Į namus grįžęs senas šuo nesuvirpino šeimininko širdies

Kas turi nutikti, kad 12 metų ištikimai šeimininkui tarnavęs šuo vieną dieną taptų nereikalingas? Galbūt šuo toks tapo dėl to, kad paseno? Gal dėl to, kad kurčias, raišas? Pasirodo, šuniui namuose tiesiog nebeliko vietos. Neliko vietos keturkojui ir savininko širdyje, kai vieną gražią dieną šuo buvo surastas, o šeimininkui pranešta, jog jis sveikas, gyvas ir pasiruošęs grįžti namo.

Šuns veisėja išlaikė nuotrauką, kurioje užfiksuota Šera ir jos šeimininkas.<br>E.Rumzytės nuotr.
Šuns veisėja išlaikė nuotrauką, kurioje užfiksuota Šera ir jos šeimininkas.<br>E.Rumzytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Šarūnas Meškys

Jun 16, 2014, 10:55 PM, atnaujinta Feb 12, 2018, 7:27 PM

Praėjusią savaitę į portalo lrytas.lt redakciją paskambinusi alytiškė Eglė Rumzytė pasakojo, kad jos namuose šiuo metu glaudžiasi 12 metų amžiaus auksaspalvių retriverių veislės kalytė, vardu Šera. Šuo turi kilmės dokumentus, jo ausyje ištatuiruota skaičių kombinacija „0260“.

Šuo į Eglės namus atklydo neatsitiktinai. Šera buvo rasta klaidžiojanti Antavilių soduose, Vilniuje. Šunį radę ir laikinai priglaudę žmonės susisiekė su Lietuvos kinologų draugija. Pagal tatuiruotę pavyko atsekti, iš kokio veislyno kilęs šis šuo. Paaiškėjo, jog tai – auksaspalvių retriverių veislyno „Rojaus obuoliukai“ šuo. Šio veislyno šiuo metu nebėra, tačiau buvusi jo savininkė E.Rumzytė rado ir priglaudė savo pačios veislynui priklausiusį ir kažkieno pamestą šunį.

„Šį šunį daugiau nei prieš dešimtmetį iš manęs įsigijo vilnietis Linas Veikalas“, – portalui lrytas.lt sakė Eglė. Tai, jos teigimu, liudija turimi dokumentai.

Sužinojusi, kur šiuo metu gyvena tikrasis šuns savininkas, ir nuvažiavusi pas jį į namus, tikėjosi, kad tai jam bus labai džiugi naujiena. „Kai pasakiau, kad radau jo šunį, jis man pasakė, kad šuns jam nebereikia, nes neturi sąlygų jam auginti“, – šeimininko abejingumo sukrėsta kalbėjo Eglė.

Anot Eglės, šeimininkas aiškino, kad šuo neva pats pabėgo, kai išvažiavo prie miško pailsėti. Tačiau keturkojui pabėgus, jo ieškoti nė nesistengė.

„Šeimininkas papasakojo, apsisuko ir nuėjo. O aš ir likau stovėti netekusi amo“, – emocijų neslėpė Eglė. Ji nedelsdama apie tai informavo policiją ir parašė pareiškimą. 

Paleido į laisvę

Kad 12 metų namuose gyvenęs šuo tapo nereikalingas, patvirtino ir pats buvęs šeimininkas. Kai lrytas.lt telefonu susisiekė su L.Veikalu, jis tvirtino, jog namuose nebeturi sąlygų šuniui auginti. „Šuo pabėgo, kai mes buvome gamtoje, netoli gyvenamojo rajono. Tačiau po to jo nebeieškojome“, – sakė buvęs šuns šeimininkas.

Į prieglaudą šuns nuvežti Linas nesiteikė, mat, anot jo, „žinant, kokios ten gyvenimo sąlygos, palikti jo prieglaudoje nenorėjome“. Tiesa, surasti naujus namus bandė pats, tačiau nesėkmingai.

Jo manymu, šuo, pabėgęs netoli gyvenamojo rajono, turi viltį surasti žmones, pas kuriuos galėtų gyventi. „Manau, kad pas naujus žmones jam bus geriau negu su manimi“, – kalbėjo šeimininkas.

Tai papasakojęs Linas tik paklausė: „O tai kaip čia viską suprasti, jūs dabar apie tai rašysite?“

***

Šiuo metu šuo gyvena Eglės namuose Alytuje. Ten jis greičiausiai ir pasiliks, mat tokiam šuniui rasti naujus namus iš tiesų labai sunku – jis kurčias, sunkiai vaikšto.

Eglė pasakojo, kad Šera rasta labai purvina ir išsekusi. Jai diagnozuotas ausų uždegimas. Manoma, kad senas šuo apkurto būtent dėl laiku negydytos ir užleistos ligos.

Maždaug per savaitę ji tapo judri ir žaisminga.

Kiek laiko šuo klaidžiojo vienas – neaišku. Nuo buvusių šeimininkų namų Pylimėliuose (Vilniuje) iki Antavilių sodų, kur ji buvo rasta, – apie 10 kilometrų.

Bauda – iki 1 tūkst. litų

Kokią atsakomybę turi prisiimti šuns šeimininkas, paleidęs šunį be priežiūros, pasiteiravome Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovės Brigitos Kymantaitės. Anot jos, Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatyme nurodoma, kad žiaurus elgesys su gyvūnu yra ir gyvūno, priklausančio nuo žmogaus, palikimas. „Tai reiškia, kad gyvūną palikus, jis gali žūti“, – komentavo B.Kymantaitė.

Be to, pagal savivaldybės nustatytų gyvūnų laikymo taisyklių, draudžiančių palikti gyvūną be priežiūros, taikomas įspėjimas arba bauda iki 200 litų.

„Šeimininkas turi suvokti, kad gyvūnas, sąmoningai paliktas be priežiūros, gali badauti, valkatauti. Tai yra žiaurus elgesys su gyvūnu“, – aiškino gyvūnų teisių gynėja. Nenuostabu, kad toks palaidas gyvūnas gali kelti grėsmę aplinkiniams.

B.Kymantaitės teigimu, realiausia bausmė, galinti grėsti piliečiui, palikusiam šunį be priežiūros, galėtų būti taikoma pagal Lietuvos Respublikos administracinių teisės pažeidimų kodekso 90 straipsnį, kuriame už žiaurų elgesį su gyvūnais ir jų kankinimą numatyta administracinė nuobauda nuo 100 iki 1000 litų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.