Įspėja dėl moliūgo poveikio šunims – gali baigtis net mirtimi

Ekspertai įspėja, kad Helovino metu sparčiai išpopulerėjančių tam tikrų moliūgų dalių ar moliūgų skonio skanėstų savo šuniui negalima duoti, nes tai gali turėti neigiamų ir brangiai kainuojančių padarinių augintinio sveikatai.

Tam tikros moliūgų dalys gali sukelti rimtų sveikatos problemų jūsų augintiniui.<br> 123rf.com nuotr.
Tam tikros moliūgų dalys gali sukelti rimtų sveikatos problemų jūsų augintiniui.<br> 123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-10-28 10:07

„Kai kalbama apie šviežius moliūgus, venkite savo augintiniui duoti stiebo, lapų, odelės ar žalių sėklų. Nors nieko blogo, jei per Helovino moliūgų drožinėjimo šventę augintinis suvalgys truputį moliūgo minkštimo arba šiek tiek žalio minkštimo ar sėklų, per didelis moliūgo kiekis, ypač daug ląstelienos turinčio minkštimo, gali sukelti skrandžio sutrikimų“, – pataria „Animal Humane Society“.

Šunys taip pat turėtų vengti išpjaustytų žibintų, nes augalo vidus ir sėklos greitai sugenda. Ekspertai taip pat griežtai perspėjo, kad į šunų dubenį negalima dėti moliūgų pyrago, nes vėliau gali tekti apsilankyti pas veterinarą dėl kilusių skrandžio skausmų.

„Pyrago įdaro sudėtyje taip pat gali būti ksilitolio, kuris gali būti mirtinai pavojingas šunims, arba kvapiųjų pipirų ir gvazdikėlių, kurie yra toksiški katėms“, – pažymėjo draugija.

Tačiau norintiems Helovino metu savo gyvūną palepinti, specialistai turi patarimą.

„Augintinių šeimininkai savo gyvūnams gali pagaminti moliūgų tyrės, iškepę ar garuose apdoroję išskobto moliūgo odelę ir sumalę sėklas, kuriomis galima pabarstyti augintinių ėdalą. Paprastą konservuotą moliūgų tyrę taip pat galima maišyti į šunų maistą. Tik būtinai atsisakykite aliejaus, druskos ir prieskonių, nes jie nėra naudingi jūsų geriausiam draugui“, – teigė AHS.

Tinkamai paruoštas moliūgas gali netgi pagerinti šuns žarnyno sveikatą.

„Moliūguose esančios tirpios skaidulos, absorbuodamos vandenį, padidina šuns išmatų tūrį, o skaidulų fermentacijos metu susidaro naudingos riebalų rūgštys, kurios aprūpina ląsteles energija, skatina natrio ir vandens įsisavinimą žarnyne ir mažina storojo žarnyno pH lygį“, – teigė Amerikos kinologų klubas ir pridurė, kad moliūgai taip pat gali padėti, jei šuo viduriuoja.

Moliūgas gali padėti ir nuo vidurių užkietėjimo, kai jo dedama nuo 1 iki 4 valgomųjų šaukštų į vieną maisto dozę.

„Skaidulos taip pat veikia kaip prebiotikas. Prebiotikai skiriasi nuo probiotikų. Jie skatina šių naudingųjų bakterijų augimą ar veiklą žarnyne ir slopina kenksmingųjų bakterijų augimą. Skaidulos tai daro mažindamos pH lygį ir suteikdamos šioms bakterijoms reikalingų maistinių medžiagų“, – teigia kinologų klubas.

Parengta pagal nypost.com.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.