Sieks panaikinti privalomą gyvūnų ženklinimą

Pataikauja rinkėjams

Gyvūnų ženklinimas.<br>123rf nuotr.
Gyvūnų ženklinimas.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, ELTA, Giedrė Balčiūtė, Šarūnas Meškys

2016-01-14 11:10, atnaujinta 2017-06-11 03:56

Jis įregistravo Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisų projektą, kad nuo šių metų gegužės 1 dienos privalu būtų ženklinti kates, šunis ir šeškus, kurie vežami už Lietuvos ribų arba įvežami į Lietuvą, taip pat gyvūnų augintinių veisėjo kitam laikytojui perduodamas kates, šunis, šeškus ir pavojingais pripažintus šunis.

Kitais atvejais siūloma ženklinti mikroschemomis gyvūnų laikytojų iniciatyva.

Pataikauja rinkėjams

Pasak Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos oragnizacijos vadovės bei vienos iš privalomo ženkinimo iniciatorės Brigitos Kymantaitės, „darbiečio“ K. Daukšio siūloma pataisa tėra populistiškas politikavimas prieš rinkimus.

„Pasakyti, kad nereikia yra viena. Bet kodėl nepasako, kaip išspręsti vis didėjančią benamių gyvūnų problemą, kuri yra tvarkoma iš tų pačių žmonių sumokėtų mokesčių ar nupjautų pensijų, kuriuos politikas neva bando apginti? Kasmet valstybė turi surasti iš kur paimti šimtus tūkstančių eurų, kad gaudytų kažkieno neprižiūrimus ir tik dėl malonumo palaikytus augintinius. Be to, tam tikri politikai dar nori, kad tokiems žmonėms nebūtų priskirtos jokios pareigos. Tai ką ponas K. Daukšys tuomet siūlo daryti kitaip?“, – retoriškai klausė B. Kymantaitė. 

Mano, kad kelią įtampą visuomenėje

K. Daukšio pasiūlytame projekte numatytas draudimas parduoti ar perduoti kitam savininkui neženklintus ir neregistruotus pavojingus šunis.

„Projektu siekiama skatinti visuomenę ženklinti gyvūnus augintinius mikroschemomis ir registruoti Gyvūnų augintinių registre, tačiau šį procesą vykdyti laipsniškai, nesukeliant visuomenėje nereikalingos įtampos, nustatant privalomą registravimą nuo 2016 metų gegužės 1 dienos tais atvejais, kai tai privaloma daryti vykdant tarptautinius teisės aktus arba jeigu asmuo laiko pavojingu pripažintą šunį“, – teigiama projekto aiškinamajame rašte.

K.Daukšio teigimu, tokiu būdu gyvūnų laikytojams nebus užkraunama papildoma finansinė našta ženklinant augintinius, taip pat bus išvengta nereikalingos įtampos visuomenėje.

„Absurdiška liepti mikroschemomis sužymėti visus augintinius. Visų pirma – tai brangu, o aiškios kainodaros nėra. Tam, kad gyvūnų augintojai netaptų pasipelnymo šaltiniu, reikia nustatyti aiškius šios paslaugos įkainius. Atokesniuose Lietuvos regionuose žmonės neretai laiko daugiau nei vieną gyvūną, mat vieni auginami namų saugojimui, kiti pelių gaudymui. Tad norint sužymėti visus augintinius gali tekti smarkiai patuštinti kišenę“, – sako Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys. 

Mato netikslumų

Pasak politiko, prie išlaidų prisideda ne tik gyvūnų ženklinimas, tačiau ir kelionė iki artimiausios veterinarijos klinikos. Atokesnėse Lietuvos vietovėse sunku surasti tokį specialistą, tad žmonėms tektų vykti į artimiausią miestą ar miestelį ir taip patirti papildomų išlaidų. 

K. Daukšio teigimu, kad beglobių gyvūnų skaičius nebeaugtų, bus pasiūlyta pataisa, kuri numatytų, kad Žemės ūkio ministerija turėtų paruošti gyvūnų kastracijos, sterilizacijos ir ženklinimo programą. Joje būtų nustatyta tvarka, įkainiai ir lėšos. 

Pagal šiemet įsigaliojusius teisės aktus, šunis, kates ar šeškus laikantys gyventojai turi pasirūpinti, kad jie būtų paženklinti mikroschemomis ir užregistruoti Gyvūnų augintinių registre.

