Perspėja dėl Kalėdų keliamo streso augintiniams: ženklus lengva sumaišyti

Švenčių šurmulys gali sukelti stresą ir nerimą naminiams gyvūnėliams, ypač jei namų ūkis pilnas svečių ar naujų veidų. Pasak Amerikos veislynų asociacijos, nepažįstami žmonės, stiprus triukšmas ir nauja aplinka gali sukelti šunims stresą.

 Šuo.<br> 123rf.com nuotr.
 Šuo.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 22, 2021, 8:01 AM

Šunys taip pat gali patirti nerimą dėl atskirties nuo šeimos narių, palikti vieni ar perkraustyti į naujus namus. Tai būtina atsiminti, jei jūsų atostogų planai yra susiję su kelionėmis ar naujo augintinio priėmimu.

„Normalu tikėtis, kad šiuo metų laiku pasikeis mūsų šunų ar kačių elgesys, – sakė Amerikos veterinarijos medicinos asociacijos prezidentas dr. Jose Arce. – Ir svarbu, kad atpažintume kai kuriuos nerimo požymius, kad galėtume ką nors padaryti“.

Atostogų sezonui įsibėgėjus, ekspertai sako, kad reikia ieškoti ir patarimų, kaip išlaikyti jūsų gyvūnus ramius.

Kokio elgesio tikėtis

Pagilėjęs alsavimas, žingsniavimas, agresyvumas, per dažnas lojimas, seilių pagausėjimas ir nelaimingi atsitikimai namuose gali būti streso požymiai. Taip pat gali atsirasti neramumas arba nevalgymas įprastu grafiku. Atkreipkite dėmesį į kūno kalbą – pavyzdžiui, šuo atitraukia ausis arba rodo akių baltymus – tai taip pat gali rodyti baimę.

Toks elgesys gali būti vienkartinis įvykis arba ilgalaikė problema, dėl kurios reikia apsilankyti pas specialistą, teigia veterinarai ir gyvūnų elgesio specialistai, kalbėję su CNN.

Ekspertai sako, kad kai kuriuos streso požymius naminių gyvūnėlių savininkai dažnai klaidingai interpretuoja kaip susijaudinimą ar džiaugsmą. Pasak klinikinės gyvūnų elgsenos specialistės Rosie Bescoby, šunys gali glaustytis prie šeimininkų, kai jaučia  nerimą ar net bandyti suartėti su naujais žmonėmis.

Hiperaktyvumas yra dar vienas gyvūnų streso požymis, kurį žmonės gali klaidingai suprasti manydami, kad jūsų augintiniui smagu.

Suteikite savo šuniui saugią erdvę

Svarbiausias dalykas, kurį gali padaryti šunų savininkai, yra pasirūpinti, kad jūsų augintinis turėtų vietą, kur galėtų atsipalaiduoti, jei lankytojų ir nepažįstamų veidų pasidarys per daug.

„Nesvarbu, ar švenčiate vienas, ar su didele šeima, svarbu savo augintiniams suteikti saugią, ramią vietą, kad jie galėtų pabėgti nuo įspūdžių“, – sakė J.Arce.

Svarbu atsiminti, kad tai, kas gali būti įdomu žmonėms, gali būti neįveikiama naminiams gyvūnėliams. Per šventinius vakarėlius J.Arce pasiūlė savo šuniui palikti ramią patalpą su įjungtu televizoriumi jame, o tai veikia kaip guodžiantis baltas triukšmas. Reguliariai užsukite pas savo augintinį, tai taip pat padeda sumažinti stresą.

Pasak ekspertų, augintiniai ne visada gerai valdo savo emocijas, todėl verta pasirūpinti, kad jūsų šuo pailsėtų nuo jaudulio, net jei atrodo, kad jiems patinka nauja kompanija.

Veterinarai taip pat rekomenduoja per šventes nejudinti savo augintinio lovos ir neperstatyti baldų, kad namuose tilptų Kalėdų eglutė – šie pokyčiai gali turėti įtakos šuns suvokimui apie savo aplinkos saugumą.

