Šiperkas

Veislė: Šiperkas (Schipperke)

Kilmės šalis: Belgija

Grupė: Aviganiai ir ganymo šunys (Išskyrus Šveicarų ganymo šunis)

Dydis: Mini (1-10 kg)

Tipas: lupoidinė (panaši į vilko)

Organizacijos, patvirtinusios veislę: FCI

Priežiūros poreikis: 2 iš 4

Ar žinai

Šiperkai pirmą kartą buvo parodyti Spa mieste 1882 metais. Belgijos karalienė Marija-Henrieta šią veislę padarė madingą. Ji buvo pristatyta į Jungtines Valstijas ir Jungtinę Karalystę 1887 m. Pirmasis standartas buvo paskelbtas 1888 m., tais pačiais metais buvo įkurtas veislės klubas, kaip seniausias veislės klubas Belgijoje.

Trumpai

Šiperkai yra maži aviganiai, kurie vis dėlto yra labai tvirtai sudėti. Jų kailis yra labai savitas, plaukai tiesūs, formuojantys ilgesnių plaukų apykaklę, karčius, pinikus ir sijonkelnes, kas sudaro tikrai unikalų kontūrą. Gerai subalansuota jų morfologija ant plonų kojų, kartu su jų aviganišku smalsumu ir jų dydžiu, paaiškina jų didelį populiarumą net už Belgijos ribų.

Aprašymas

Šie išsiskiriantys maži šunys (sarginiai, budrūs) yra pilni gyvybingumo, bet nedraugiški su nepažįstamais. Aktyvūs ir judrūs, nenuilstantys ir visada besidominantys kas vyksta, įpratę saugoti tai, kas jiems pavesta saugoti, labai švelnūs su vaikais, jie išreiškia save aukšto tono lojimu, pakeldami savo karčius. Šie smalsūs šunyčiai persekioja žiurkes, kurmius ir kitus kenkėjus. Jų galvos yra pleišto formos, su gana gerai išvystytu kaklu ir gana trumpu snukiu. Jų kūnas yra gerai subalansuotas, trumpas, gana platus ir kresnas, bet jų galūnės yra iš smulkių kauliukų. Lytys lengvai atskiriamos. Aukštis ties ketera yra lygus kūno ilgiui. Gili krūtinė alkūnių lygyje. Snukis yra akivaizdžiai trumpesnis nei pusė galvos ilgio.

Kūnas

Kresnas, bet ne pernelyg stambus ar sunkus, idealios kvadrato formos.

Galva

Lupoidinė, pleišto formos, bet ne per daug ištęstos formos ir pakankamai plati, kad būtų proporcinga kūnui.

Ausys

Stačios, labai mažos, smailios, trikampio formos (kiek įmanoma lygiakraštės), išaugusios aukštai, bet ne per arti viena kitos, tvirtos, labai judrios.

Uodega

Jei nekirpta – ilga, plati ties pagrindu, siaurėjanti iki galiuko, siekianti bent kulną.

Kailis

Gausus viršutinis sluoksnis, tankūs, tiesūs, pakankamai šiurkštūs, gana plonos tekstūros, sausi plaukai suteikia puikią apsaugą kartu su minkšta, stora pavilne.

Spalva

Juodas. Pavilnė neturi būti visiškai juoda. Tamsiai pilka taip pat yra priimtina, jei ji yra visiškai paslėpta po viršutiniu sluoksniu.

Patino masė

3-9 kg, bet vidurkis 4-7 kg yra pageidaujamas

Patelės masė

3-9 kg, bet vidurkis 4-7 kg yra pageidaujamas

Šiperkas<br>lrytas.lt
Šiperkas<br>lrytas.lt
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 1, 2014, 1:03 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:34 AM

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.