Pastebėjote, kad žiurkėnai kartais „pakimba“? Paaiškino, ką tai reiškia

Auginantys žiurkėnus turėtų būti pastebėję vieną keistai atrodantį jų elgesį – kartais jie ima ir tarsi koks senas kompiuteris „pakimba“: atrodytų, nereaguoja į nieką, nejuda, kelias ar keliolika sekundžių stovi ar tupi viena ir ta pačia poza. Kodėl taip įvyksta?

Įprasta žiurkėnų sustingimo priežastis yra baimė.<br> A. Rutkausko nuotr.
Įprasta žiurkėnų sustingimo priežastis yra baimė.<br> A. Rutkausko nuotr.
 Auginantys žiurkėnus turėtų būti pastebėję vieną mums keistai atrodantį jų elgesį – kartais jie ima ir tarsi koks senas kompiuteris „pakimba“.<br> A. Rutkausko nuotr.
 Auginantys žiurkėnus turėtų būti pastebėję vieną mums keistai atrodantį jų elgesį – kartais jie ima ir tarsi koks senas kompiuteris „pakimba“.<br> A. Rutkausko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Nov 9, 2021, 6:56 AM

Esama daugybės priežasčių, kodėl žiurkėnai gali laikinai nustoti judėti: jie gali sustingti ir iš baimės, ir iš netikėtumo – arba tam, kad galėtų atidžiau įsiklausyti į tai, kas juos sudomino.

Jei pastebite, kad tai nutinka labai jau dažnai – galbūt būtų verta pakeisti jo laikymo vietą į ramesnę, keliančią mažiau streso – bet jei tokie atvejai pakankamai reti, paprastai problemų augintinio sveikatai tai nekelia.

Įprasta žiurkėnų sustingimo priežastis yra baimė. Ar jūsų žiurkėnas yra naujasis jūsų augintinis? Jei taip, jis atsidūrė labai svetimoje aplinkoje, kurioje yra daugybė dalykų, galinčių jį išgąsdinti – nuo naujų vaizdų ir kvapų iki nepažįstamų garsų ir žmonių.

Net jei žiurkėnas jau ir kurį laiką gyvena jūsų namuose, vis tiek yra dalykų, kurie gali jį išgąsdinti. Pavyzdžiui, galbūt jūsų augintinis dažnai sustingsta, kai įjungiamas televizorius? Žiurkėnai turi gerą klausą, todėl televizoriuje lojantis šuo, garsus trenksmas ar koks kitas keistas garsas gali šiek tiek išgąsdinti jūsų augintinį.

Jei žiurkėnas nustoja judėti, tai gali būti daroma siekiant sustiprinti kitus pojūčius, kad žvėriukas galėtų suprasti, kas vyksta aplinkui. Žiurkėnų regėjimas nėra labai geras, todėl jie labiau nei žmonės pasikliauja kitais savo pojūčiais – o jei nejuda, gali geriau girdėti, kas vyksta aplinkui. Laukinėje gamtoje sustingdami, kai išgirsta kokį nors triukšmą šalia savęs, jie gali atidžiai įsiklausyti į tai, kas vyksta – o sustingę taip pat gali sumažinti tikimybę, kad juos pastebės plėšrūnas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: komentarai apie Vilniuje besibaigiančias karines pratybas