Svajojate apie akvariumą namuose? Tuomet turite tai žinoti

Sumanius namuose įsirengti akvariumą neverta naiviai tikėtis, kad be didelių pastangų pavyks susikurti ramybės oazę. O pirmoji patirtis namų interjerą papuošti dekoratyvine ekosistema stikliniame inde gali ir nuvilti. Vos tik pradėjus domėtis akvariumo įsirengimo galimybėmis, ūpas daugeliui pradedančiųjų mėgėjų dingsta dėl žinių stokos, mitų ir neplanuotų išlaidų. Tad kokie turėtų būti pirmieji žingsniai, kad noras turėti akvariumą neišgaruotų, o žuvyčių auginimas taptų grynu malonumu ir kas kart džiugintų akį?

Gerai apgalvokite, kiek ir kokio dydžio žuvų norėsite.<br>123rf
Gerai apgalvokite, kiek ir kokio dydžio žuvų norėsite.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 4, 2014, 9:04 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:06 PM

Kaip sako akvariumų bei dekoratyvinių žuvų specialistė Shirlie Sharpe, svarbiausia – geras planas, kuris padės išvengti sunkumų įsirengiant akvariumą ir be didesnio vargo leis mėgautis stresą malšinančiu vandenyje nerūpestingai nardančių žuvyčių poveikiu.

Esminiai klausimai, kuriuos iš pradžių vertėtų apsvarstyti, tai kaina ir akvariumo dydis. Pasak akvariumų žinovės, dažniausiai žmonės nesureikšmina, kokio dydžio akvariumo jiems reikia ir perka pirmą pasitaikiusį ar nukainuotą. Pasirinktas netinkamas akvariumo dydis vėliau gali sukelti problemų.

Kaina

Įsigyti akvariumą ir visą jam reikalingą įrangą už keliasdešimt litų vargu ar pavyks. Pradedančiajam už ne patį prasčiausią vidutinio dydžio akvariumo komplektą greičiausiai teks pakloti nuo 500 iki 1000 Lt. Jei neturite sutaupę reikiamos sumos kokybiškai įrangai, verčiau luktelėkite ir pataupykite. Ne veltui sakoma: šykštus moka du kartus. Tam kad sužinotumėte jūsų pageidaujamo dydžio akvariumo kainą, geriausia pasirengti pirkinių sąrašą.

Pirkinių sąrašas

Akvariumo reikmenų sąrašas turėtų atrodyti taip: akvariumas, akvariumo stovas, dangtis, apšvietimo lempa, šildytuvas, vandens filtras, akvariumo burbuliatorius, dekoracijos, augalai, trąšos, gruntas, akvariumo valymo priemonės, tinklelis. Ir visa tai – be žuvų ir jų maisto. Žuvų kiekis ir rūšys priklauso tiek nuo jūsų poreikių, tiek nuo akvariumo dydžio.

Su šiuo sąrašu eikite į gyvūnų parduotuvę ir sužinosite, kiek tiksliai jums kainuos akvariumas.

Jei suma už reikalingą akvariumo įrangą jus nemaloniai nustebino, galima bandyti laimę ir ieškoti naudotos įrangos. Atminkite, kad naudoto akvariumo indas gali būti nesandarus, o tikimybė, kad šildytuvas ir filtras neveiks – didelė. Be to, prieš perkant sudėtinga patikrinti šildytuvą ir filtrą, indo sandarumą. Neišsigąskite, jei naudoto akvariumo stiklas ar dekoracijos nešvarios – jas galima nesunkiai išvalyti. Tačiau atidžiai apžiūrėkite, kad nebūtų įtrūkimų ar įbrėžimų akvariumo indo stikle. Tiesa, neverta už naudotą akvariumo įrangą mokėti daugiau negu pusę tokios pat, tik naujos įrangos vertės.

Dydis

Kaip ir kiekvienam pradedančiajam, rodos, turėtų pakakti ir nedidelio akvariumo. Iš pažiūros gali pasirodyti, kad mažas akvariumas reikalaus mažiau priežiūros. Deja, tai mitas. Nedidelis – iki 50 l akvariumas neturintiems patirties – ne pats tinkamiausias variantas. Mažame kiekyje vandens toksinai plinta kur kas greičiau. Nedideliame akvariume kur kas greičiau kinta vandens temperatūra bei cheminė sudėtis, kenčia jame gyvenančios žuvys. Todėl prižiūrėti ir kontroliuoti gyvastį mažuose akvariumuose yra kur kas sudėtingiau, negu dideliuose.

Nedidelių akvariumų kainos atrodo viliojančiai. Visą nedidelio akvariumo komplektą įsigyti pavyks skyrus tam iki 500 Lt. Tačiau pats blogiausias pasirinkimas pradedančiajam - miniatiūrinis – 10-30 l akvariumas. Jei yra galimybė – vertėtų įsigyti bent 80 -100 l ar didesnį akvariumą. Tokiame akvariume tiek žuvys, tiek augmenija lengviau išgyvens jūsų priežiūros klaidas.

Įvertinkite svorį ir išrinkite vietą

Atminkite, kad 80 l akvariumas pripildytas vandens, dekoracijų, augmenijos ir žuvų svers nuo 100 iki 120 kg. Tad tokio akvariumo ant stalo ar lentynos pastatyti nepavyks. Tam reikės specialaus stovo. Svarbu, kad akvariumas stovėtų tinkamoje vietoje, kur jo nepaveiktų tiesioginiai saulės spinduliai, skersvėjis ar ekstremalūs temperatūrų pokyčiai, galintys pražudyti žuvis. Nestatykite akvariumo palei duris, kur jums bus nepatogu keisti vandenį ir žuvys bus nuolat baidomos žmonių. Jei pastatysite akvariumą ant palangės, dėl tiesioginių saulės spindulių apsunkinsite sau gyvenimą kovodami su dumbliais. Jeigu sumanėte statyti akvariumą palei išorinę namo sieną, ji turėtų būti apšildyta.

Keičiant akvariumo vandenį, įleidžiant ar išimant žuvis gali apsitaškyti netoli esantys daiktai. Tad akvariumo nevertėtų statyti šalia knygų lentynos, kompiuterio ar kitų, drėgmei neatsparių daiktų.

Žuvys ir jų kiekis

Gerai apgalvokite, kiek ir kokio dydžio žuvų norėsite. Nuo norimo žuvų kiekio ir dydžio priklausys, kokio dydžio akvariumo reikės. Net jei pasirinksite didelės talpos akvariumą, pradėkite nuo lengvai prižiūrimų ir nedidelių žuvų - gupijų, neonų, pecilijų, barbusų. Kai įgysite patirties, galėsite įleisti ir kitų, sudėtingesnės priežiūros reikalaujančių žuvų.

Trumpai tariant, jei jau nusprendėte įsigyti akvariumą, rinkitės didelės talpos indą ir nedidelį kiekį žuvų. Taip turėsite daugiau šansų, kad žuvys išgyvens, o jūs įgysite patirties.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.