Ši medžiaga yra skirta vyresniems nei 18 metų skaitytojams.
Ar jums jau yra 18 metų?
Ne

Ar 300 litų bauda sutramdys kruvinas egzekucijas keturkojams? (N-18)

Prieš keletą dienų Lietuvos gyvūnų globos draugijos Vilniaus skyrius gavo pranešimą, kad Šalčininkų rajone, Dainavos kaime pilietis T. B. dalgiu itin žiauriai užkapojo šunį. Ši egzekucija buvo vykdoma dviejų nepilnamečių berniukų akivaizdoje. Per pastaruosius metus itin padidėjo žiauraus elgesio su gyvūnais mastai – tai nebe pavieniai atvejai, o vis dažnesnės ir žiauresnės elgesio apraiškos.

Deja, dažnu atveju itin žiauriai su gyvūnais besielgiantys asmenys išvengia atsakomybės.<br>123rf
Deja, dažnu atveju itin žiauriai su gyvūnais besielgiantys asmenys išvengia atsakomybės.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

„Gyvūnų gerovės iniciatyva“, Žirgų globos asociacija

Apr 19, 2013, 3:30 PM, atnaujinta Mar 8, 2018, 12:38 AM

Bene didžiausio visuomenės dėmesio sulaukė žiauraus elgesio su arkliais atvejis, kai ūkininkas Algis Alfredas Kaušakis netinkamomis sąlygomis laikė ir badu marino 140 žemaitukų veislės arklių. Išsekusiems gyvūnams buvo reikalingi pašarai, nuolatinė priežiūra ir veterinarinė pagalba, nes arklių organizmuose aptiktas itin didelis kiekis kirminų – helmintų, atlikus kraujo tyrimus paaiškėjo, kad bene visų arklių inkstai ir kepenys pažeisti bakterijų, kurios į organizmus pateko su geriamomis srutomis, taip pat yra kailio parazitų, kuriuos būtina skubiai naikinti.

Tenka konstatuoti faktą, kad Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba į esamą kritinę situaciją atkreipė dėmesį ir ėmėsi veiksmų gerokai per vėlai, kai jau buvo kritę daugiau kaip dvidešimt arklių.

Per pastaruosius porą mėnesių gauta itin daug pranešimų apie žiaurius išpuolius prieš keturkojus: Kalvarijos rajone girtas suaugęs vyras privertė aštuonerių metų vaiką sukapoti šunį, dažni atvejai, kai šunims ir katėms perpjaunamos gerklės, jie deginami, nukertamos galvos, nudiriama oda, nuodijami ar kitais būdais kankinami.

Deja, dažnu atveju itin žiauriai su gyvūnais besielgiantys asmenys išvengia atsakomybės. Pagal šiuo metu galiojančius įstatymus, už žiaurų elgesį su gyvūnais ir gyvūnų kankinimą taikoma administracinė ar baudžiamoji atsakomybė. Baudžiamojo kodekso 310 straipsnis numato baudžiamąją atsakomybę už žiaurų elgesį su gyvūnu, jei gyvūnas žuvo ar buvo suluošintas. Už šį nusikaltimą baudžiama arba viešaisiais darbais, arba bauda, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų.

Administracinių teisės pažeidimų kodekso 90 straipsnis numato sankcijas už žiaurų elgesį su gyvūnais (baudą nuo 100 iki 1000 litų). Tačiau remiantis turimais statistiniais duomenimis, Lietuvoje maksimali skirta piniginė bauda už žiaurų elgesį su gyvūnais 300 Lt, kai tuo tarpu Jungtinėje Karalystėje ir kaimyninėje Latvijoje maksimali bauda yra 80 000 Lt, Lenkijoje – 83 500 Lt, Vokietijoje – 90 000 Lt, o Maltoje – net 160 425 Lt. Lyginant su kitų Europos šalių patirtimi, bausmės Lietuvoje yra neadekvačios padarytų nusikaltimų žiaurumui.

Šiuo metu Lietuvos Respublikos Seime pateikti siūlymai griežtinti atsakomybę už žiaurų elgesį su keturkojais, tačiau ne tiek sankcijų dydis, kiek bausmės neišvengiamumas bei visuomenės nepakantumas, savalaikė pareigūnų reakcija gali keisti situaciją, mažinant žiauraus elgesio su gyvūnais atvejus.

Todėl prašome visuomenės narių būti aktyvesniais, nelikti abejingais ir informuoti apie neteisėtą elgesį su gyvūnais, nes agresiją patyrę keturkojai patys apsiginti negali. Tai visų mūsų pareiga.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.