Kauno gyventojai priversti gelbėti išmestus keturkojus

Gyvenimas šalia ąžuolyno – privalumas ar bėda? Piliečių gatvės gyventojai tikino, kad jie turi ne tik galimybę mėgautis gražia gamta, bet ir priversti gelbėti kauniečių išmestus augintinius.

Piliečių gatvės gyventojai tikino, kad jie turi ne tik galimybę mėgautis gražia gamta, bet ir priversti gelbėti kauniečių išmestus augintinius.<br>M. Patašiaus nuotr.
Piliečių gatvės gyventojai tikino, kad jie turi ne tik galimybę mėgautis gražia gamta, bet ir priversti gelbėti kauniečių išmestus augintinius.<br>M. Patašiaus nuotr.
J.Volochovienė mano savo pilietinę pareigą atlikusi – šokiams vadovavusi moteris supiršo ne vieną porą.<br>M.Patašiaus nuotr.
J.Volochovienė mano savo pilietinę pareigą atlikusi – šokiams vadovavusi moteris supiršo ne vieną porą.<br>M.Patašiaus nuotr.
Piliečių gatvei reikia remonto, nes duobės garbės tokiam pavadinimui nedaro.<br>M.Patašiaus nuotr.
Piliečių gatvei reikia remonto, nes duobės garbės tokiam pavadinimui nedaro.<br>M.Patašiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Vėjūnė Inytė („Lietuvos rytas“)

May 30, 2015, 6:00 AM, atnaujinta Nov 25, 2017, 5:42 PM

Piliečių gatvėje gyvenančius kauniečius rytais žadina gaidžio giesmės. Vakarais stebina į kiemus iš gretimo Aukštųjų Šančių ąžuolyno atkeliaujantys ežiai.

Gyventojai sakė, kad tai yra didžiausias privalumas gyvenant mieste – nedaug kur tvyro tokia ramybė ir galima grožėtis nuostabia gamta.

Tačiau Piliečių gatvės žmones liūdina neatsakingų miestiečių poelgiai – į atokią vietą vis dažniau atsikratyti atvežami šunys bei katės.

Kauniečiai nerimavo, kad ąžuolynas vis prasčiau prižiūrimas, o gatvę jau būtina remontuoti, kitaip jos pavadinimas skambės lyg pasityčiojimas.

Gatvėje trūksta tvarkos

Žemuosiuose Šančiuose prasidedanti vingiuota Piliečių gatvė kyla į kalną. Vienoje jos atkarpoje įsiterpia Hipodromo gatvė. Vėliau kelias vėl turi Piliečių vardą ir driekiasi iki Aukštuosiuose Šančiuose esančių Karių kapinių.

Kauniečiai kurtis šioje vietoje pradėjo dar 1929 metais. Nors gatvei nuo seno suteiktas patriotiškas pavadinimas, ji gana apleista. Vietomis asfalte žioji duobės. Pakelės apžėlusios dilgėlėmis ir aukšta žole.

Gatvėje styro ir vienas sudegęs apleistas namas.

Tačiau didesnė gatvės gyventojų dalis tvarko savo namų kiemus, juose žydi gėlės ir medžiai.

Vadovavo senjorų šokiams

Piliečių gatvės pirmojo namo gyventoja Janina Volochovienė – nepaprasta moteris. Ji daug metų vadovavo vasaromis Vytauto parke vykstantiems šokiams. Į juos pasilinksminti ar susirasti poros renkasi vyresni kauniečiai.

„Ne vieną porą pavyko supiršti. Taigi, manau, taip savotiškai atlikau savo pilietinę pareigą“, – šypsojosi J.Volochovienė.

Darbščiai, savo namo kiemą išgražinusiai moteriai nepatinka, kad miestu besirūpinantys žmonės Piliečių gatvę yra pamiršę.

„Pernai prie namų darbininkai rengė elektros skydines. Iškasė gatvės pakraščius, bet atlikę darbus jų taip ir nesutvarkė. Apskritai visą gatvę reikėtų iš naujo asfaltuoti, nes taip pavadintoje gatvėje turėtų būti tvarka“, – teigė moteris.

Ąžuolyną prižiūri prastai

Didžiausias privalumas gyventi Piliečių gatvėje yra greta esantis Aukštųjų Šančių ąžuolynas. Vietos gyventoja Birutė Šumilienė Piliečių gatvėje jaučiasi tarsi kaime, pati laiko kelias vištas ir gaidį.

Moteris pasakojo, kad iš ąžuolyno į Piliečių gatvės gyventojų kiemus neretai užsuka ežiai, juos gyventojai vaišina pienu. Tačiau į nuošalią miesto vietą atvyksta ir negerų žmonių.

„Į ąžuolyną žmonės neretai atveža ir palieka nebereikalingus šunis ir kates.

Kartais juos įmeta tiesiog į mūsų kiemus. Vargšus benamius patys auginame ar išdalijame. Štai ir dabar turiu labai gražų kačiuką.

Jam reikia naujo šeimininko“, – pasakojo Piliečių gatvės gyventoja.

Moteris, kaip ir jos kaimynė Jolanta Skėčevičienė, sakė, kad patį ąžuolyną miesto tvarkytojai taip pat prastai prižiūri. Retai šienaujama žolė, joje suverstos šiukšlės, mėtosi ir padangų.

Miesto ąžuolynus atskyrė VI fortas

Kauno ąžuolynas – natūralaus lapuočių miško, kurie viduramžiais gausiai augo Lietuvoje, likučiai. Tais laikais jis jungėsi su Varluvos, Karmėlavos, Rumšiškių, Kaišiadorių giriomis.

Pradėjus Kauno tvirtovės statybą, VI fortas atskyrė Žaliakalnio ir Aukštųjų Šančių ąžuolynus. Tarpukariu nuo pagrindinės ąžuolyno dalies Žaliakalnyje atskirtas Vytauto parkas.

Šiuo metu išlikę 78 ha užimantis Žaliakalnio ir 40 ha ploto Aukštųjų Šančių ąžuolynai. Juose vyrauja seni – 100–310 metų ąžuolai ir 70–135 metų senumo liepos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.