Privalote dažniau glostyti savo katę: nauda – abipusė

Glostydami ir maloniai besielgdami su katėmis mes ne tik maloniai praleidžiame laiką ir patys išgyvename mažiaus streso. Mokslininkai pateikė įrodymų, kad toks elgesys kates padaro sveikesnėmis.

 123rf nuotr.
 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2019-06-04 15:32

Tyrimo, kuris buvo aprašytas žurnale „Preventive Veterinary Medicine“, metu 96 prieglaudoje gyvenančios katės buvo padalintos į dvi grupes.

Su vienos grupės katėmis tas pats žmogus kasdien, po keturis kartus per dieną po 10 minučių elgėsi maloniai. Tai truko 10 dienų.

Švelnumu buvo įvardintas bendravimas, kurį sudarė kačių glostymas, šukavimas, žaidimai ir panašūs veiksmai.

Į kitos kontrolinės grupės kates tyrėjai tiesiog tiek pat laiko žiūrėjo, stovėdami prieš jų narvelius.

Visos 96 tirtos katės tyrimo pradžioje buvo sveikos ir ramios, o ne nusivylę ar susijaudinę.

Tyrimo pabaigoje katės, su kuriomis elgtasi švelniai, išliko ramios ir sveikos bei rečiau susirgdavo viršutinių kvėpavimo takų ligomis.

Kitos kontrolinės grupės katės buvo dirglesnės ir dažniau sirgo.

Septyniolika iš 49 kačių, kurios tyrimo metu nebuvo glostomos, susirgo viršutinių kvėpavimo takų ligomis.

Tarp tų, kurios buvo apdovanotos švelnumu, susirgo tik devynios katės iš 47 kačių. Kačių sveikatos būklė nustatyta ir tiriant gyvūnų išmatas.

Gyvūnų gerovės konsultantė Nadine Gourkow, kuri buvo viena iš dviejų tyrėjų, atlikusių tyrimą, portalui „The Huffington Post“ teigė, kad ji nustatė „stiprų ryšį tarp teigiamų emocijų, kurias sukėlė švelnumas, ir geros sveikatos“.

Taip yra todėl, kad katės pasitenkinimas sukelia antikūnių, kurie padeda kovoti su viršutinių kvėpavimo takų ligomis, gamybą.

„Mes nustatėme, kad naminės katės labai reaguoja į gerą žmonių elgesį su jomis“, – paaiškino kitas tyrimo autorius Clive J.C. Phillipsas, kuris yra Kvinslando universiteto gyvūnų gerovės profesorius.

Abu mokslininkai planuoja tęsti tyrimus šioje srityje. Toliau jie ruošiasi tirti, kokie švelnaus elgesio būdai yra efektyviausi.

N.Gourkow greitai paleis interneto puslapį, kuriame mokys prieglaudas, kaip jos atradimus pritaikyti praktiškai ir kitų būdų, kaip išlaikyti kates sveikomis, laimingomis ir pasiruošusiomis susirasti naujus namus.

C.J.C.Phillipsas sakė įtariantis, kad tokie patys rezultatai būtų pasiekti ir tiriant kitų rūšių prieglaudose gyvenančius gyvūnus, pavyzdžiui, šunis. Jis įsitikinęs, kad „namuose švelnumas taip pat svarbus, kaip ir prieglaudose“.

Deja, tik ne paties C.J.C.Phillipso namuose, nes jo žmona yra alergiška katėms.

„Tačiau tyrimas man įrodė, kokie jautrūs švelnumui yra gyvūnai, tarp jų – ir mano šuo“, – teigė profesorius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.