Skelbimuose – augintinių mainai į automobilį ar braškes: piktinantis, kad VMVT nedirba savo darbo, tarnyba problemos nemato

Vokiečių aviganio keitimas į automobilį su automatine pavarų dėže, Bengalijos kačiuko mainai į braškes, kačių maistą ar duris. Tokie ir kiti panašūs skelbimai plinta socialiniuose tinkluose bei internetiniuose skelbimų portaluose. Gyvūnus saugojančios organizacijos teigia, kad tokio absurdo dar nėra mačiusios.

  Gyvūnų skelbimai.<br> Lrytas.lt koliažas.
  Gyvūnų skelbimai.<br> Lrytas.lt koliažas.
 Gyvūnų skelbimai.<br> Ekrano nuotr.
 Gyvūnų skelbimai.<br> Ekrano nuotr.
  Gyvūnų skelbimai.<br> Ekrano nuotr.
  Gyvūnų skelbimai.<br> Ekrano nuotr.
Šuo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šuo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šuo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šuo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šuo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šuo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šuo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Šuo.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Feb 10, 2023, 11:05 AM

Gyvūnus gelbėjanti organizacija „Nuaras“ sausio 24 d. facebooke pasidalino keletu skelbimų, kuriuose aiškiai matoma, jog vienoje internetinėje skelbimų platformoje gyvūnus žmonės kartais tiesiog bando iškeisti į buities daiktus ar net transporto priemones.

„Tokių skelbimų yra kur kas daugiau nei du, tačiau pateikėme tik šiuos pavyzdžius“, – portalui lrytas.lt teigė „Nuaras“ direktorė Jurgita Gustaitienė.

Jos teigimu, nors po daugyklų skandalo kontrolės veikla iš valstybinių įmonių buvo suaktyvėjusi, šiuo metu „krentama atgal į tą pačią duobę“.

„Prieš keletą metų Valtybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) darbą tikrai padarė, susikvietė didžiųjų skelbimų portalų valdytojus, susitarė dėl naujų pakeitimų. Tapo privaloma skelbimuose įrašyti mikroschemos ir veisėjo numerius, kad būtų aišku, jog tas asmuo gali legaliai parduoti gyvūną.

Tie pakeitimai buvo padaryti, tačiau žmonės šią sistemą pradėjo „apeidinėti“ įvesdami netikrą veisėjo ir mikroschemos numerį ir sistema automatiškai tai priima.

Mane labiausiai piktina, kad veterinarijos taryba, kuri turėtų šį dalyką kontroliuoti ir tikrinti, to nedaro.

Po daugyklų skandalo, veikla buvo stipriai suaktyvėjusi ir galvojau, kad po truputėlį mes iš tos duobės išlipsime. Tačiau šiuo metu, kuomet esame įveikę tik pusę jos, mes sustojome ir krentame vėl atgal“, – teigė J. Gustaitienė.

Skelbimų portalo skelbiu.lt atstovas Tomaš teigė, jog jie bendradarbiauja su valstybinėmis institucijomis. Pavyzdžiui, VMVT darbuotojai vykdo kontrolę ir periodiškai tikrina skelbimus. Jeigu VMVT randa teisės aktų reikalavimų neatitinkančius skelbimus, jie būna pašalinami.

Pirminę kontrolę vykdo ir pati portalo administracija. Tikrinama ar skelbimo turinys atitinka taisykles, ar pateiktas egzistuojantis keturkojo mikroschemos numeris. Taip pat gaunamos užklausos ir iš policijos. Jeigu užklausoje nurodoma, jog reikia blokuoti skelbimus, jie būna nedelsiant blokuojami.

Skelbimų portalas primena ir tai, jog lankytojai taip pat prisideda prie skelbimų tikrinimo. Atidarius skelbimą yra galimybė paspausti nuorodą „Netinkamas skelbimas“ ir taip informuoti portalo administraciją apie netinkamą skelbimo turinį.

