Krasko aviganis

Veislė: Krasko aviganis (Karst Shepherd Dog)

Kilmės šalis: Slovėnija

Grupė: Pinčeriai, Šnauceriai, Molosinės veislės, Šveicarijos kalnų ir ganymo šunys

Dydis: Maxi (26-44 kg)

Tipas: molosoidinė

Organizacijos, patvirtinusios veislę: FCI

Priežiūros poreikis: 1 iš 4

Ar žinai

Nepaisant jų įspūdingo stoto, krasko aviganiai yra darnūs, elastingi, koordinuotai judantys šunys. Žirgliavimas, jų mėgstama eisena, daro juos labai elegantiškais.

Trumpai

Krasko aviganiai yra puikūs piemenys ir geri sargybiniai. Šiandien, nors jie dirba apsaugai ir gynybai, labiausiai jie yra šeimos šunys, tačiau jie ir toliau gimsta aviganiais. Šie vidutinio dydžio šunys yra harmoningi ir tvirti, su gerai išvystytais raumenimis ir stipria struktūra. Uodega ir ausys kabo; jų geležies pilkumo plaukai yra ilgi ir gausūs.

Aprašymas

Krasko aviganiai yra molosų veislės, kuri gyvuoja jau kelis šimtmečius. Tikėtina, kad jie kartu su ilyrais migravo per Istrijos ir Dalmatijos salas į Krasko masyvus dabartinėje Slovėnijoje. Veislę pirmą kartą raštu paminėjo Baron`as Janez Vajkart Valvasor`as 1689 m. Tarptautinė kinologų federacija veislę ir standartą oficialiai pripažino 1939 m. birželio 2 d. pavadinant Ilyrijos aviganis. Standartas buvo baigtas Tarptautinės kinologų federacijos kongrese Bled, Slovėnijoje 1948-aisiais, kai ši veislė buvo pripažinta iš naujo, nors tuo metu ji nebuvo atskirta nuo sarplaniko, kuris taip pat buvo žinomas kaip Ilyrijos aviganis. Tuometinės Jugoslavijos kinologų institucijos nusprendė pavadinti vieną veislępagal Slovėnijos Krasko regioną - Krasko aviganis, o kitą – pagal SAR kalnus - sarplanikas. Nuo tada šios dvi veislės yra visiškai nepriklausomos. Žinomos už savo gerą charakterį, drąsą ir narsą be jokių niekšybių. Krasko aviganiai yra labai atsidavę ir vidutiniškai gyvybingi. Kaip sarginiai šunys, jie yra nepaperkami. Nepasitiki nepažįstamais žmonėmis, bet vis dėlto malonūs, paklusnūs kompanionai, kurie išlaiko stiprų individualumą.

Kūnas

Gerai išvystytas, vidutinio ilgio, ilga krūtinė.

Galva

Maloni pažvelgti į ją, didelė, proporcinga kūnui, nei smulki, nei stambi.

Ausys

Išaugusios aukštai, vidutinio ilgio. Galiukai siekia išorinę ausies pusę.

Uodega

Tvirtai pritvirtinta prie kūno ir plati ties pagrindu, kardo formos normalioje padėtyje, dažnai šiek tiek lenktas galiukas.

Kailis

Labai vešlūs, ilgi, lygūs, su gausia pavilne.

Spalva

Geležies pilkumo spalva.

Patino masė

30-42 kg

Patelės masė

25-37 kg

Patino ūgis

57-63 cm (idealiai 60 cm)

Patelės ūgis

54-60 cm (idealiai 57 cm)

Krasko aviganis<br>lrytas.lt
Krasko aviganis<br>lrytas.lt
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-05-01 01:03, atnaujinta 2018-02-14 10:34

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.