Iš vilkų nasrų ištrūkęs šuo grįžo pas savo šeimininkus

„Kai pamatai, kad žmonių gerumas nėra išblėsęs, tai būna postūmis toliau dirbti šį darbą“, – sako Panevėžio gyvūnų globos draugijos savanorė Viktorija. Moteris džiaugiasi neseniai susipažinusi su geraširde kupiškėnų pora, išgelbėjusią vilkų užpultą šunelį. Gyvūnų mylėtojams padedant, vilkų sužalotas kiemsargis Rokis jau grįžo pas savo tikruosius šeimininkus, nebetikėjusius jį dar kada nors pamatyti.

Keliuose Kupiškio rajono kaimuose siautėjančių vilkų grobiu vos netapęs kiemsargis jau grįžo pas savo šeimininkus.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotrauka
Keliuose Kupiškio rajono kaimuose siautėjančių vilkų grobiu vos netapęs kiemsargis jau grįžo pas savo šeimininkus.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Rasa Stundžienė

Mar 29, 2013, 9:26 AM, atnaujinta Mar 9, 2018, 3:43 AM

Leisgyvis atėjo naktį

Kaip lrytas.lt pasakojo Kupiškio rajone, Palėvenėlės kaime gyvenantis R. Rinkevičius, leisgyvis, vos paeinantis nedidelio ūgio kiemsargis į jų sodybos kiemą atėjo prieš dvi savaites, naktį. Jis buvo sunkiai sužalotas – perkąstame kakle žiojėjo gili žaizda. „Padariau jam būdytę, paklojau šilčiau, tai įlindo ir parą išgulėjo. Tik tada išlindęs palakė vandens, po trijų dienų ėmė ėsti“, – pasakojo geraširdis vyriškis.

Rinkevičiai suprato, kad riebus, prižiūrėtas šunelis nėra valkataujantis, bet nesuprato, kas jį taip galėjo sužaloti. „Netrukus laikraštyje perskaitėme, kad netolimuose kaimuose vilkai gyventojų šunis ėmė užpuldinėti, tai įtarėme, kad ir šitas nuo jų nukentėjo“, – lrytas.lt pasakojo R. Rinkevičius.

Kai šuniukas atsigavo ir net ėmė vizginti uodegą, pamatęs savo geradarį, vyras ėmė rūpintis, kas Kudliuku pavadintą gyvūną galėtų priglausti, nes patys su žmona Nijole jau vieną šunelį augina.

Savanorė buvo atkakli

Kadangi Panevėžio gyvūnų globos draugija prieš mėnesį sudarė sutartį su Kupiškio rajono savivaldybe, kad pasirūpins beglobiais ar kupiškėnams šeimininkams nebereikalingais gyvūnais, apie priklydėlį praėjusį ketvirtadienį buvo pranešta panevėžiečiams gyvūnų globėjams.

Į Palėvenėlės kaimą kiemsargio paimti nuvykusi Panevėžio gyvūnų globos draugijos savanorė Viktorija išsikalbėjo su N. Rinkevičiene. Ši papasakojo, kad neseniai netolimuose kaimuose vilkai užpuolė ir papjovė kelis šunis, parodė straipsnį apie tai vietiniame laikraštyje.

Straipsnyje perskaičiusi, kad Vėžionių kaime prieš porą savaičių po nakties šeimininkai nerado dviejų nedidelių prie būdų pririštų šunelių, panevėžietė nusprendė užsukti ir išsiaiškinti, ar tik šis keturkojis nebus laimingai išnešęs kailį po vilkų atakos.

Gyvūnų mylėtoja susirado straipsnyje minėtą sodybą, tačiau šeimininkų nebuvo namie. „Tuomet užkišau už durų raštelį, kur parašiau apie surastą šunį, nurodžiau savo telefoną, o kiemsargiuką parsivežiau į Panevėžio gyvūnų globos namus“, – lrytas.lt pasakojoViktorija.

Grįžo pas šeimininkus

Tą patį vakarą jai paskambinusi sodybos Vėžionyse šeimininkė paaiškino, kad abu jų kiemo sargai vilkų buvo sudraskyti – kartu su medžiotojais apžiūrėdami apylinkes, šeimininkai rado jų likučius. Tačiau savanorei ėmus pasakoti, kaip atrodo iš Palėvenėlės atvežtas kiemsargis, moteris atpažino, kad tai jų Rokis.

