Kaip išmokyti šunį loti?

Jei jūs įsigijote šunį, norėdami turėti patikimą sargą, jums gali kilti klausimas: „Kaip išmokyti šunį loti?“.

Įsigijote šunį, tikėdamiesi, kad jis saugos namus, o šis, kaip tyčia, neloja? Išeitis yra!<br>123rf nuotr.
Įsigijote šunį, tikėdamiesi, kad jis saugos namus, o šis, kaip tyčia, neloja? Išeitis yra!<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Oct 26, 2016, 7:07 AM, atnaujinta May 10, 2017, 4:46 AM

Žinoma, dažniau šuns šeimininkai negali priversti savo augintinį nustoti loti. Bet viena yra dažnai be priežasties lojantis šuo, sukeliantis galvos skausmą ir jo savininkams, ir kaimynams, o kita – nemokantis komandos „balsas“ šuo arba nelojantis sargas, kai yra reali grėsmė, apie kurią jus būtina informuoti.

Jeigu šuo nustojo loti, nors prieš tai tą darė, reikėtų kreiptis į veterinarus, patariama interneto portale animals-portal.ru.

O štai ką daryti, kai namus saugantis šuo, kurį paėmėte, tikėdamiesi turėti patikimą sargą, neloja? Užuot įspėjęs apie atėjūnus šuniukas, kaip tyčia, yra draugiškas visiems ir negalintis nuskriausti net musės. O juk sarginis šuo savo lojimu turėtų perspėti apie artėjanti svetimą žmogų.

Laimė, išmokyti šunį klausyti komandos „balsas!“, įmanoma net ir nebūnant profesionaliu dresuotoju. „Balsas!“ yra gana paprasta komanda, kurią šuniukas gali išmokti anksti, dar būdamas visai mažas.

Tad ką daryti? Nuo mažumės skatinkite šuns balso reakciją į tam tikrus įvykius.

Iššaukti lojimą galima naudojantis maistu. Jei jis gauna skanėstą už tam tikrą veiksmą, tuomet jam atsiranda refleksas. Šuo supranta, kad tokie jo veiksmai džiugina šeimininką , tad ir vėliau juos kartos, kad uždirbtų naują pagyrimą.

Net jei skatinimas ir baigsis, augintinis taip ir toliau elgsis iš įpročio.

O ką daro dresuotojai? Gal šios žinios pravers ir jums?

Paprastai loti šunis mokinantis dresuotojas pasodina šunį prieš save, pavadėlį primina koja taip, kad būtų galima apriboti jo strikinėjimą. Po to, dresuotojas paima, pavyzdžiui, pagalį arba skanėstą ir tuo erzina šunį, mojuodamas jam įdomiu dalyku prieš nosį, o kartu tardamas komandą „balsas“.

Neturėdamas galimybės pasiekti lazdos ar skanėsto, šuo paprastai pradeda loti. Vėliau dresuotojas šunį turi pagirti už atliktą komandą.

Beje, jeigu šuo nustojo loti, nors anksčiau tai darė, tai gali signalizuoti apie kokią nors ligą, netgi gresiantį insultą. Dažniau, taip nutinka ir po psichologinės traumos. Taip pat gali būti, kad yra pažeistos šuns kalbos aparatas, pavyzdžiui, gerklės ar kvėpavimo takai. Tad būtinai savo augintinį parodykite veterinarijos gydytojui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.