Įspėja dėl nepagydomos ligos augintiniams: apsaugoti – tik vienas būdas

Pasiutligė – nepagydoma, gyvūnams ir žmonėms būdinga pavojinga liga. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis kasmet pasaulyje šia liga užsikrečia ir nuo jos miršta apie 5 tūkstančius žmonių. Vakcinacija – vienintelė profilaktinė priemonė apsisaugoti nuo užsikrėtimo šią ligą sukeliančio viruso.

Pasiutligė – nepagydoma, gyvūnams ir žmonėms būdinga pavojinga liga.<br> VMVT nuotr.
Pasiutligė – nepagydoma, gyvūnams ir žmonėms būdinga pavojinga liga.<br> VMVT nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba

Sep 29, 2023, 10:07 AM, atnaujinta Oct 2, 2023, 4:23 PM

Virusas perduodamas tiesioginio kontakto būdu – pasiutlige sergančiam gyvūnui įkandus, apseilėjus.

Lietuvoje kasdien į sveikatos priežiūros įstaigas kreipiasi bent keletas žmonių dėl gyvūnų sukeltų traumų, įdrėskimų ar įkandimų, kuriems, atsižvelgiant į galimą užsikrėtimo šia liga riziką, atliekama vakcinacija nuo pasiutligės.

Vakcinuoti nuo pasiutligės privalu gyvūnus augintinius (mėsaėdžius) – šunis, kates, šeškus. Kiti pasiutligei imlūs gyvūnai vakcinuojami pasiutligės židiniuose – vietovėse, kur nustatyta pasiutligė. Pažymėtina, kad dėl gyvūno sveikatos atsekamumo vakcinuojami tik mikroschema paženklinti ir Gyvūnų augintinių registre registruoti šunys, katės, šeškai.

Turėtumėte paskiepyti gyvūną augintinį ir jei ketinate su juo keliauti. Keliaujant su gyvūnu į kitas šalis vienas iš pagrindinių privalomų reikalavimų – galiojanti vakcinacija nuo pasiutligės.

Gyvūno vakcinacijos data ir vakcinacijos galiojimo terminas nurodomas gyvūno kelionės dokumentuose.

Ar būtina vakcinuoti kasmet? Gal užtenka gyvūną vakcinuoti vieną kartą?

Vakcinacijos periodiškumas nurodomas vakcinos gamintojų parengtose vakcinos naudojimo instrukcijose. Lietuvoje Gyvūnai augintiniai vakcinuojami vakcinomis, kurių galiojimo terminas yra 1, 2 ar 3 metai.

Primename gyvūnų augintinių (šunų, kačių, šeškų) laikytojams būti atsakingiems, savalaikiai atlikti pareigą – pasirūpinti savo augintinių apsauga nuo šios pavojingos ligos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.