė vis tiek nebūtų švaresnė nei žmogaus“, – tikino mokslininkas.

Daktaras pataria vengti artimo kontakto su gyvūnais tiems, kurių imuninė sistema sutrikusi, bei senyvo amžiaus žmonėms.

Osakos universitete atliktame tyrime dalyvavo 66 šunys ir 81 žmogus iš 64 šeimų. 71,2 proc. šunų nasrų rasta P. gulae, 77,3 proc. - T. forsythia ir 66,7 proc. C. rectus bakterijų, sukeliančių periodontitą.

P. gulae bakterijų, kurių įprasta vieta – šunų burnoje, rasta 13 žmonių burnoje. E. corrodens ir T. denticola į šunų nasrus pateko iš šeimininkų burnos.

Kaip sakė veterinarijos gydytojas Davidas Halpernas, žmonės, kurie bučiuojasi su šunimis, turėtų būti labai atsargūs. „Besibučiuojant su šunimi kyla didžiulė rizika dėl infekcijos ir užkrėtimo. Be to, po bučinių su šunimi į žmogaus burną patenka ir fekalijų, ir fekalijose gyvenančių mikrobų“, – tikino D. Halpernas.

Manantiems, kad bučiniai su šunimi tik sustiprins imuninę sistemą, vertėtų žinoti, kad greičiau tokie žmonės užsikrės salmonelėmis, kaspinuočiais, toksokaromis, žiuželinių klasės pirmuonimis ir kitais parazitais, negu sustiprins imunitetą.

Tad kaskart prieš bučiuodamiesi su šunimi prisiminkite, kad keturkojis ką tik laižė savo arba kito šuns pasturgalį, ir bučinius pataupykite savo dvikojams šeimos nariams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.