Ruošia staigmeną gyvūnų mylėtojams

Garsiausias Kauno šuo – miesto mero kalaitė Broškė turi konkurentų. Šunis ir įvairius kitus gyvūnus prižiūri ir kiti miesto vadovai. Iš augintinių jie gali pasimokyti, kaip tarpusavyje nesipjauti, ir ketina nustebinti – keturkojus nori vestis į darbą.

Garsiausiu Kauno šunimi, be abejonės, galima laikyti dabartinio mero V.Matijošaičio augintinę Broškę.
Garsiausiu Kauno šunimi, be abejonės, galima laikyti dabartinio mero V.Matijošaičio augintinę Broškę.
Kėdainiuose gyvenančio Kauno administracijos direktoriaus G.Petrausko numylėtinis – auksaspalvis retriveris Zimas.<br>E.Virkečio nuotr.
Kėdainiuose gyvenančio Kauno administracijos direktoriaus G.Petrausko numylėtinis – auksaspalvis retriveris Zimas.<br>E.Virkečio nuotr.
P.Mačiulis su žmona Birute prieš kelis mėnesius įsigijo Labradoro retriverį Filipą.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
P.Mačiulis su žmona Birute prieš kelis mėnesius įsigijo Labradoro retriverį Filipą.<br>Nuotr. iš asmeninio archyvo
Vicemero S.Kairio cvergšnaucerė Boni dalyvauja šunų parodose ir gerai sutaria su kitais politiko augintiniais.
Vicemero S.Kairio cvergšnaucerė Boni dalyvauja šunų parodose ir gerai sutaria su kitais politiko augintiniais.
Daugiau nuotraukų (4)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

Oct 19, 2015, 7:49 PM, atnaujinta Oct 9, 2017, 2:07 AM

Aukščiausi Kauno miesto vadovai turi skirtingas politines pažiūras. Tačiau visus juos vienija vienas dalykas – meilė gyvūnams.

Kauno meras Visvaldas Matijošaitis, du jo pavaduotojai Povilas Mačiulis ir Simonas Kairys bei Kauno administracijos direktorius Gintaras Petrauskas namuose laiko šunis. Kai kurie dar ir kitų įvairių gyvūnų.

Gali būti, kad miesto savivaldybėje dažna viešnia netrukus bus ne tik mero numylėtinė kalaitė Broškė, bet ir kitų politikų keturkojai.

Nustebino ambasadorių

Garsiausiu Kauno šunimi, be abejonės, galima laikyti dabartinio mero V.Matijošaičio augintinę Broškę. Karaliaus Karolio spanielių veislės kalaitę išsirinko dar kauniečio žmona, šviesios atminties Irena Matijošaitienė.

Po jos mirties V.Matijošaitis su augintine neišsiskyrė. Būdamas miesto tarybos nariu dažnai ją vesdavosi į savivaldybę, išsirengdavo į susitikimus. Broškė dalyvavo ir politiniuose debatuose, kai V.Matijošaitis siekė Kauno mero posto.

Dabar Broškė savivaldybėje lankosi rečiau. Tačiau kartais dalyvauja itin svarbiuose susibūrimuose. Atsitūpusi ant kėdės mero kabineto kampe stebėjo, kaip vyko miesto vadovo ir Italijos ambasadoriaus susitikimas.

Šiame susitikime dalyvavę kauniečiai pasakojo, kad ambasadorius, pamatęs ramiai tupinčią Broškę, buvo gerokai nustebęs.

Augina vėžlį ir šešką

Meilę šunims ir kitiems gyvūnams puoselėja ir kiti prie miesto valdžios vairo stovintys vyrai.

Kauno vicemeras S.Kairys su drauge Edita Žemaityte savo namuose globoja sausumos vėžlį, šešką ir šunį.

Politikas pasakojo, kad vėžlį laikė dar vaikystėje. Tačiau tėvų namuose vykstant remontui jis iškrito iš balkono ir dingo. Prieš 10 metų atsitiktinai užsukęs į gyvūnų parduotuvę S.Kairys pamatė vaikystėje mylėto gyvūno giminaitį ir jį spontaniškai įsigijo.

Vėžlys Petras turi terariumą, aprūpintą įvairiomis lempomis ir kita reikiama aparatūra. Gyvūnas daug miega.

„Tačiau kai pabunda, paneigia mitus, kad yra lėtas. Be to, Petras man patinka dar vienu charakterio bruožu. Jei jam kas įdomu, atidžiai žvelgia it inteligentas“, – pasakojo S.Kairys.

Kai politikas sutiko savo draugę, ji jau augino šeško patelę Čipą. Taip ši atkeliavo į bendrus kauniečių namus. Šeškas S.Kairiui taip pat pasirodė įdomus gyvūnas. Tik šis padaras yra apsigimęs vagišius. Čipa nuolat bando pavogti ant stalo paliktus saldainius ar ne vietoje padėtas kojines. Kartą yra nugvelbusi ir televizoriaus pultelį.

Skina čempionės laurus

Naujausias jau bendras S.Kairio ir E.Žemaitytės augintinis yra cvergšnaucerių veislės kalaitė Boni. Jai dabar pusantrų metų.

„Šuo labai draugiškas ir meilus. Jei iš namų išeini vos 5 minutėms, grįžus jis džiaugiasi taip, jog atrodo, kad nesimatėme visą amžinybę“, – pasakojo S.Kairys.

Boni puikiai sutaria ir su kitais namie augančiais gyvūnais. Taip pat turi ir kitų talentų.

