Šuns mityba: kokio maisto reikia, kad šuo būtų sveikas?

Šuns savijauta ir sveikata priklauso nuo mitybos - visą gyvenimą tinkamai maitintas šuo ir senatvėje jausis žvalus. Maitinant subalansuotu, visaverčiu, amžių ir poreikius atitinkančiu ėdalu, dedami šuns ilgaamžiškumo, tvirtos sveikatos pagrindai. Akivaizdu, kad vien tik maisto atliekomis ir šiukšlėmis šertas, vitaminų, mineralinių medžiagų ir gyvybiškai svarbių baltymų negavęs šuo neturės stiprios imuninės sistemos.

Daugiausia baltymų mėsoje - jautienoje, paukštienoje, arklienoje, triušienoje, žvėrienoje ir, žinoma, žuvyje.<br>123rf
Daugiausia baltymų mėsoje - jautienoje, paukštienoje, arklienoje, triušienoje, žvėrienoje ir, žinoma, žuvyje.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 13, 2013, 3:16 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 2:02 PM

Kokybišką maistą gaunančio šuns savijauta yra gera, svoris normalus. Jis žvalus ir energingas. Šuns kailis žvilga, oda nepleiskanoja, akys netraiškanoja, iš nasrų nesklinda nemalonus kvapas. Maistą jis gerai suvirškina, tuštinasi reguliariai, jam nepučia vidurių, išmatų nėra daug. Šuo nesidomi maisto atliekomis, yra sotus, neryja šiukšlių.

Kokybiškas šunų maistas yra tas, kuris tenkina energinius šuns poreikius, saugo jo imunitetą ir garantuoja gerą savijautą. Šuns racione turi būti pakankamai baltymų, riebalų ir angliavandenių. Šie komponentai yra patys svarbiausi. Be to, būtinas mineralų ir vitaminų balansas. Kiek ir kurios iš šių sudedamųjų dalių reikia, lemia šuns amžius, veislė, fizinis aktyvumas, virškinamojo trakto ir medžiagų apykaitos būklė bei kiti faktoriai.

Daugiausia baltymų mėsoje - jautienoje, paukštienoje, arklienoje, triušienoje, žvėrienoje ir, žinoma, žuvyje. Beje, šuns organizmas pasisavina ne pačius baltymus, o tik aminorūgštis. Tai labai svarbi organizmo statybinė medžiaga, todėl sakoma: statant baltymą, aminorūgštys yra statybinės plytos.

Jei šuns, o ypač augančio šuniuko, organizmui trūksta baltymų, nusilpsta raumenys, blogiau funkcionuoja organai. Negaudamas baltymų organizmas negali normaliai funkcionuoti. Ypač augantis organizmas neturi pritrūkti „statybinių plytų“, priešingu atveju sulėtės augimas, branda. Užaugęs toks šuo nepasižymės gera sveikata, raumeningu kūnu, stipriu imunitetu, jis gali turėti ir vaisingumo problemų.

Baltymų šuniui reikia visą gyvenimą. Be abejo, organizmui augant arba sveikstant po sunkių ligų, jų reikia daugiau – baltymai padeda atsinaujinti organizmo ląstelėms. Kiek šios statybinės medžiagos reikia, verta pasitarti su veterinarijos gydytoju.

Riebalų ir angliavandenių šuniui reikia kur kas mažiau negu baltymų. Beje, šuns organizmui būtini ne augaliniai riebalai, kurie spaudžiami iš įvairių augalų, o gyvuliniai. Riebalai padeda šuns organizmui pasisavinti kai kurias medžiagas, dalyvauja hormonų gamyboje ir palaiko gyvybiškai svarbias organizmo funkcijas.

Angliavandeniai suteikia energijos, stimuliuoja virškinimo procesą ir reguliuoja kūno temperatūrą. Angliavandenių šaltiniai yra daržovės, vaisiai, avižos, kviečiai, rudieji ryžiai. Tačiau jeigu šuo nuolat šeriamas prastai apdorotais grūdais, neaišku kur išaugintomis daržovėmis, į jo organizmą gali patekti pesticidų, kitokių toksiškų medžiagų ir tai gali pakenkti organizmui.

Šeimininkai turėtų žinoti, kad svarbu ne šuns porcijos dydis, maisto išvaizda ar kaina - svarbiausia yra maistinė vertė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.