Ši liga gali baigtis net augintinio mirtimi – primena, kaip apsisaugoti

Neretai gamtininkai sako, kad pavojingiausias Lietuvos gyvūnas – erkė. Jų platinamos ligos gali sukelti negrįžtamų padarinių, o kartais pasibaigti net mirtimi. Klaidingai įsitikinę ir manantys, kad šiuos parazitus galime sutikti tik miške – jų netrūksta ir miesto parkeliuose ar skveruose.

„Tinkamai naudojami preparatai gali padėti apsisaugoti nuo pavojingų erkių platinamų ligų, tačiau noriu paminėti, kad nė vienas vaistinis preparatas negali užtikrinti 100 proc. apsaugos“, – išlikti budriems ragina specialistė.<br>„Pexels“ nuotr.
„Tinkamai naudojami preparatai gali padėti apsisaugoti nuo pavojingų erkių platinamų ligų, tačiau noriu paminėti, kad nė vienas vaistinis preparatas negali užtikrinti 100 proc. apsaugos“, – išlikti budriems ragina specialistė.<br>„Pexels“ nuotr.
Veterinarijos klinikos „Kaivana“ veterinarijos gydytoja-vaistininkė Aistė Šuliauskienė.
Veterinarijos klinikos „Kaivana“ veterinarijos gydytoja-vaistininkė Aistė Šuliauskienė.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

2024-05-21 09:00

Visgi apsisaugoti turime ne tik patys – erkės sunkias ligas gali sukelti ir mūsų augintiniams.

Apsauga reikalinga kone visus metus

„Viena dažniausiai nustatomų erkių pernešamų ligų yra babeziozė. Ši klastinga erkių pernešama liga yra ypač pavojinga šunims, rečiau katėms.

Paskutiniu metu, esant šiltesnėms žiemoms, babeziozės atvejai galimi ištisus metus“, – primena veterinarijos klinikos „Kaivana“ veterinarijos gydytoja-vaistininkė Aistė Šuliauskienė.

Pasak jos, įprastai erkės būna aktyvios nuo kovo iki lapkričio, kai temperatūra aukštesnė nei 6 laipsniai, tačiau verta nerizikuoti ir apsaugą naudoti visus metus. Mat babeziozė – itin rimta liga, neretai pasibaigianti net augintinio mirtimi.

„Matome, kad paskutiniu metu žiemos šiltėja, todėl apsaugą nuo erkių platinamų ligų galima naudoti ir ištisus metus“, – pataria A.Šuliauskienė.

Priemonių – visa gausybė

O priemonių, iš kurių šeimininkai gali rinktis – visa gausybė: šunims gali būti naudojami lašai, antkakliai, tabletės, purškiami preparatai.

Visgi veterinarė pabrėžia, kad šios priemonės skiriasi, o jų veikimo principus turėtų suprasti ir šeimininkai.

„Dažnai yra manoma, kad naudojant lašus, antkaklius augintinis yra apsaugotas ir nuo erkės įkandimo. Tačiau daugelis šių priemonių (tabletės, lašai, antkakliai) veikia per gyvūno odą, erkei įsisiurbus ji yra nužudoma.

Todėl norint apsisaugoti, kad augintinis iš pasivaikščiojimo erkių visai neparsineštų, galima naudoti atbaidančiai veikiančius preparatus, kuriuos, pasitarus su gydytoju, galima derinti su kitu naudojamu preparatu“, – paaiškina „Kaivana“ veterinarijos gydytoja.

Preparatų efektyvumo laikas taip pat skiriasi – jie veikia nuo 4 savaičių iki 7–8 mėnesių.

„Tinkamai naudojami preparatai gali padėti apsisaugoti nuo pavojingų erkių platinamų ligų, tačiau noriu paminėti, kad nė vienas vaistinis preparatas negali užtikrinti 100 proc. apsaugos“, – išlikti budriems ragina specialistė.

Dažniausias, tačiau mitais apipintas pasirinkimas

A.Šuliauskienė pastebi, kad šiuo metu populiariausias šeimininkų pasirinkimas – kramtomosios tabletės. Jos yra pagamintos kaip skanėstai, o dažnai jas augintiniai patys mielai suvalgo.

Visgi pastarasis būdas vis dar gaubiamas mitų. Veterinarijos gydytoja skuba nuraminti – naudojant šią priemonę tinkamai ir pasitarus su gydytoju, šis vaistas yra visiškai saugus.

„Kramtomosios tabletės yra išties efektyvi priemonė apsauga nuo erkių platinamų ligų, tačiau šeimininkus dažnai gąsdina mintis, kad vaistas veikia vidaus organus. Tačiau aptarus su šeimininkais kitų preparatų veikimą ir palyginus juos visus tarpusavyje, augintinių savininkai gali priimti sprendimą lengviau.

Todėl labai svarbi konsultacija su veterinarijos gydytoju prieš pradedant naudoti vieną ar kitą vaistinį preparatą, apsaugantį nuo erkių platinamų ligų. Svarbu priemones naudoti tinkamai, išsiaiškinti, kokius preparatus galima derinti kartu“, – pataria A.Šuliauskienė.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.