Politiko draugė su Boni dalyvauja tarptautinėse šunų parodose.

Yra pelniusi ne vieną apdovanojimą. Aukščiausias – Baltijos šalių jaunimo čempionė. Dabar sieks čempionės titulo ir saugusių šunų kategorijoje.

O štai savivaldybėje Boni dar nebuvo. Tačiau S.Kairys tikino, kad kurį nors penktadienį, popiet, Boni būtinai nusives į darbą, ir tai galėtų būti šauni tradicija.

Šuo sukramtė laikrodį

Tuo įsitikinęs ir kitas vicemeras Povilas Mačiulis. Politiko ir jo žmonos Birutės namuose prieš 2 mėnesius atsirado Labradoro retriveris Filipas. Dabar šuniukui dar tik 4 mėnesiai.

P.Mačiulis pasakojo, kad turėti šunį svajojo nuo vaikystės. Tačiau tėvai leido auginti tik dekoratyvines papūgas. Sukūręs šeimą ir įsikūręs savo namuose, politikas įgyvendino seną svajonę.

Norėjo draugiško mielo augintinio, todėl ir pasirinko Labradoro retriverį. Kaunietis augintinį ketino vesti į dresūros pamokas. Tačiau jo žmona keturkojį jau išmokė vykdyti įvairias komandas. Filipas moka klusniai sėdėti, gulėti, atnešti žaislus ir paduoti leteną.

„Per paskutinius du mėnesius abu su žmona išmokome laikytis ypatingos tvarkos. Tai privertė padaryti Filipas“, – šypsojosi politikas.

Augintinis bando pagriebti ir sugraužti viską, ką pasiekia. Jo nasruose pražuvo P.Mačiulio laikrodis, sutuoktinės saulės akiniai ir kiti daiktai. Todėl dabar pora šuniui pasiekiamose vietose stengiasi daiktų nepalikti.

„Tačiau kaip jis juos vis tiek randa, paslaptis. Būtų įdomu tai pamatyti“, – pasakojo P.Mačiulis.

Nori vestis ir į darbą

Kol nebuvo paskiepytas, šuo iš namų neišeidavo. Pirmas jo pasirodymas viešumoje buvo spalio 4 dieną, minint  Šv.Pranciškaus Asyžiečio, gyvūnų globėjo, dieną. Tada buvo palaiminti įvairūs augintiniai ir jų šeimininkai.

„Filipas elgėsi gerai, neišsigando. Tačiau grįžęs namo miegojo visą parą. Matyt, patyrė per daug įspūdžių“, – pasakojo P.Mačiulis.

Su V.Matijošaičio Broške Filipas buvo susipažinęs anksčiau, tačiau, pasak vicemero, karaliaus Karolio spanielių veislės kalaitė buvo per išdidi ir bičiuliautis su labradoru nepanoro.

Šventėje Filipas susipažino su politiko kolegos S.Kairio keturkoju ir šunys elgėsi draugiškai.

„Aš manau, kad daugiau visuomeninių įstaigų turėtų būti draugiškos žmonių augintiniams.

Būtų malonu su jais keliauti į įvairias vietas, taip pat ir savivaldybę. Kolegoms siūlysiu, kad kartais penktadieniais savivaldybės darbuotojai į darbą galėtų ateiti su savo augintiniais. Juk jie – naminiai gyvūnai, tad ir elgtis moka deramai, o žmonėms tai būtų įdomu“, – įsitikinęs P.Mačiulis.

Augintinį palieka namie

Į savivaldybę bent kol kas savo mylimo auksaspalvio retriverio Zimo nėra atsivedęs Kauno administracijos direktorius G.Petrauskas. Politikas su šeima gyvena Kėdainiuose. Jų namuose Zimas atsirado 2008 metų vasarį. „Norėjome draugiško šuns, kuris gerai elgtųsi su vaikais. Tokį ir pasirinkome. Stebėdamas jo charakterį galiu patvirtinti posakį, kad auksaspalviai retriveriai ir vagį iš meilės savo uodega užplakti gali“, – pasakojo G.Petrauskas.

Administracijos vadovo šeimoje priimta, kad tas, kuris veda šunį pasivaikščioti, grįžus turi nuplauti jo kojas.

„Todėl aš su šunimi dažniau vaikštinėju žiemą, kai jis kojas išsipurvima mažiau“ – prisipažino G.Petrauskas.

Taip pat jo namuose dar auga rusų mėlynosios veislės katinas Tipsis. Dukra Milda rūpinasi ir terariume gyvenančiu vėžliu bei akvariume plaukiojančia dekoratyvine žuvimi. Nors namai pilni gyvūnų, G.Petrausko numylėtinis yra šuo Zimas.

Palikti vienų augintinių nedera

O štai dar vienas Kauno mero pavaduotojas Vasilijus Popovas mano, kad auginti šunis daugiabutyje ar ilgai vienus palikti privačiame name yra nehumaniška. Todėl politikas nenori rūpintis keturkoju.

„Prieš kelerius metus auginome triušį. Dabar kartais prižiūrime dukters kalaitę Ruku. Bet pats nuolat laikyti keturkojo neplanuoju“, – sakė politikas.

Jis tvirtino, kad taip nusprendė ne dėl to, kad nemyli gyvūnų. Atvirkščiai, kadangi daug laiko skirti šuniui negalėtų, tai jo ir nelaiko iš meilės šiems gyvūnams.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.