Kas labiausiai kenkia mūsų augintinių dantims?

Daugelis žinome, kad reikia reguliariai ir kruopščiai prižiūrėti savo dantis, kitaip jie suges ir teks gydyti. Bet ar visada susimąstome, kad taip pat kruopščiai reikia prižiūrėti ir mūsų augintinių dantis? LSMU Veterinarijos fakulteto dekanas prof. dr. Rolandas Stankevičius sako, kad tikrai ne visada tai žinome, o kartais net ir žinodami, kad augintiniui negerai, delsiame kreiptis į specialistus. Profesorius laidoje „Odontologai pataria“ papasakojo, kas labiausiai kenkia augintinių dantims, kokios ligos juos kamuoja, kas tai lemia ir kaip reikėtų prižiūrėti jų dantis.

Ligų, susijusių su dantimis, yra labai įvairių. Augintiniams tai yra neiškritę pieniniai dantys, dantų lūžiai, kariesas, dantų apnašos.<br>„Pexels“ nuotr.
Ligų, susijusių su dantimis, yra labai įvairių. Augintiniams tai yra neiškritę pieniniai dantys, dantų lūžiai, kariesas, dantų apnašos.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 15, 2024, 9:12 AM

– Ar dažnai augintinius kamuoja dantų problemos?

– Literatūros duomenys bei veterinarijos gydytojų patirtis ir praktika rodo, kad net 85 proc. vyresnių nei 3 metų šunų serga tam tikro laipsnio periodontitu. Kiti duomenys rodo, kad mažiausiai 80 proc. šunų, kuriems yra virš 5 metų, serga vidutinio stiprumo arba stipriu periodontitu. Tad problemų yra ganėtinai daug ir augintiniai serga ganėtinai dažnai.

– Ar dažnai augintinių šeimininkai nežino apie šias problemas?

– Vieni žmonės galbūt nežino ar nepasidomi, netgi nekreipia dėmesio. Dažnai yra delsiama ir kreipiamasi per vėlai. Taigi žinojimo augintinių šeimininkai stokoja. Yra kelios problemos, dėl ko šeimininkai gali baimintis. Pirmiausia tai mitais apipintos gyvūnų narkozės, neva jos kenkia, ir dėl to vengia kreiptis į specialistus.

Visgi dabar daug informacijos yra internete, tad augintinių šeimininkai vis daugiau žino ir tikrai dažniau kreipiasi reguliariai į specialistus, kad apžiūrėtų jų augintinius.

– Kokios ligos yra dažniausios?

– Ligų, susijusių su dantimis, yra labai įvairių. Augintiniams tai yra neiškritę pieniniai dantys, dantų lūžiai, kariesas, dantų apnašos. Iš pastarųjų formuojasi akmenys, o tai turi įtakos periodontitui ir gingivitui. Yra aibė ir kitų ligų, dėl kurių augintinių sveikatos būklė blogėja palaipsniui, o kartais netgi labai ūmiai.

– Ar ligos skiriasi priklausomai nuo augintinio rūšies?

– Nors tarp šunų vyrauja tendencija sirgi viena ar kita liga, skirtingoms gyvūnų veislėms dažniausiai būdingos tokios pačios dantų ligos. Žinoma, lyginant kates, smulkesnius graužikus, arklius ligų spektras didėja.

– Kaip atpažinti, kad augintiniui nėra gerai?

– Dažnu atveju pamatyti augintinio problemas, susijusias su dantų ligomis, yra pakankamai lengva. Gyvūnams tampa sunku kramtyti sausą maistą, jie gali atsisakyti kietesnės konsistencijos maisto arba „skaniukų“, taip pat gali atsisakyti kietų žaislų, gali atsirasti padidėjęs seilėtekis, seilėse arba ant maisto, vandens dubenėlyje gali atsirasti kraujo. Ėdant maistas gali kristi iš gyvūno snukio. Simptomų yra ganėtinai daug ir jie tikrai aiškiai matomi. Gyvūnas gali netgi bandyti su letena krapštyti ar trinti snukio sritį, ėsdamas gali inkšti ar cypti, įvairiai parodyti, kad jam skauda ir sunku kramtyti.

– Kaip tokiais atvejais elgtis?

– Manau, kad pačiam šeimininkui apžiūrėti augintinį yra tiesiog privaloma. Augintiniai lengviausiai leidžiasi apžiūrimi, kai tai daro būtent jo šeimininkas. Bet vėliau vis tiek reikėtų parodyti augintinį veterinarijos gydytojui, kad jis profesionaliai apžiūrėtų ir pasakytų savo rekomendacijas.

– Kas labiausiai kenkia gyvūnų dantims?

– Kalbant apie maisto produktus, tam tikra jų grupė yra nerekomenduojama. Tai yra ragai, stambūs kaulai, ledo kubeliai ir panašūs dalykai. Taip pat specialistai pastebi, kad žaidžiant su gyvūnu ir naudojant guminį kamuoliuką, tai paspartina emalio nusidėvėjimą. Taip pat nerekomenduojama naudoti pagalius, nes aštrios atšakos pažeidžia burnos gleivinę, taip pat gali lengvai įsmigti į gleivinę ir taip sukelti nereikalingų problemų.

Svarbu užtikrinti gyvūnui subalansuotą sausą maistą, tai yra kertinis dalykas. Tačiau reikėtų nepamiršti kartais palepinti augintinį gardžiu skanėstu.

Pilną laidą „Odontologai pataria“, kurioje prof. dr. Rolandas Stankevičius papasakojo apie tinkamą augintinių dantų priežiūrą bei jų profilaktiką, kviečiame žiūrėti čia: https://youtu.be/qtzCDGsM8mQ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.