Kodėl katės nereaguoja kviečiamos vardu? Nes joms tiesiog „dzin“

Pasakyti, kuo katė skiriasi nuo šuns, gali visi. Ir dažniausiai įvardijamas skirtumas – charakterio bruožai. Katės mėgsta nuošalesnes vieteles, kitų gyvūnų draugijos joms nereikia, o pas šeimininką ateis tik tada, kai pačios panorės. Šuo, išgirdęs savo vardą, atsisuka į šeimininką ir dažniausiai vizgindamas uodegą atlekia pas jį. Koks gi esminis skirtumas tarp šuns ir katės charakterio? Katė, išgirdusi savo vardą, dažniausiai pajudina vieną, geriausiu atveju – abi ausis.

Katės, priešingai negu šunys, ne visada reaguoja į kvietimą vardu.<br>123rf nuotr.
Katės, priešingai negu šunys, ne visada reaguoja į kvietimą vardu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 6, 2013, 3:30 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 10:59 PM

Katės žino, kad žmonės jas dievina, priešingai nei šunys, kurių vienintelis dievas – šeimininkas. Ir katės kuo puikiausiai supranta šeimininko balsą bei kvietimą vardu. Tik joms paprasčiausiai „dzin“. Katės į savo vardą reaguoja taip, tarsi tai būtų pašalinis trikdis. O mokslininkai paaiškino – kodėl.

Nors iš pažiūros daugeliui atrodo, kad katės neskiria šeimininko nuo kito asmens balso, Tokijo universiteto mokslininkai ištyrė kačių elgesį ir reakciją, leisdami joms klausytis garso įrašų, kuriuose užfiksuoti ir šeimininko, ir svetimų žmonių balsai.

Tyrimo išvadose rašoma, kad katės, išgirdusios savo vardą, judina galvą arba ausis. Mokslininkai pastebėjo, kad kai katė išgirsta „savą“ šeimininko balsą, judinamos ne tik ausys ar galva, kaip reakcija į garsą, bet ir išsiplečia jų akių vyzdžiai. Tai – tam tikra susijaudinimo forma.

Kaip tikino tyrimo bendraautorė Atsuko Saito, kačių ir šunų elgesio skirtumas paaiškinamas tuo, kad šunys buvo prijaukinti ir yra veisiami tam, kad įgyvendintų tam tikrus žmogaus poreikius, o katės ilgą laiką buvo auginamos tik tam, kad sumedžiotų peles. „Dabartinių kačių prigimtis kur kas labiau laukinė. Jos slepia savo emocijas taip, kaip tai daro laukiniai gyvūnai“, – sakė A.Saito.

Anot jos, laukinėje gamtoje sužeistas ar sergantis gyvūnas negali rodyti, kad yra paliegęs, mat plėšrūnas akimirksniu užuos nusilpusią auką ir niekas jų tikrai neišgelbės. Tai, kad katės labiau laukiniai gyvūnai nei negu šunys, leidžia suprasti, kodėl žaviosios murklės taip sunkiai leidžiasi dresuojamos.

Mokslininkai pridūrė, kad katės su žmonėmis gyvena apie 10 tūkst. metų, per kuriuos šios keturkojės vis tik išmoko bendrauti su žmogumi, o žmogus perprato jų charakterį. Mokslinis tyrimas publikuotas žurnale „Animal Cognition“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.