Šunų dresūra: kokias klaidas namuose daro šeimininkai

Šuniui patogu tai, kas nepatogu žmogui, ir atvirkščiai, todėl reikia rasti kažką, kas juos sietų, portalui LRT.lt sako šunų dresūros mokyklos „Reksas“ treneris Jonas Valančius. Pasak jo, augintinį pirmiausia reikia supažindinti su aplinka. 

Dresūra.
Dresūra.
Dresūra.
Dresūra.
Dresūra.
Dresūra.
Daugiau nuotraukų (3)

Gertrūda Stripeikytė, LRT.lt

Sep 7, 2018, 12:52 PM

„Jei šuo loja išgirdęs durų skambutį, kiekvieną kartą suskambus duokite skanėstų “, – sako treneris ir priduria, kad tiems, kurie negalės augintiniui skirti pakankamai laiko, geriau šuns neturėti visai.

– Nuo ko pradėti auklėti savo augintinį?

– Daugelis žmonių su problemomis susiduria praėjus porai mėnesių po šuniuko įsigijimo. Tuomet klausia, kaip susitvarkyti su šunimi, nes nežino, kaip reikia elgtis. Reikėtų pradėti nuo labai paprastų dalykų – supažindinti šuniuką su namais, nes daugeliui nauji namai gali kelti stresą, gąsdinti, šuo gali pradėti loti ant įvairių objektų – durų, užuolaidų, veidrodžio. Todėl svarbu nuo pat pradžių šunį supažindinti su jį supančia aplinka.

Namuose prie kiekvienų durų, prie lovos, prie veidrodžio padėkite skanėstų ir šuo greit supras, kad tose vietose, kur jis valgo, nėra ko baimintis. Dažnai šunys sureaguoja ir išsigąsta durų skambučio bei greitai supranta, kad lodami jį nutildo.

Tai dažna problema, kurią galima nesunkiai išspręsti – įjunkite skambutį ir šuniukui duokite daug skanėstų.

Be to, šeimininkai, prieš įsigydami šunį, turi susitarti, ką daro, ką leidžia šuniui ir kaip užsiima su šunimi. Sakykime, vienas šeimininkas leidžia šuniui sėdėti ant sofos, o kitas ne. Šuniui tampa neaišku, ko iš jo norima, ko siekiama išmokyti.

Taip pat labai svarbu nuo pat pradžių išmokyti vaikus, kaip tinkamai elgtis su šunimi – nebūtina pirmą dieną imti ant rankų, nešioti kaip lėlę. Šuns nereikėtų pervarginti – pirmomis savaitėmis reikia suteikti laisvę, leisti pažinti aplinką ir tik tada pradėti galvoti apie žaidimus, dresūrą, fizinį krūvį.

Iš pradžių svarbiausias auklėjimas. Žinoma, yra visokių šunų ir jei blogas elgesys nesustoja – kreipkitės į specialistus. Socializavimasis šuniui svarbiausias iki penkių–šešių mėnesių. Tačiau būna ir tokių, kuriuos socializuoti ir teka labai ilgai.

– Kada verta kreiptis į dresūros specialistus?

– Reikia paklausti, ko netenkina šuns elgesys, nes šuniui jis atrodo tinkamas, o šeimininkui – ne. Rekomenduojame su dresuotoju užsiimti namuose, taip gausite atsakymus į visus klausimus.

Likus metams iki šuns įsigijimo šeimoje sutarkite, ką veiksite su šunimi, pasikonsultuokite su treneriu, perskaitykite knygų apie tai, kaip paruošti namus augintinio atsiradimui. Kartais geriau šuns neįsigyti, ypač, jei nežinosite, kaip juo rūpintis. Žinoma, jei kyla problemos, visada geriau kreiptis į profesionalus. Iki 1,5–2 metų šuniukai bręsta, todėl turėkite omenyje, kad su jais tikrai reikės užsiimti.

– Kokias didžiausias klaidas daro šunų šeimininkai?

– Dažniausios klaidos yra lepinimas ir šuns neužimtumas, dėmesio stygius. Negalima ką tik įsigyto šuns ilgai palikti vieno, pavedžioti 20–30 minučių ir daugiau nieko nedaryti. Iš tiesų šunims – ir didžiausiems, ir mažiausiems – reikia fizinio krūvio.

Taip pat žmonės uždaro šunis voljeruose ir jų nevedžioja, o tik paleidžia pabėgioti vienus. Naivu tikėtis, kad turint didelę pievą šuo pats joje išsikraus. Šuniui nereikia hektarų, jam reikia fizinio krūvio ir žmogaus dėmesio.

Kita didelė klaida yra taisyklių nebuvimas. Būna, žmonės įsigyja didelės veislės šunį ir leidžia nuo mažens miegoti kartu lovoje, o po metų patys į tą lovą nebetelpa. Geriausia įsivaizduoti, kaip norėtume, kad šuo su mumis elgtųsi po metų – tada lengviau eisime tikslo link.

Taip pat šeimininkai daro klaidą bardami šunį, jei jis, tarkime, ne vietoje nusišlapina. Būna, šeimininkai šuniui grasina laikraščiu, murkdo snukį į šlapimą, arba sutrenkia per nosį – tai didžiulė klaida. Mušti šunų negalima. Juos reikia auklėti parodant, ko iš jų norime, o ne skriaudžiant.

– ​ Ar tam, kad šuo būtų lengviau dresuojamas, svarbus žmogaus ir šuns ryšys?

– Pagrindinis dalykas, svarbus žmogui ir šuniui – tarpusavio ryšys. Šuniui patogu tai, kas nepatogu žmogui ir atvirkščiai, todėl reiki rasti kažką, kas juos sieja. Ryšys – neapčiuopiamas dalykas ir daugelis nesupranta, ar jį turi, ar ne.

Ryšį sukuria veikla su šunimi – nebūtinai tik dresūra. Yra daug veiklų, kurias šunys mėgsta – paieškos treniruotės, bėgimo varžybos, šuolių per kliūtis treniruotės, sportinio paklusnumo treniruotės, kurios padeda sukurti stipresnį ryšį su šunimi. Tačiau 50 proc. to ryšio – užimtumas.

Tai nėra tik 2–3 val. per savaitę su treneriu, bet kiekvienos dienos veikla namuose. Jei šeimininkas tik 15 min. per dieną išveda šunį į lauką, ryšys neužsimegs. Šuo nėra žaislas, todėl reikia pradėti nuo komunikacijos kūrimo – tai labai svarbu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.