Kačių šeimininkai privalo tai sužinoti: iki šiol rinkotės netinkamą maistą

Daugelis kačių savininkų susiduria su klausimu, kokiu maistu – konservais ar sausu ėdalu – maitinti kates. Vienareikšmio atsakymo į šį klausimą nėra: kokybiškas sausas maistas yra išties naudingas kačių organizmams, tačiau katės mityba turi priklausyti nuo katės veislės, sveikatos būklės, amžiaus, mitybos įpročių. 

Katė.<br>Scanpix nuotr.
Katė.<br>Scanpix nuotr.
Katė.<br>Scanpix nuotr.
Katė.<br>Scanpix nuotr.
Katė.<br>Scanpix nuotr.
Katė.<br>Scanpix nuotr.
Katė.<br>Scanpix nuotr.
Katė.<br>Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 23, 2018, 3:00 PM

Dalijamės informacija apie sausą maistą katėms.

Pagrindinė baimė, susijusi su sausu maistu

Neretai manoma, kad sausas maistas gali išprovokuoti šlapimo takų susirgimus ir akmenų formavimąsi šlapimtakiuose. Kadangi sauso maisto sudėtyje yra nedaug vandens (vandens kiekis sauso ėdalo sudėtyje siekia vidutiniškai 10 proc.), ši baimė išties pagrįsta.

Tačiau jei katė laks pakankamai vandens arba jos racione sausas maistas bus derinamas su konservuotu maistu, šlapimo takų problemų rizika sumažės.

Jei katės mityboje apskritai nėra sauso maisto, kyla grėsmė kitiems sveikatos sutrikimams, susijusiems su katės dantų ir burnos būkle. Žvelgiant evoliuciškai, laukinėmis sąlygomis gyvenusios katės buvo pratę ėsti žalią mėsą. Mėsos plėšymas dantimis pašalindavo ant dantų susikaupusias apnašas.

Dėl dantų apnašų katės gali susidurti su įvairiomis sveikatos problemomis, pradedant dantų ligomis ir dantų netekimu, baigiant kepenų ir širdies ligomis. Šeriant katę minkštu maistu, apnašos nuo dantenų nepasišalina, todėl bene vienintelė išeitis – sausas maistas.

Sauso maisto privalumai

Sausas maistas yra nepamainomas, jei katę ilgesniam laikui paliekate vieną. Sausas maistas negenda, jis taip pat nekeičia savo konsistencijos, todėl išlieka patrauklus katei.

Augalinės kilmės baltymų, būtinų katės organizmui, kiekis sausame maiste yra didesnis nei konservuose katėms. Be to, kokybiškas sausas maistas savo sudėtyje turi išties nemažai mėsos, todėl nereiktų baimintis, kad ėsdama sausą maistą katė nėra aprūpinama jos organizmui būtina mėsa.

Vis tik, dauguma veterinarijos specialistų nerekomenduoja keturkojų šerti vien tik sausu ėdalu. Angliavandenių kiekis sausame maiste yra didesnis nei konservuose, o per didelis angliavandenių kiekis nėra naudingas katės organizmui. Todėl optimaliausia derinti abi ėdalo rūšis.

Be to, nors sausame maiste yra mėsos, konservuose mėsos kiekis vis tik yra didesnis, o, ėsdama kitų gyvūnų mėsą, katė gauna jos organizmui reikalingų amino rūgščių. Konservų katėms sudėtis taip pat pasižymi gyvulinės kilmės baltymų gausa.

Svarbiausia – tinkamas kiekis

Nepriklausomai nuo to, kokios rūšies maistu yra šeriama katė, svarbiausia, kad ji gautų optimalų maisto kiekį. Per mažas maisto kiekis neaprūpins katės organizmo būtinomis maistinėmis medžiagomis, katė neturės energijos, jos imunitetas susilpnės ir ji taps neatspari ligoms. Per didelis maisto kiekis išprovokuoja antsvorio problemas, kurios gali tapti labai rimtų sveikatos sutrikimų priežastimi.

Kitas labai svarbus aspektas – maisto kokybė. Būtina rinktis kokybišką premium klasės sausą maistą ir konservus katėms. Aukščiausios klasės kačių maistas užtikrina, kad su maistu katės organizmą pasieks subalansuotas baltymų, angliavandenių, riebalų, vitaminų ir mineralinių medžiagų kiekis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.