Žymus veterinaras atskleidė, ką daryti, kad šuo gyventų ilgiau

Ilgiausiai kada nors gyvenęs šuo sulaukė 29 metų – tai buvo australų ganymo šuo, vardu Bluey. Pasaulio Guinnesso rekordų knygoje jis yra dar nuo praėjusio šimtmečio 4-ojo dešimtmečio pabaigos. Pasaulį keturkojis išvydo 1910 metais, nugaišo – 1939-aisiais. Tad kas lemia tokį ilgą keturkojų gyvenimą ir kaip sužinoti, kiek laiko gyvens mylimas keturkojis šeimos narys?

Šuns gyvenimo trukmė priklauso nuo mitybos, genų ir aktyvaus gyvenimo būdo.<br>„123rf.com“ nuotr.
Šuns gyvenimo trukmė priklauso nuo mitybos, genų ir aktyvaus gyvenimo būdo.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 28, 2014, 4:19 PM, atnaujinta Feb 11, 2018, 4:40 PM

Kaip teigia veterinarijos gydytojas Marty Beckeris, šuns gyvenimo trukmė priklauso nuo mitybos, genų ir aktyvaus gyvenimo būdo.

„Šias laikais šunys labai retai nugyvena 15 ar daugiau metų. Tačiau pasitaiko ir tokių, kurie sulaukia 20-ies“, – sakė 22 veterinarinių knygų, 3 „New York Times“ bestselerių autorius M.Beckeris. Jo sutiktas seniausias šuo – 22 metų čichuachua, vardu Remo.

Kas lemia šuns ilgaamžiškumą? Štai keli pavyzdžiai, kuriuos pateikė veterinarijos gydytojas M.Beckeris.

Šuns dydis

Šuns dydis itin glaudžiai susijęs su jo gyvenimo trukme. Dideli šunys įprastai gyvena kur kas trumpiau negu maži ar vidutinio dydžio šunys. Ką jau kalbėti apie miniatiūrinius „toy“ veislės šunis, kurie laikomi ilgaamžiškiausiais. Tokie šunys, kaip niufaundlendai, senbernarai, vokiečių dogai, ar airių vilkogaudžiai gyvena negailestingai trumpai – geriausiu atveju vos 6–8 metus. Žinoma, pasitaiko, kad net ir gigantiški šunys sulaukia 10–15 metų, tačiau tai jau išimtys.

Tad bene svarbiausias ir reikšmingiausias etapas, lemiantis didelio šuns gyvenimo trukmę – jo augimo sparta pirmaisiais gyvenimo metais. „Neperšerkite savo gigantiškos veislės šuns mažylio. Nenutukinkite jo“, – sako veterinaras.

Svarbu, kad idealų suaugusio šuns svorį mažylis pasiektų per pirmuosius 2–3 metus, ne anksčiau. Todėl maitinkite ėdalu, kuriame yra mažesnis mineralų ir baltymų – pagrindinių statybinių medžiagų kaulams ir raumenims augti – kiekis.

Tai reiškia, kad jūsų didysis šuo turi augti lėtai, niekur neskubėdamas. Taip jūsų šuniui bus lengviau iškęsti kaulų bei organų augimą.

Be to, per dideli, ir per sunkų gyvūnai gyvena trumpiau. Nutukę šunys linkę sirgti įvairiausiomis vidaus organų bei kaulų ligomis. Moksliniais tyrimai įrodyta, kad atletiški ir grakščiai atrodantys šunys gyvena vidutiniškai dvejais metais ilgiau negu nutukę.

Genai

Be abejonės, genai šuns ilgaamžiškumui daro bene didžiausią įtaką. Nuo jų priklauso, kokiomis ligomis šuo bus linkęs sirgti ir kiek laiko gyvens. Kaip ir žmonių, taip ir šunų gyvenimo trukmė lemiama dar motinos įsčiose. Šuns sveikata ir gyvenimo trukmė priklauso ir nuo to, kaip jo motina buvo auginta ir šeriama, kiek laiko gyveno šuns protėviai.

Jei norite įsigyti veislinį šunį, pasiteiraukite veisėjo, kiek vidutiniškai gyvena šios veislės šunys, dėl kokių priežasčių dažniausiai nugaišta. Taip sužinosite, kiek apytikriai gyvens jūsų šuo.

Gyvūno ir žmogaus ryšys

Šuns gyvenimo trukmę pailgina ir bendravimas bei tarpusavio ryšys su žmogumi, ypač kai šuo laikomas tikru šeimos nariu. Norint pailginti šuns gyvenimą, vertėtų savo šunį tinkamai ir sveikai šerti, saugoti (nevedžioti be pavadėlio), užtikrinti jo higieną, užsiimti aktyvia veikla, reguliariai vesti pas veterinarijos gydytojus.

Veterinarijos gydytojas M.Becheris tikina, kad šie penki priežiūros patarimai neabejotinai padės pailginti šuns gyvenimą:

1. Prižiūrėkite, kad šuo nenutuktų ir visuomet būtų atletiškas.

2. Pasirūpinkite, kad šuns dantys būtų švarūs.

3. Užsiimkite dresūra – išmokykite komandų ir palaikykite šuns aštrų protą.

4. Kasdien eikite ilgiau pasivaikščioti. Tai darykite, net jei jūsų šuo jau senas – taip palaikysite raumenų ir sąnarių gyvybingumą.   5. Reguliariai lankykitės pas veterinarą.

Kasdienis mūsų rūpestis gyvūnais prisideda prie jų gyvenimo trukmės. „Jei elgsimės tinkamai, galbūt sulauksime meto, kai vidutinė šunų gyvenimo trukmė bus 20 metų“, – vylėsi M.Becheris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.