Dekoratyviniai peliukai griauna mitais apgaubtą kenkėjų įvaizdį

Daugeliui išgirdus žodį „pelė“ prieš akis stoja tik maža pilkšva ar ruda pelytė, niekuo neišsiskirianti ir neįdomi, greičiausiai net negraži, ir apskritai – kenkėjas, kurio nei vienas nenorėtumėme savo namuose. Tačiau yra pelių, kurias žmonės ne tik augina, myli, bet ir kryptingai veisia bei eksponuoja pelių parodose.

Daugiau nuotraukų (1)

Ingrida Tušaitė

2014-03-07 15:39, atnaujinta 2018-02-15 15:14

Dekoratyvinės pelės yra skirstomos į du tipus: „pet“ ir „show“. „Pet“ tipo pelytės gan panašios į laukines peles, tik yra įvairesnių spalvų (dar vadinamos „japoniškomis pelytėmis“). Antrasis pelyčių tipas, apie kurį šįkart ir pasakosime, yra „show“ tipas. Šio tipo pelės yra - kitaip tariant - parodinės, todėl jų išvaizda yra išskirtinė. „Show“ tipo peliukai dažniausiai būna veisiami tik selekciniu būdu specializuotuose veislynuose ir jiems – kaip ir veisliniams šunims - būna išduodami kilmės dokumentai. Jos išsiskiria ne tik savo kailio įvairove ir grožiu, bet ir kūno sudėjimu. Pagrindinis „show“ tipo išskirtinis požymis yra didžiulės ausys (kokių neturi jokie kiti peliukai) bei kūno grakštumas (tuo tarpu kitos pelės yra apvalesnės).

Dekoratyvinės pelės skirstomos pagal 7 kailio tipus:

trumpaplaukis arba dar kitaip vadinamas standartinis kailiukas (short hair, SH). Peliukai tokiu kailiuku yra labiausiai paplitę. Plaukas lygus ir trumpas, gerai prižiūrėtos trumpaplaukės pelytės kailiukas turi būti itin glotnus, švelnus ir blizgantis.

Ilgaplaukis (long hair, LH). Plauko ilgumas gali varijuoti nuo vidutinio ilgumo iki itin ilgo. Kuo ilgesnis – tuo geresnis, turi būti aiškiai matoma, kad plaukai yra ilgesni negu trumpaplaukio. Turi standartinio ilgio poplaukį. Dažnai su peliuko amžiumi plauko ilgis trumpėja.

Garbanotasis (astrex). Kailis yra aiškiai banguotas, o ūsai garbanoti. Gali būti ilgaplaukis ir trumpaplaukis. Ilgaplaukių garbanotumas yra ryškesnis. Visų garbanotųjų peliukų kailio banguotumas su amžiumi silpnėja, plaukas tiesėja, todėl peliukai (ypač trumpaplaukiai) suaugę gali prarasti garbanotumą arba jis gali būti labai sunkiai matomas.

Šilkinis arba satininis (satin). Kailis privalo būti ypatingai švelnus ir blizgus, daug blizgesnis už paprastą sveiko gyvūnėlio kailio žvilgesį. Plaukas turi būti plonesnis už standartinį.

Verpetuotas (rosette). Gali būti įvairus kitų kailio tipų mišinys (ilgaplaukis, šilkinis ir pan.). Pagrindinis požymis yra verpetai ant užpakalinių kojų šonuose.

Pūkuotas (fuzz). Kailis atrodo, kaip padengtais pūkeliais, yra daug retesnis nei įprastas. Gali būti net beveik plikas.

Beplaukis (hairless). Šiame kailio tipe neturėtų išvis būti jokio kailio. Oda ryški, be randų, ausys turi būti itin didelės.

Kiekvienas kailio tipas gali būti įvairių spalvų: nuo juodos iki baltos, nuo mėlynos iki šampaninės, nuo šokoladinės iki sidabrinės. Jų yra begalė, kiekviena spalva gali turėti šiokius tokius atspalvius, kurie dekoratyviniam peliukui suteikia išskirtinumo. Parodiniai peliukai būna ne tik vienspalviai, bet ir įvairiai marginti pagal tam tikrus standartus.

Populiariausieji marginimai yra: tan/fox – pilvuko spalva yra skirtinga negu kūno, matoma aiški riba; banded – peliuką juosia balta tiesi horizontali juosta, marked – simetriškos dėmės/taškai abiejuose peliuko pusėse. Neatitinkantys marginimo standartų peliukai vadinami broken marked (dažniausiai tai būna balti peliukai su padrikusiomis dėmėmis).

Gyvunai.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.