Kodėl lietuviai šunimis rūpinasi labiau nei katėmis?

Atlikta kačių mylėtojų apklausa atskleidė, jog absoliuti dauguma jų įsitikinę – pakanka gero kačių ėdalo, kad augintinis būtų sveikas ir gerai jaustųsi. Tokia nuomonė pagrįsta manymu, kad katės išvaizda yra geriausias jos sveikatos rodiklis. Deja, tik penktadalis šiuos augintinius turinčių žmonių rūpinasi jų sveikatos priežiūra nuolat.

Šunimis Lietuvoje tradiciškai rūpinamasi geriau nei katėmis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šunimis Lietuvoje tradiciškai rūpinamasi geriau nei katėmis.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 10, 2014, 11:41 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 6:27 PM

Šį pavasarį agentūros TNS Lietuvoje atliktame kačių priežiūros tyrime, kurį inicijavo gyvūnų ėdalus gaminanti tarptautinė kompanija „Purina”, paaiškėjo, kad tik penktadalis kačių mylėtojų reguliariai veda savo augintinį pas veterinarą.

Tokią tendenciją formuoja nuomonė, kad profilaktinė kačių apžiūra yra brangi, o į veterinarą reikia kreiptis tik kritiniais atvejais.

„Šunimis Lietuvoje tradiciškai rūpinamasi palyginti neblogai, tačiau daugiau negu pusė naminių kačių savimi turi pasirūpinti pačios. Glumina faktas, kad net trečdalis kačių mylėtojų apskritai niekada neveda savo augintinių į gyvūnų klinikas,“ – sako veterinarijos klinikos „Canis Felis“ veterinaras Justas Kantoravičius.

Pasak veterinaro, gyventojai neabejoja geros kačių mitybos poveikiu jų sveikatai, tačiau vien to nepakanka. J.Kontratavičius primena, kad ne tik įtartini išoriniai augintinio kailio pokyčiai turi neraminti šeimininkus.

Apie prastą katės savijautą ar ligų simptomus pirmiausiai pranašauja pakitęs gyvūnėlio elgesys: vangumas, sumažėjęs apetitas, dažnas kasymasis ir t.t. Tyrimo duomenimis, nors didžioji dalis apklaustųjų dėmesį kreipia katės išvaizdai, tik dešimtadalis pastebi simptomiškus elgsenos pasikeitimus. Beveik visi apklaustieji (89 proc.) nurodė, kad gerai katės savijautai reikia kokybiško, katėms skirto ėdalo, dėmesio bei nuolatinės gyvenamosios vietos.

„Atlikto tyrimo rezultatai mus privertė imtis konkrečių veiksmų. Kadangi mūsų įmonės tikslas yra gerinti augintinių ir juos mylinčių žmonių gyvenimą, netrukus ketiname imtis socialinės iniciatyvos – pasiųsti per Lietuvos miestus ir miestelius mobilią kačių kliniką, kurioje specialistai nemokai apžiūrės visų norinčiųjų kates“, - sako „Purina one“ prekinio ženklo vadovė Asta Tomaševičienė.

Tyrimo metu buvo apklausta 400 kates auginančių gyventojų visoje Lietuvoje. Iš jų 35 procentai sudarė vyrai, o 65 – moterys. Daugiau, negu trečdalis apklaustųjų kates laiko nuo 5 iki 10 metų. Respondentų amžius nuo 17 iki 60 metų ir vyresni.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.