Lengvas būdas nutildyti namuose įkyriai lojantį šunį

Jei auginate šunį, išeidami iš namų įjunkite televizorių arba radiją, o grįžę ilgai nemeilikaukite su savo augintiniu. Taip patarė šunų dresuotojas amerikietis Cesaras Millanas. Jis žino ir daugiau gudrybių, kaip elgtis, kad skardus jūsų amsiaus balsas nesupykdytų kaimynų.

Tad kaip išmokyti šunį nebeloti, kad jis nebegadintų santykių su kaimynystėje gyvenančiais žmonėmis?<br>„123rf.com“ nuotr.
Tad kaip išmokyti šunį nebeloti, kad jis nebegadintų santykių su kaimynystėje gyvenančiais žmonėmis?<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lietuvos rytas

Apr 2, 2016, 6:13 PM, atnaujinta May 30, 2017, 5:38 PM

Daugelis šunų šeimininkų susiduria su labai įkyria problema – vos tik augintinį palieka vieną namie, jis ima loti.

Dažniausiai šeimininkai tai sužino tik tada, kai pradeda skųstis kaimynai, kurių kantrybė išseko dėl jūsų šuns lojimo.

Tad kaip išmokyti šunį nebeloti, kad jis nebegadintų santykių su kaimynystėje gyvenančiais žmonėmis?

Atminkite, kad šunys loja dėl daugybės priežasčių. Bet blogiausia tai, kad namie palikto šuns tą akimirką patys nuraminti negalite. Vis dėlto keletas gudrybių padės šuniui lengviau iškęsti dieną, kol jūsų nėra namie, ir savo energijos nešvaistyti nereikalingam lojimui.

Pirmiausia, ką turite padaryti dėl savo nerimaujančio šuns, tai išeidami iš namų ir į juos grįžę neberengti meilių ir ilgų atsisveikinimo bei pasisveikinimo ceremonijų. Jūsų išėjimas ir grįžimas šuniui turi tapti įprastu ir jokių emocijų nesukeliančiu procesu.

Juk šuo nė nenutuokia, kiek laiko jūsų nebus – tik penkias minutes ar 8 valandas.

Kai šuo įpras nestresuoti jums išėjus ir nespirgėti iš laimės, kai grįžtate, galėsite būti ramesni: kol jūsų nebuvo, jis jau elgėsi geriau. Žinokite, kad šunys loja ne todėl, kad keltų triukšmą. Lojimas – natūrali reakcija į tam tikrus dirgiklius: vaizdus, garsus, patiriamas emocijas.

Be to, šunys loja norėdami bendrauti. Pavyzdžiui, juos gali trikdyti vaizdas pro langą, tarkime, ant palangės nuolat atskrendantys paukščiai. Tad paslėpkite tai, kas jūsų šunį erzina ar kas kartą atkreipia jo dėmesį.

Išeidami iš namų užtraukite užuolaidas, sandariai uždarykite langus, palikite įjungtą televizorių arba radiją, kad augintinis girdėtų jam įprastus ir kasdien girdimus triukšmus – muziką ir pokalbius.

Šunys ima loti ir iš nuobodulio. Todėl palikdami augintinį vieną namie pasirūpinkite, kad jis turėtų ką veikti.

Svarbu, kad prieš išeidami iš namų kuo ilgiau pasivaikščiotumėte su savo šunimi, o dar geriau, jei duosite jam itin aktyvios fizinės veiklos. Tegul lauke kaip reikiant pavargsta – paliktas namie norės vien miegoti.

Užsiimkite ne tik fizine veikla, bet ir protine – sugalvokite įvairiausių daiktų paieškos žaidimų ar dresūros pratimų.

Jei augintinis net ir išsilakstęs ar įvykdęs galybę dresūros pratimų negali nurimti, palikite jam įdomių ir mąstyti priverčiančių žaislų. Dažniausiai gelbėja guminiai tuščiaviduriai žaislai, į kuriuos galima įdėti skanėstų.

Šuo mieliau visą dieną mėgins iškrapštyti gardėsį iš žaislo, negu be reikalo los. Jeigu tokio neturite, galite nupirkti teniso kamuoliuką, kuriuos taip dievina šunys, prakirpti jame nedidelę skylę ir pro ją įkišti skanėstų.

Tikėtina, kad dėl tokios pramogos jūsų šuo eis iš proto ir pamirš, kad reikia loti.

Jei žaislai, aktyvi fizinė veikla ir įprasti buities garsai negelbėja, turite apsiginkluoti kantrybe ir imti dresuoti šunį naudodami pozityvaus skatinimo metodą.

Dar būdami namie stebėkite, kada šuo pradeda loti. Vos tik išgirdę lojimą atkreipkite jo dėmesį. Jei šuo tuo momentu nebelos, pagirkite ir duokite skanėstą.

Nors augintinis tą akimirką neloja, jo smegenys vis dar siunčia signalą „lok“. Būkite kantrūs ir tik įsitikinę, kad jis visiškai nurimo, grįžkite prie savo reikalų.

Kartokite šį pratimą kasdien. Laikui bėgant šuo įpras loti mažiau, mat už tylą jis apdovanojamas pagyromis ir skanėstais.

Bandydami nutildyti lojantį šunį patys visada išlikite ramūs ir nerodykite agresijos ar pykčio. Žinokite, kad gyvūnai nepasitiki nestabilų elgesį demonstruojančiais lyderiais ir gaujos vadais, tad jeigu būsite piktas ir įsiutęs, šuo tik mėgins jūsų elgesį pakartoti.

Kai kuriais atvejais lojantį šunį nuraminti galima ir uždarius į mažesnę erdvę, pavyzdžiui, į kitą kambarį, aptvarą ar narvą.

Jei pasinaudojote šiais patarimais, o jūsų šuo vis dar loja, kai nebūnate namie, vertėtų kreiptis į profesionalų šunų dresuotoją. Jis įvertins šuns charakterį, psichiką ir padės surasti tinkamiausią būdą, kaip nutildyti namuose paliekamą augintinį.

Atminkite, kad jūsų šuo per naktį neišmoks tinkamai elgtis ir lojimu nebeerzinti kaimynų. Todėl būtinai įspėkite kaimynystėje gyvenančius žmones, kad šiuo metu mokote šunį nebeloti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.