Kasdieniai maisto produktai, mirtinai nuodijantys jūsų katę

Katės, skirtingai nei šunys, neėda visko, kas valgoma ir papuola po nosimi. Tačiau besąlygiška meilė ir noras palepinti gali baigtis bloguoju, kartais net ir mirtimi. Tad jei norite išvengti rimtesnių savo augintinės sveikatos sutrikimų, venkite ją šerti tuo, kas papuola po ranka. Vienas kitas žalios žuvies gabalėlis nuo stalo, saldesnis torto kąsnelis ar dubenėlis pieno katės sveikatai pagrasins ne juokais.

Besąlygiška meilė ir noras palepinti katei gali baigtis bloguoju, o kartais net ir mirtimi.<br>123rf
Besąlygiška meilė ir noras palepinti katei gali baigtis bloguoju, o kartais net ir mirtimi.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 14, 2013, 11:36 AM, atnaujinta Mar 10, 2018, 12:57 AM

Šokoladas, saldumynai, kramtomoji guma

Šiuos produktus jūsų katė prarys pasigardžiuodama, tačiau po tokios puotos laukite nemalonumų. Šokoladas turi teobromino ir kofeino, kurie katėms toksiški ir mirtinai pavojingi.

Dauguma becukrių saldainių ar kramtomųjų gumų turi saldiklio ksilitolio bei skonio stipriklių, kurių net ir menka dozė jūsų katei – pražūtinga.

Jei katė mėgsta lakti kavą iš jūsų puodelio, turėtumėte uždrausti jai tai daryti. Gėrimai su kofeinu sukelia širdies ligas.

Pyraguose ir kituose kepiniuose esančios mielės pilve ima gaminti dujas, pūsti katės skrandį bei žarnyną.

Katės gyvybei grėsmingų toksinų turi razinos, vynuogės ir makadamijų riešutai.

Svogūnai ir česnakai

Katės yra kur kas jautresnės svogūnams ir česnakams nei šunys. Svogūnuose ir česnakuose esančios medžiagos naikina šunų ir kačių raudonuosius kraujo kūnelius ir gali sukelti mažakraujystę.

Net jei svogūnas ar česnakas yra termiškai apdorotas – virtas arba keptas, kiek tik įmanoma saugokite savo katę nuo kontakto su šiais produktais.

Atminkite, kad katę reikia saugoti ir nuo tų produktų, kuriuose yra česnako ir svogūno miltelių ar jų kvapiųjų medžiagų. Kadangi katės neturi tokio fermento, kuris virškintų česnaką ar svogūną, šie produktai gali sukelti virškinimo problemų, kepenų nepakankamumą ar net mirtį.

Svogūnų ekstrakto gali būti ir kūdikių maiste, kuriuo kai kurie žmonės šeria savo kates.

Pienas

Skirtingai, nei įprasta manyti, katės pieno nelaka. Dažniausiai kačių organizmas netoleruoja laktozės, todėl jūsų augintinė nuo pieno ir jo produktų gali viduriuoti ir jausti skrandžio skausmus. Troškulį katei kur kas geriau numalšins dubenėlis vandens.

Dar mažiems kačiukams karvės pienas gali būti naudingas, tačiau būtina įsitikinti, ar katė toleruoja laktozę. Jei po pirmojo karto katė ėmė viduriuoti, nebeduokite jai pieno.

Kačiukams, kurių amžius nesiekia 4 savaičių, pienas yra vienintelis maisto šaltinis. Jei kačiukų motina negali maitinti savo kačiukų, dėl mažylių mitybos pasitarkite su veterinaru. Karvės pienas yra skirtas ne katėms, o veršiukams.

Žalia žuvis

Nors ir manoma, kad pagrindinis kačių maistas yra žalia žuvis, toks įsitikinimas klaidingas. Žalia žuvis katėms gali sukelti skrandžio problemas ir neurologinius negalavimus.

Be to, nuolatinis katės šėrimas žalia žuvimi gali sukelti tiamino (vitamino B1) trūkumą.

Gendantys produktai, atliekos

Ypač pavojinga leisti katei kapstytis po šiukšlių dėžę, kurioje yra maisto atliekų. Supelijusi duona, sūris, mėsa ir kiti gendantys produktai turi mikotoksinų, kurie patekę į organizmą jūsų katę gali nužudyti.

Mikotoksinų turi graikiniai riešutai ir grybai. Šie produktai į katės racioną patekti neturėtų.

Nevirti kiaušiniai

Nors kiaušinis yra vertingas baltymų šaltinis jūsų katei, jokiu būdu neduokite jo neišvirto. Kaip ir žmonės, katės gali užsikrėsti salmonelėmis, kurios gali tūnoti termiškai neapdorotuose kiaušiniuose.

Kaulai

Nors katė be vargo gali kramtyti smulkius kaulus, rizikuoti neverta. Atskilusios kaulų atplaišos gali pažeisti augintinės dantis bei dantenas, sužaloti skrandį.

Lašiniai

Katės su pasimėgavimu ėda lašinius, tačiau piktnaudžiavimas gali sukelti skrandžio problemų, o ilgainiui – kasos uždegimą. Be to, nuo per riebaus maisto katė gali greitai nutukti.

Pagal webmd.com parengė Šarūnas Meškys

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.