2016 metais atvesti gyvūnai augintiniai turės būti ženklinami per keturis mėnesius nuo atvedimo, bet ne vėliau kaip perduodant kitam savininkui. Iki 2015 metų gruodžio 31 dienos atvesti gyvūnai augintiniai turės būti paženklinti ir užregistruoti iki 2017 metų balandžio 1 dienos.

Kainas nustatė VMVT

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius pirmadienį gyventojams siūlė neskubėti savo augintinių ženklinti bet kur.“Gyvūnų augintinių šeimininkams siūlome neskubėti ir prieš pasirenkant, palyginti bent kelių privačių veterinarijos gydytojų teikiamas ženklinimo ir registravimo paslaugas ir jų įkainius.Renkantis reikėtų pasiteirauti, ar į galutinę kainą įskaičiuotos visos paslaugos (ženklinimas ir įregistravimas Gyvūnų augintinių registre bei pačių mikroschemų kaina), ar tik viena iš jų.Mūsų paskaičiavimais, vieno gyvūno paženklinimas (įskaitant mikroschemos kainą) ir įregistravimas Gyvūnų augintinių registre preliminariai kainuoja apie 10 eurų“, – teigė J.Milius VMVT išplatintame pranešime.

VMVT direktoriaus teigimu, didesnė kaina už gyvūnų augintinių ženklinimą ir registravimą gali būti siejama tik su papildomomis paslaugomis, pavyzdžiui, – kai veterinarijos gydytojas atvyksta individualiai paženklinti gyvūną jo laikymo vietoje, suteikia paslaugas pasibaigus darbo valandoms, ar suteikiant dar ir kitas, papildomas veterinarijos paslaugas.Be to, galutinė kaina galėtų būti mažesnė, kai vienu metu ženklinami ar registruojami keli to paties asmens augintiniai, nes užpildžius prašymą dėl pirmojo gyvūno, kitiems naudojamas tas pats prašymo šablonas, keičiasi tik nedidelė duomenų dalis.

Taikys lengvatas ir nuolaidas

Neskubėti rekomendavo ir B.Kymantaitė, priminusi, kad gyvūnams paženklinti duotas net 15 mėnesių terminas, tad nebūtina to atlikti jau šį sausį. Pasak Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovės, 15 eurų už gyvūną nėra labai didelė suma. Per penkiolika mėnesių ją bus galima surinkti kas mėnesį atidedant vos po eurą. Jeigu žmogus laiko du gyvūnus, per mėnesį reikėtų atidėti po du eurus.

O jeigu tris ir daugiau? Tuomet, pasak pašnekovės, minėtame gyvūnų ženklinimui skirtame interneto puslapyje bus galima užsiregistruoti ir prašyti lengvatų. Privalomo gyvūnų ženklinimo Lietuvoje iniciatoriai numatė, kad daugiau kaip du gyvūnus auginantys žmonės trečią, ketvirtą ar penktą augintinius galėtų paženklinti nemokamai.

Taip pat B.Kymantaitė priminė, kad ženklinimas yra vienkartinė paslauga. Šios procedūros nereikia kartoti kasmet. O privalomai skiepyti nuo pasiutligės gyvūnus reikia tik kas trejus metus, priklausomai nuo pasirinktos vakcinos ir gamintojo.

Seimas dar 2012 metais nusprendė, kad nuo 2016-ųjų visi šunys, katės ir šeškai privalo būti ženklinami mikroschemomis ir registruojami Gyvūnų augintinių registre.

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė pernai Seimui buvo pateikusi panašų siūlymą kaip dabar K.Daukšys, tačiau gruodžio pradžioje parlamentas tam nepritarė.

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos sako, kad privalomas gyvūnų ženklinimas būtinas norint sudrausminti neatsakingus augintojus, nes dabar dažnai nėra galimybių nustatyti, kam priklauso nuskriaustas ar pavojingas gyvūnas. Be to, įvedus privalomą ženklinimą valstybei esą nereikės išlaikyti gyvūnų prieglaudų.

Taip pat tikimasi, kad privalomas augintinių ženklinimas bei registravimas padės apsaugoti visuomenę ir kitus gyvūnus nuo pasiutligės. Registre bus nurodyti gyvūnų augintinių vakcinavimo nuo pasiutligės duomenys ir savininkas turės visą reikalingą informaciją dėl skiepijimo pabaigos termino.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.