Australų aviganis

Veislė: Australų aviganis (Australian Shepherd Dog)

Kiti pavadinimai: Australian Shepherd, Aussie

Kilmės šalis: JAV

Grupė: Aviganiai ir ganymo šunys (Išskyrus Šveicarų ganymo šunis)

Dydis: Medium (11-25 kg)

Tipas: lupoidinė (panaši į vilko)

Organizacijos, patvirtinusios veislę: FCI, AKC, CKC, KC

Priežiūros poreikis: 1 iš 4

Ar žinai

Australų aviganio akys turi atitikti kailio spalvą: juodos – jei kailis yra juodos spalvos, rudos – jei kailis raudonos ar raudono marmuro spalvos.

Trumpai

Nepaisant jo pavadinimo, iš tiesų, šį ganymo šunį pirmiausiai pasirinko Jungtinių Amerikos Valstijų fermeriai. Nuo to laiko ši veislė tapo populiari visame pasaulyje. Kol yra daug teorijų apie australų aviganių kilmę, veislė, kurią mes žinome šiandien, buvo išvesta būtent Jungtinėse Amerikos Valstijose. Šie šunys savo vardą įgijo nuo sulyginimo su Baskų ganytojais, atvykusiais iš Australijos 19-ame amžiuje. Veislės populiarumas ypač išaugo po Antrojo pasaulinio karo, su Vakarų jodinėjimo pasisekimu, kuris platesnei visuomenei buvo pristatytas rodeo metu, žirgų šou ir specialiose televizijos laidose.

Aprašymas

Australų aviganiai iš pradžių buvo naudojami kaip fermos aviganiai. Jie yra protingi šunys su stipriais bandos ir saugojimo instinktais. Šie ištikimi kompanionai yra gyvybingi, ištvermingi dirbti visą dieną. Jie yra atidūs, lankstūs ir judrūs bei užgrūdinti. Tai gero būdo šunys, kurie retai konfliktuoja su kitais. Jie gali būti šiek tiek uždari su nepažįstamaisiais. Šiais laikais australų aviganiai tobulėja šunų sporte, ypač tuose, kur reikalaujama judrumo ir paklusnumo (pvz.: kamuoliuko gaudymas). Australų aviganiai yra gerų kūno proporcijų - šiek tiek pailgas ir vidutinio dydžio. Jie yra gerai sudėti, bet lengvai raumeningi, ir ne visuomet didelių kaulų. Jų kailis - vidutinio ilgio ir tekstūros, spalva gali pasiūlyti originalumą ir įvairovę.

Kūnas

Kaklas yra tvirtas, išsiplečiantis į gilią krūtinę. Kaulų struktūra yra vidutinė.

Galva

Kaukolė yra tokio ilgio, koks yra jos plotis, nosis juoda arba ruda. Akys rudos, mėlynos, gintarinės arba bet koks šių spalvų derinys, įskaitant dėmeles ir priemaišas.

Ausys

Ausys yra trikampio formos, vidutinio dydžio, išaugusios aukštai ant galvos ir kabančios.

Uodega

Uodega tiesi ir natūraliai ilga arba trumpa nuo gimimo, tačiau ji niekada neturi viršyti 10 cm, jei ji kirpta (kur leidžiama).

Kailis

Plaukai yra vidutinio šiurkštumo ir ilgio, nuo tiesių iki banguotų. Jie atsparūs bet kokioms oro sąlygoms. Pavilnės storis priklauso nuo sezono.

Spalva

Spalvos gali būti melsvo marmuro, juoda, raudono (raudonai rudo) marmuro, vientisai raudona, su baltomis žymėmis arba rusvais (vario) taškais arba be jų.

Patino masė

20-25 kg

Patelės masė

20-25 kg

Patino ūgis

50-58 cm

Patelės ūgis

45-53 cm

Australų aviganis<br>lrytas.lt
Australų aviganis<br>lrytas.lt
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 1, 2014, 1:01 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:36 AM

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.