Kodėl alaus mielės naudingos ir katėms?

Lietuvoje, skirtingai nuo tokių šalių kaip Anglija, Prancūzija ar Belgija, daugelis naminių gyvūnų vis dar yra maitinami maisto likučiais nuo stalo. Ten tikrai būtumėte artimųjų, kaimynų ir draugų pasmerkti už įprotį kai kuriuos nesuvalgytus patiekalus atiduoti katei ar šuniui. Bet aš negaliu atsikratyti šio įpročio pirmiausiai todėl, kad išmaitinti keturias kates vien pirktiniu specialiai joms skirtu maistu nėra pigu, antra, išmesti bet kokį maistą nepraktiška ir neekologiška, trečia, mano katės retkarčiais akivaizdžiai mėgaujasi likusiais nuo pietų makaronais su tunu ar net kepta bulve.

Kačių kepenys nėra labai stiprus ir atsparus organas, o alaus mielės gerina jų veiklą.<br>123rf nuotr.
Kačių kepenys nėra labai stiprus ir atsparus organas, o alaus mielės gerina jų veiklą.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Indrė Jonušytė

Apr 4, 2014, 1:00 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:38 PM

Skirtingai nuo daugumos mano draugų belgų ir britų, savo keturioms katėms iki šiol nepirkau jokių papildų, jokių vitaminų, nes katės dar pakankamai jaunos. Neperkam maisto atskirai nei vyresniajai katei Liuliut, nei kastruotam Peteriui, nei pūkuotajai Agatai ar šiek tiek nutukusiai Mini, nors daugelis primygtinai tvirtina, kad skirtingoms katėms tiek pagal amžių, tiek pagal lytį, tiek pagal plaukuotumą ar storumą yra skirtas specialus maistas. O papildai manęs išvis nežavėjo.

Tačiau kartą vienas bičiulis kaip kalėdinę dovaną mano katėms nupirko širdies formos „saldainukų“. Maniau, kad nei viena net nepažvelgs į spalvotus papildus su alaus mielėmis, tačiau klydau. Plaukuotoji Agata, kuri turi didelių apetito problemų, su tokiu užsidegimu puolė mieles, kad kas kartą vos man palietus dėžutę, atlėkdavo iš tolimiausio namo kampo. Nors kiti trys skanumynais nesusidomėjo, pamaniau, jog būtent dėl to, kad mielėse pilna vitaminų plaukams, šiuo atveju, katės kailiui, būtent jai jų prireikė labiausiai.

Žmonės alaus mieles naudoja jau seniai, jos stiprina nagus, dantis, gerina odos būklę. Jose gausu vitamino B, kuris gerina kraujotaką. Kačių kepenys nėra labai stiprus ir atsparus organas, o alaus mielės gerina jų veiklą. Trečia ir šiek tiek keista mielių savybė yra ta, kad jos atbaido blusas ir erkes. Suvalgytos mielės odai suteikia aromato, kurio šie gyviai negali pakęsti. Pačios katės mielių kvapas nė kiek neerzina, o šeimininkui jis beveik neužuodžiamas.

Jei katė vis dėlto mielių neėda, ją galima „papudruoti“ sausais mielių milteliais, ir blusos pačios išsilakstys. Tai tinka ir šunims. Toks blusų atbaidymo būdas ypač patrauklus tiems, kas vengia chemikalų, o taip pat namams, kuriuose yra mažų vaikų. Mieles patartina vartoti gyvūnams, kurie turi odos ir kailio problemų, arba labai šeriasi. Jose gausu odai naudingo biotino ir cinko.

Jeigu katei, kaip maniškei Agatai, mielės labai patinka, jų galima kas dieną duoti po arbatinį šaukštelį. Ir nebūtina pirkti specialių ar brangių papildų, tinka paprastos alaus mielės iš parduotuvės.

Nereikia stebėtis, kad alaus mielių tabletėse dažnai dar yra ir česnako. Tokia veiklių medžiagų kombinacija - tai jau tikra bomba mūsų augintinius puolantiems gyviams. Gali būti, kad esate girdėję, jog česnakas, kaip ir svogūnas bei šokoladas yra nuodingi katėms. Tačiau neverta baimintis, maža dozė tikrai nekenkia.

Jei katė ar šuo nelabai mėgsta mieles, jiems galima pirkti maistą, kurio sudėtyje jų esama, arba truputį įmaišyti į įprastą maistą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.