Keturias morkas į žandus sugrūdęs žiurkėnas, vos sukišo penktąją

Kaip toks mažas gyvūnėlis į savo žandus gali prisikišti tiek daug maisto? O gi paprastai. Laukinėje gamtoje gyvenantys Sirijos žiurkėnai pasižymi gebėjimu žanduose kaupti maisto atsargas. Mat šie graužikai dažniausiai aptinkami dykumose ir pusdykumėse, kur maisto susirasti sunku dėl kaitros dienomis ir šalčių naktimis. Be to, sugauti grobį ar surasti augalinio ėdalo žiurkėnams nėra taip paprasta ir kartais tenka nukeliauti ne vieną kilometrą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 23, 2014, 1:49 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:24 PM

Socialinio tinklo "Facebook" vartotojas Janis Ozols pasidalino vaizdo įrašu, kuriame nufilmuotas žiurkėnas, gebantis į savo žandus susikišti net penkias morkas.

Į savo kairįjį ir dešinįjį žandus po dvi nedideles morkas susigrūdęs žiurkėnas, penktąją vos įstengė apžioti. Supratęs, kad visų septynių jam paduotų morkų neprarys, žiurkėnas atsitraukė ir nuošalioje narvelio vietoje ėmė doroti savo grobį.

Taip žiurkėnai elgiasi instinktyviai, mat suradę sau maisto, žiurkėnai jo prisikiša į žandus tiek, kad galėtu kurį laiką maitintis iš prikauptų atsargų. Na, o videosiužete užfiksuotas žiurkėnas net ir laikomas nelaisvėje bei reguliariai šeriamas, vis dar vadovaujasi gamtos duotais instinktais ir pasirūpina, kad maisto užtektų ateityje.

Sirijos žiurkėnų kūno ilgis siekia 12-16 cm. Gyvenimo trukmė - 2-3 metai. Žiurkėnai minta tuo, ką randa aplink savo gyvenamąją vietovę. Tai gali būti ir augalai, pavyzdžiui, žolelės ar sėklos, ir vabzdžiai.

Nelaisvėje auginami žiurkėnai minta sėklomis, gūdais. Galima duoti ir kai kurių daržovių: morkų, pomidorų, agurkų, moliūgų. Galite palepinti ir obuoliais, bananais, ar net vynuogėmis. Venkite bulvių, kopūstų, svogūnų, česnakų bei citrusinių vaisių.

Sirijos žiurkėnai įprastai aktyvūs naktimis. Su kitų rūšių žiurkėnais nesutaria, tad geriausia juos auginti atskiruose narveliuose. Šiuos naminius gyvūnėlius lengva ir paprasta prižiūrėti bei auginti, todėl jie puikiai tinka vaikams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.