Specialistai perspėja: kyla didžiulis pavojus augintiniams

Spaudžiant stipriems šalčiams ypatingą dėmesį reikėtų skirti savo augintiniams ir jais pasirūpinti. Nepamirškite, kad nuo šalčio gali nukentėti tiek katės bei šunys, tiek ūkiniai gyvūnai. Svarbu juos apsaugoti nuo grėsmingo speigo ir visada pasirūpinti, kad būtų sotūs.

Per šalčius būtina pasirūpinti gyvūnais.<br>123rf nuotr.
Per šalčius būtina pasirūpinti gyvūnais.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

VMVT

Jan 6, 2015, 4:40 PM, atnaujinta Jan 16, 2018, 9:01 PM

Šunys ir katės jautrūs nušalimams

Daugelis šunų ir kačių mylėtojų įsitikinę, kad jų augintojus nuo šalčio apsaugo kailis, tačiau kai termometro stulpelis nukrinta iki -10 laipsnių ar dar žemiau, vien tik tokia apsauga keturkojams nepadeda.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistų, katės ir šunys yra jautrūs nušalimams ir hipotermijai (bendram kūno atšalimui), todėl esant labai žemai aplinkos temperatūrai nereikėtų jų palikti ilgą laiką lauke.

Norint apsaugoti augintinius nuo neigiamo šalčio poveikio, rekomenduojama sutrumpinti jų pasivaikščiojimą lauke iki dešimties - penkiolikos minučių.

Jeigu šaltomis dienomis ir naktimis nėra galimybių augintinio laikyti patalpoje, svarbu paruošti jam pastogę su šiltu guoliu, apsaugančią nuo žvarbaus vėjo ir didelio speigo. Guolis turėtų būti minkštas ir sausas, nuolat keičiamas, kad palaikytų šilumą. Tam tinka šiaudai ar neperšlampančiu audiniu apsiūtas elastinis putų poliuretanas (porolonas).

Svarbu, kad šaltuoju periodu gyvūnas turėtų pakankamai vandens. Būtina reguliariai tikrinti, ar jis nėra užšalęs. Veterinarai primena, kad vanduo visuomet turėtų būti šviežias, nes nešvarus gali pakenkti augintinio sveikatai.

Spaudžiant šaltukui, ne mažiau svarbu, kad gyvūnas turėtų pakankamai jam tinkamo sotaus maisto.

Keliaujant su augintiniais per didelius šalčius nederėtų jų palikti vienų automobilyje. Tai kelia didelį pavojų šunims, katėms ir kitiems namuose auginamiems gyvūnams, nes gali žūti nuo hipotermijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.