Laikykitės rutinos

„Šunys gyvena laikantis rutinos, – sakė Amerikos veislyndų asociacijos vyriausiasis veterinarijos gydytojas dr. Jerry Klein. – Mes taip pat žinome, kad šunys „perima“ savo šeimininkų jausmus.

Tai reiškia, kad jei patiriate stresą dėl vakarėlio planavimo, svečių priėmimo ar kelionių, greičiausiai tai pajus ir jūsų šuo. J.Kleinas siūlo įsitikinti, kad jūsų šuo daug mankštinosi prieš bet kokius susibūrimus, ir, reikia nepamiršti, lėtai supažindinsite svečius su šunimi“.

R.Bescoby pridūrė, kad taip pat gera idėja vedžioti savo šunį kaip įprasta per Kalėdas ir kitas šventes ir kuo geriau išnaudoti ramią dienos dalį. Tas pats patarimas galioja ir norint išlaikyti savo šuns mitybos rutiną.

„Kalėdų dieną tinka vienkartinė staigmena, bet apskritai siūlyčiau valgyti tą patį maistą, kaip įprastai“, – sakė R.Bescoby ir pridūrė, kad geriausias šventinis skanėstas šuniui yra kramtomas žaislas ar daiktas, kuris jį užims.

Treniruotės yra svarbiausia

Šunims, kurie patiria problemų kai būna atsiskyrę nuo šeimininkų, gali padėti keletas paprastų patarimų.

Mokyti šunį sėdėti ir likti toje pačioje vietoje yra būtinas pasiruošimas norint palikti juos vienus namuose, sakė gyvūnų elgesio profesorė dr. Katherine Houpt.

Jei jūsų šuo jaučia nerimą jums išeinant, reikia jį išmokyti sėdėti ir likti toje pačioje vietoje, kol jūs išeinate iš kambario kelioms sekundėms. Šuo supras, kad jūs visada grįžtate, tada turite ilginti laiką, kurį jūsų šuo sėdi, kol esate jam nematomas. K.Houptas sakė, kad situacijos sumenkinimas, kai išeinate ir įeinate į namus, taip pat gali padėti išmokyti šunis mažiau stresuoti.

Amerikos veislynų asociacija siūlo pasikalbėti su savo veterinarijos gydytoju arba sertifikuotu treneriu apie pagrindinius paklusnumo mokymus prieš atsirandant bet kokioms stresinėms atostogų situacijoms.

Vaistai gali padėti, tačiau kreipkitės į veterinarą

Šeimininkams, kurių gyvūnai patiria ilgalaikį nerimą, verta pasikalbėti su veterinarijos gydytoju. Receptiniai vaistai nuo nerimo gali padėti, ypač keliaujant, tačiau svarbu atminti, kad nėra dviejų vienodų šunų, todėl dėl receptų ir dozių reikia pasitarti su veterinaru.

Pasak ekspertų, feromonų produktai ir CBD aliejus taip pat gali padėti nuraminti gyvūnus, tačiau jie rekomenduoja pasikonsultuoti su veterinaru prieš ką nors duodant savo augintiniui.

Priimk atsakingai

Besikeičianti aplinka taip pat gali sukelti šunims stresą ir baimę.

„Daugeliui šunų tai gali būti pirmasis susibūrimas su „pašaliniais“ žmonėmis, nes nemažai šunų buvo „įvaikinti“ arba įsigyti per pastaruosius 18 pandemijos mėnesių. Papildomi garsai, žmonės, kvapai kai kuriems šunims gali sukelti nerimą“, – sakė J.Kleinas.

Ekspertai teigia, jog svarbu, kad augintiniai kuo lengviau patektų į naujus namus. Jei jūsų namuose jau yra augintinis, pravartu pristatyti naują šunį neutralioje teritorijoje, pavyzdžiui, lauke pasivaikščioti. Tas pats galioja ir nuvykus pas draugus ar šeimos narius, kurie augina šunis.

J.Kleinas taip pat pažymėjo, kad nerimastingi šunys gali bandyti pabėgti iš namų, todėl verta įsitikinti, kad visi augintiniai yra žymėti, pvz., turi mikroschemą su savininko informacija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.