„Kartais pasitaiko gyvūnų skelbimų su netinkamu turiniu. Imamės priemonių ir stengiamės, kad tokie skelbimai skelbiu.lt vartotojų nepasiektų. Portalo sistemą nuolat tobuliname, taip pat ir tokių, kaip Jūsų aprašytasis, atvejų prevencijai. Pamatę netinkamą skelbimą jį blokuojame arba grąžiname autoriui pataisyti. Priemonės, kurių imamasi, priklauso nuo skelbimo turinio. Jei pažeidžiamos taisyklės ar įstatymai – blokuojame“, – teigė skelbiu.lt atstovas.

VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ įkūrėja ir vadovė Beatričė Vaitiekūnaitė-Pliuskė pasidžiaugė, jog gyvūnų perdavimo tvarka jau yra sugriežtinta, tačiau neslėpė nusivylimo dėl menko dalies žmonių supratimo apie gyvūnų gerovę ar požiūrio nebuvimo, jog tai gyva jaučianti būtybė.

„Kaip gyvūnų gerovės srities atstovei, man matant tokius skelbimus atvimpa žandikaulis. Kai kurie iš jų, norisi tikėti, yra tik nevykę pokštai, tačiau realybėje išties pasitaiko visokių kuriozų, kurie parodo, koks dar menkas dalies žmonių supratimas apie gyvūnų gerovę ar požiūrio nebuvimas, jog tai gyva jaučianti būtybė, kurios į braškes iškeisti negali, o jei jau dėl kažkokių priežasčių ieškai augintiniui naujų namų, tai reikia daryti atsakingai atrenkant būsimą šeimininką, atsižvelgiant į augintinio charakterį, poreikius ir pan.

Žmonėms, kurie savarankiškai dovanoja gyvūnus, esame parengę laisvai prieinamus nemokamus sutarčių šablonus (taip pat priėmimo-perdavimo aktą bei sterilizacijos pasižadėjimą tiems atvejams, kai dovanojamas nesterilizuotas gyvūnas, nes jis, pvz., per jaunas), kuriuos galima rasti pas mus“, – sakė B. Vaitiekūnaitė-Pliuskė.

VMVT specialistai šiuose mainuose problemų nemato, jeigu tai neprieštarauja Gyvūnų gerovės įstatymui, tačiau akcentuoja, kad gyvūno įsigijimas turi būti labai apgalvotas ir pamatuotas veiksmas bei įvertinti visi galimi aspektai ir aplinkybės, kurioms keičiantis nereikėtų spręsti dėl įsigyto gyvūno likimo nebegalint juo rūpintis.

„Gyvūnų gerovės įstatymas detalizuoja gyvūnų augintinių, įskaitant šunis, perdavimo kitam asmeniui reikalavimus ir nustato, kad draudžiama parduoti neženklintus ir neregistruotus gyvūnus, kuriems teisės aktų nustatyta tvarka taikomas privalomas ženklinimas ir registravimas. Skelbimus, kuriuose nėra skelbiama privaloma informacija (mikroschemos nr., kontaktiniai duomenys ir pan.) ar jie kitaip pažeidžia prekybos gyvūnais tvarką, tarnyba susisiekia su skelbimų portalais ir prašo tokius skelbimus ištrinti. Taip pat susisiekia su skelbimo autoriais bei aiškinasi ar jų veikla legali, kai kuriais atvejais, įvertinę duomenis, atlieka kontrolinius pirkimus.

O taip pat, kaip ir yra apibrėžta Gyvūnų gerovės įstatyme, jei gyvūno savininkas dėl galbūt pasikeitusių gyvenimo aplinkybių nebegali laikyti gyvūno ar suteikti jam reikalingos priežiūros, jis privalo pasirūpinti, kad gyvūną perimtų kitas savininkas ar globėjas, kuris suteiktų jam reikalingą priežiūrą.

Todėl, dar kartą akcentuojame, kad gyvūno įsigijimas turi būti labai apgalvotas ir pamatuotas veiksmas bei įvertinti visi galimi aspektai ir aplinkybės, kurioms keičiantis nereikėtų spręsti dėl įsigyto gyvūno likimo nebegalint juo rūpintis“, – rašoma VMVT pranešime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.