Vaizdo kameros užfiksavo, kaip žmonės išgelbėjo pasiklydusį šunį

Kiekvienam gyvūnų augintojui  gali nutikti taip, kad vieną dieną ims ir dings jo mylimas keturkojis. Taip atsitiko ir vilnietei Ingai, kurios Jorkšyro terjeras vos per akimirką pranyko iš akiračio. Laimei, šunį picerijoje radę žmonės neliko abejingi ir jį priglaudė. Visa tai užfiksavo vaizdo kameros. 

Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

May 7, 2014, 3:19 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 5:27 AM

Vilnietė Inga gegužės 4 dieną apie 17 val. 20 min. vaikštinėjo Vilniuje esančioje Pavilnionių gatvėje Pašilaičių mikrorajone. Rankose moteris laikė savo mylimą Jorkšyro terjerą. Staiga jos rankinėje suskambo telefonas. Inga pastatė šunį ant žemės ir kol išsitraukė telefoną, per akimirką šuo dingo. Iš pradžių Inga pamanė, kad šuo, vardu Otis, nubėgo į netoliese esančią pievą.

Ten savo keturkojo neradusi, moteris pasuko šalia esančios picerijos link. Picerijos darbuotojai teigė, kad būtent čia ir buvo užklydęs šuo. Tiesa, prieš keletą minučių darbuotojai matė, kad šunį išsinešė jaunuolių pora.

Iš pradžių moteris klaidingai pamanė, jog jos šunį pavogė, mat peržiūrėjusi filmuotą medžiagą, ne juokais išsigando. Šunį priglaudę žmonės nepaliko kontaktinio telefono numerio ar kitų duomenų, kurie padėtų susisiekti šuns netekusiai šeimininkei. 

 Tačiau, pamatę filmuotą vaizdo medžiagą portale lrytas.lt, šunį priglaudę jaunuoliai suskubo ir paskambino į redakciją pasidomėti, kaip būtų galima grąžinti šunį. Jie teigė, kad keturkojį išvežė į Panevėžį, kur juo rūpinasi jaunuolių mama. Susitikę šuns savininkė jį radę asmenys taikiai susitarė, kad šunį pasiimti į Panevėžį nuvyks pati šeimininkė Inga.

Atvykusi atsiimti savo šuns, vilnietė Inga atsiprašė, kad klaidingai juos pavadino vagimis.

Dingo šuo? Kaltas neatsakingas šeimininkas

Jei šuo neturi pavadėlio, antkaklio, mikroschemos ar tatuiruotės, dėl to kaltas šeimininkas. „Žmogus, auginantis šunį, turi būti už jį atsakingas ir pasirūpinti savo šuns saugumu“, – griežtai kalbėjo A.Staskevičienė.

Vis dėlto, šuniui dingus, išskirtinių bruožų keturkojį rasti lengviau. Be to, jei šuo kilmingas, aktyviai dalyvauja parodose, toks šuo bus labai greitai pastebėtas. „Veisėjai, šunų mylėtojai savo kolegų veidų taip gerai nežino, bet šunų snukelius puikiai prisimena“, – tikino A.Staskevičienė. 

Tačiau jei šuo neturi kilmės dokumentų, mikroschemos, tatuiruotės ar pakabučio, tokį šunį surasti labai sunku. Neretai nutinka taip, kad šuo jį pavogusiems asmenims nusibosta ir yra atiduodamas į gyvūnų prieglaudą. 

Trys geriausi būdai rasti šunį

Kaip elgtis dingus šuniui, portalui lrytas.lt paaiškino Lietuvos kinologų draugijos atstovė Aurelija Staskevičienė. 

Anot jos, trys geriausi dingusio ar pavogto šuns paieškos būdai – socialiniai tinklaidingimo vietoje (pavyzdžiui, daugiabučio namo kieme) žaidžiančių vaikų bei taksi vairuotojų pagalba.

Į socialinius tinklus įdėkite šuns nuotrauką ir kuo išsamesnį aprašymą: koks šuo, kaip atrodo, kokie jo išskirtiniai bruožai, kokioje vietoje ir kada dingo ir telefono numerį.

„Šunų ir kitų gyvūnų, kurie neturi kilmės dokumentų, geriausia ieškoti per socialinius tinklus“, – tikino A.Staskevičienė.

Ilgaplaukių šunų šeimininkams rasti savo augintinį sunkiau, mat šunį pasisavinę asmenys gali jį apkirpti. Toks šuo bus sunkiai identifikuojamas. „Trumpaplaukio šuns lengvai neužmaskuosi“, – tikino kinologė.

Kaip alternatyva paieškai socialiniuose tinkluose ar platinant skelbimus – pagalbos kreiptis į netoliese esančius ar kieme žaidžiančius vaikus. Jie neretai pastebi žmones, besivedančius gyvūnus, ar įtartinus asmenis. „Duokite kieme žaidžiantiems vaikams užduotį surasti šunį – nustebsite, kiek daug jie sužinos“, – patarė Lietuvos kinologų draugijos atstovė.

Dar vienas būdas surasti šunį – kreiptis į taksi dispečeres. Esant kritinei situacijai, galima bandyti paskambinti į taksi ir paprašyti dispečerės, kad praneštų visiems taksi vairuotojams apie dingusį ar pavogtą šunį. 

„Kartą prie stulpo pririštas vokiečių dogas nutrūko nuo pavadžio ir bėgo per miesto centrą. Savininkai paskambino į kelias taksi dispečerines. Buvo tikrai draugiškų dispečerinės darbuotojų, kurios informavo vairuotojus, kad pastebėję šunį praneštų. Geranoriškų taksi darbuotojų dėka žmonės rado savo šunį“, – pasakojo A.Staskevičienė.

Pasak Aurelijos, Lietuvoje dar nėra įprasta vogti šunis: „Pasitaiko vienetinių atvejų, tačiau tai nėra kryptingas reiškinys“, – tikino kinologė.

Dingus šuniui, jo nuotrauką ir aprašymą visuomet galite siųsti Lietuvos kinologų draugijai el. paštu lkd@centras.lt

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.