Atsakė, ar turėtų būti tiriami koronavirusu sergančių žmonių augintiniai

Kai vasario pabaigoje šuniui Honkonge nustatytas teigiamas SARS-CoV-2 testas, augintiniai greitai tapo koronaviruso diskusijos dalimi. Kilo nerimą kelianti galimybė, kad augintiniai gali tapti koronaviruso perdavimo grandinės dalimi, galinčia pakenkti ir jiems, ir mums. Tačiau liko daug klausimų apie šią tikimybę ir kaip geriausiai į tai reaguoti, rašoma „Science“.

 AFP/Scanpix nuotr.
 AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2020-03-17 18:07, atnaujinta 2020-03-18 10:44

Kaip anksčiau teigė Honkongo Žemės ūkio, žuvininkystės ir gamtosaugos departamento (AFCD) atstovai, tirtam Pomeranijos špicui virusas buvo „silpnai teigiamas“, ištyrus nosies ir burnos mėginius. „Šuo užsikrėtė ir greičiausiai tai bus perdavimo iš žmogaus į gyvūną atvejis“, – rašoma ataskaitoje.

„Primygtinai rekomenduojame, kad augintiniai, įskaitant šunis ir kates, iš namų ūkių, kuriuose yra užsikrėtę asmenys, taip pat turėtų būti laikomi karantine, siekiant apsaugoti visuomenės ir gyvūnų sveikatą“, – rekomenduojama ataskaitoje.

Pensilvanijos universiteto veterinarijos mokyklos Filadelfijoje mikrobiologė Shelley Rankin papasakojo apie augintinių COVID-19 infekcijos riziką.

– Ar galime perduoti naują koronavirusą savo augintiniams?

– SARS-CoV-2 virusas plinta tarp žmonių. Šiuo metu nėra pakankamai tyrimų, patvirtinančių viruso plitimą tarp gyvūnų. Honkongo šuns mėginiuose buvo nedaug viruso dalelių. Gyvūnu nepasireiškė klinikinių ligos požymių, todėl sunku pasakyti, ką tai reiškia. Tai buvo vienas atvejis ir mes sužinojome, kad turime atlikti daug daugiau tyrimų apie žmogaus SARS-CoV-19 viruso galimybes užkrėsti gyvūnus.

Beje, katės ir šunys taip pat yra žinduoliai. Mes turime daug panašių receptorių. Taigi virusas teoriškai galėtų įsitvirtinti katės ar šuns organizme. Bet ar jis pateks į jų ląsteles ir dauginsis? Tikriausiai ne.

Vis dėlto žmonės, užsikrėtę (ar įtariantys užsikrėtę) SARS-CoV-19, turėtų riboti kontaktą su savo augintiniais. Nusiplaukite rankas ir neleiskite jiems laižyti jums veido. Jei sergate, viruso yra jūsų sekretuose, tad išlieka jo perdavimo tikimybė.

– Ar turėtų būti tiriami žmonių, kuriems patvirtinti COVID-19 atvejai, augintiniai?

– Šiuo metu tai yra ne prioritetas. Tačiau tai turėtų būti aptarta, jei nustatysime daugiau tokių atvejų, kaip Honkongo Pomeranijos špico atvejis.

– Ar naminiai gyvūnėliai gali būti viruso nešiotojai?

Jei augintiniai gali užsikrėsti, o mes tiksliai nežinome, ar jie gali – tada taip, jie gali būti nešiotojai. Ir tokiu atveju mums reikės elgtis su jais taip pat, kaip ir žmonių atvejais. Turėtume išsiaiškinti, kaip su jais elgtis. Kaip ir žmonių ligoninės, veterinarijos ligoninės turėtų būti pasirengusios, kad padidės atvejų skaičius.

– Ką turėtume daryti dabar, norėdami apsaugoti savo augintinius?

– Svarbu įtraukti augintinius į savo šeimos pasirengimo karantinui planą. Turėtumėte įsitikinti, kad turite pakankamai maisto naminiams gyvūnėliams.

Portalas lrytas.lt akcentuoja, kad šiuo metu svarbios visos atsargumo priemonės. Dažnai plaukite rankas, dezinfekuokite paviršius, rūpinkitės augintinių higiena. Vienareikšmės mokslininkų nuomonės apie koronaviruso sąsajas su augintiniais kol kas nėra. Skirtingų šalių mokslininkai vis dar nesutaria ir į temą turi būti įsigilinta, atliekami papildomi tyrimai. Augintinių atsisakymas nėra išeitis.

Šiuo metu, pasak ekspertų, sveiki žmonės neturėtų elgtis su savo augintiniais kitaip nei įprasta.

Nepaisant žmonių baimės, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skelbia, kad šiuo metu nėra duomenų, kad naminiai gyvūnai gali užkrėsti koronavirusu. Be to, Pasaulinė smulkių gyvūnų veterinarijos asociacija (FECAVA) sukūrė patariamąjį dokumentą su dažnai užduodamais klausimais apie koronavirusą, kad padėtų veterinarijos gydytojams nuraminti gyvūnėlių augintojus. FECAVA nuolat atnaujins rekomendacijas, kai tik bus naujos informacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.