Sekmadienį į Panevėžio gyvūnų prieglaudą atvykusi kupiškėnė ir dvi jos dukros neslėpė džiaugsmo, pamačiusios savo augintinį. „ Atskirame voljere laikomas šuniukas iš pradžių jų nematė, tačiau kai pašauktas vardu atsisukęs pamatė šeimininkes, ėmė šokinėti ir džiaugtis“, – apie jaudinantį susitikimą lrytas.lt pasakojo Panevėžio gyvūnų globos draugijos vadovė Rūta Liberienė.

Rokio šeimininkė paaiškino, kad iš tiesų nebesitikėjo jo išvysti gyvo. Kai po vilkų apsilankymo dingo abu prie būdų sodybos kieme pririšti nedideli kiemsargiai, netrukus buvo rasti kruvini likučiai. Tačiau dabar paaiškėjo, kad vienas iš užpultų šunelių kažkaip sugebėjo nuo vilkų pasprukti, o padedant geriems žmonėms – ir išgyventi bei grįžti pas savo šeimininkus.

Beje, ir Rokis, ir vilkų sudraskytas antrasis šios Vėžionių gyventojų šeimos šuo – pamestinukai, kuriuos, kažkieno išmestus, jie kadaise priglaudė.

Iš Panevėžio – arčiau gamtos

Panevėžio gyvūnų globos draugijos savanorė Viktorija džiaugiasi, kad nepaisant kai kurių žmonių žiauraus elgesio su gyvūnais, visuomet atsiranda tokių geraširdžių, mažaisiais mūsų draugais besirūpinančių žmonių kaip kupiškėnai Rinkevičiai.

Jau laukiant, kada atvažiuos tikrieji Rokio šeimininkai, gyvūnų globėjams paskambino R. Rinkevičius. Vyriškiui rūpėjo, koks tolimesnis Kudliuko likimas.

Pirmadienį iš lrytas.lt korespondentės išgirdęs, kad tas šuniukas jau grįžo pas tikruosius šeimininkus, vyriškis nuoširdžiai apsidžiaugė. Nors Vėžionių ir Palėvenėlės kaimus skiria Kupiškio marios, tačiau po tiesumais per ledą susidaro maždaug 2 kilometrų atstumas, kurį, nors sunkiai sužeistas ir vilkų išgąsdintas, keturkojis sugebėjo įveikti.

Paklaustas, ar nesibaimina, kad netoliese siautėjantys vilkai gali užsukti ir į jų kaimą, R. Rinkevičius atsakė neigiamai. „Esu gamtos vaikas, nebijau nei šunų, nei vilkų. Myliu gyvūnus, žiemą nuolat į kiemą trys porelės genių atskrenda, tai pamaitinu“, – pasakojo iš Panevėžio arčiau gamtos persikraustęs vyriškis.

Virvė įaugo į kaklą

Jau mėnesį beglobiai ar šeimininkų atstumti gyvūnai iš Kupiškio rajono išvežami į Panevėžio gyvūnų globos prieglaudą. Kupiškyje gyvūnų prieglaudos nėra, anksčiau valkataujantys gyvūnai neretai atsidurdavo medžiotojų taikiklyje.

Pasak Panevėžio gyvūnų globos draugijos vadovės R. Liberienės, per mėnesį iš Kupiškio į Panevėžį buvo atvežta katė ir 11 šunų. Kai kurie šie gyvūnai niekam nereikalingi tapo po šeimininkų mirties, vienas aklas ir lūžusia koja šuo buvo tiesiog išmestas iš pravažiuojančio automobilio, o štai dvi kales ir vienos jų šuniuką Kupiškio savivaldybės darbuotojams dar teko įkalbinėti šeimininkus atiduoti.

Vargingai gyvenanti kupiškėnų šeima šiais keturkojais prastai rūpinosi. Kai galiausiai trijulė atsidūrė gyvūnų globėjų rankose, paaiškėjo, kad vienai kalei vietoj antkaklio smarkiai užveržta virvė buvo tiesiog įaugusi į kaklą, susidariusios pūlingos žaizdos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.