Šuns sveikatos būklę gali išduoti keistas jo elgesys

Kiekvienas gyvūnas – skirtingas, tad ir kamuojančios sveikatos problemos bei sutrikimai gali būti nevienodi. Akivaizdu – pastebėję, kad šunį ištiko paralyžius, lūžo kaulai, jis gausiai kraujuoja ar neteko sąmonės, nedelsdami kreipsitės į veterinarą. Tačiau kartais net ir labai pavojingus sveikatos sutrikimus galima pastebėti ne iš karto. Veterinarijos gydytojas Ericas Barchas pataria, kaip laiku atpažinti rimtus šuns sveikatos sutrikimus ir išsaugoti savo keturkojo gyvybę.

Kai kurie sveikatos sutrikimai nėra skubūs ir didelio pavojaus šuns gyvybei nekelia.<br>123rf
Kai kurie sveikatos sutrikimai nėra skubūs ir didelio pavojaus šuns gyvybei nekelia.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 5, 2013, 11:00 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 4:00 AM

Pirmiausia, patikrinkite savo šuns dantenas. Pagal dantenų būklę galima atpažinti kraujotakos problemas ir bendrą sveikatos būklę. Sveiko šuns dantenos turi būti rožinės spalvos ir drėgnos. Pirštu švelniai paspaudus dantenas, aplink spaudimo vietą dantenos turi pabaltuoti, o atleidus – per keletą sekundžių vėl tapti rožinės spalvos. Išblyškusios, pamėlusios, papilkėjusios ar raudonos dantenos reiškia, kad šuo turi rimtų sveikatos problemų. Tiesa, kai kurių šunų dantenos dėl savitos pigmentacijos gali būti juodos ar rudos spalvos. Jei pastebėtumėte bet kokį dantenų spalvos pakitimą, kuo skubiau kreipkitės į veterinarą.

Atminkite, kad visi veterinarijos gydytojai turi telefonus ir jiems galima paskambinti. Jei manote, kad jūsų šuo serga, paskambinkite veterinarui, papasakokite situaciją, ir jis jums padės suvokti, ar šuns sveikatos sutrikimas rimtas.

Kai kurie sveikatos sutrikimai nėra skubūs ir didelio pavojaus šuns gyvybei nekelia. Dėl nuskilusio ar nulūžusio nago, ausų infekcijos, spuogų ar nežymių įdrėskimų pernelyg nuogąstauti nereikia. Tačiau tokie sveikatos sutrikimai gali būti labai skausmingi šuniui, todėl vertėtų ir juos kuo skubiau gydyti.

Bet kokiu atveju, suabejoję dėl šuns sveikatos kreipkitės į veterinarą bent jau telefonu. Nesigėdykite prašyti pagalbos, net jei šuniui skauda pilvą. Jei ignoruosite šuns skausmą, ryte atsikėlę galite rasti savo keturkojį negyvą.

Esminiai sveikatos sutrikimo požymiai, kai būtina kreiptis į veterinarą

Sunkus kvėpavimas

Sunkus ar apsunkęs kvėpavimas, galima sakyti, vienas iš pagrindinių sveikatos sutrikimo požymių. Jei kvėpavimas sustoja, per tris minutes šuo nugaiš. Jei pastebėjote, kad šuo vos kvėpuoja arba kvėpuoja neįprastai, kone juokingai ir skleisdamas keistus pašalinius garsus, o kvėpuojant šuns lūpos kratosi ir dreba, tai labai rimta problema. Nedelsdami vežkite keturkojį į veterinarijos kliniką. Kiekviena minutė tokiu atveju gali būti lemtinga.

Nerimas, panika, išsipūtęs pilvas, bandymas vemti, dūsavimas

Tai pagrindiniai šuns virškinamojo trakto problemų požymiai. Delsiant ir nekreipiant dėmesio į virškinimo trakto problemas, gali atsirasti opų ir prasidėti vidinis kraujavimas. Kartais nustatyti virškinimo trakto problemą sunku – šuo tik dūsauja ir nerimauja. Net menkiausias pilvo pūtimo požymis šeimininkams turėtų keti įtarimą. Pastebėję neįprastai besielgiantį augintinį, nedelskite ir vežkite į gydytoją.

Traukuliai

Traukuliai – vienas iš apsinuodijimo toksinais simptomų. Šunį ištikus traukuliams, tikėtina, kad tai sukėlė didelis toksinų kiekis organizme. Per didelis kiekis toksinų organizme gali lemti staigią mirtį.

Sąmonės praradimas ar visiškas išsekimas

Šie požymiai – esminių ir labai rimtų sveikatos sutrikimų, tokių kaip vidinis kraujavimas, širdies veiklos sutrikimas, anafilaksinis šokas, apsinuodijimas, hormonų veiklos sutrikimas (dar vadinamas Adisono sindromu) bei kitų vidaus organų veiklos sutrikimas, simptomai. Skubi mediko pagalba tokiu atveju – gyvybiškai svarbi.

Gausus kraujavimas, gilios žaizdos, traumos

Tai požymiai, kad veterinaro pagalba – būtina. Stiprus kraujavimas itin pavojingas gyvybei. Jei šuo nukrito nuo didelio aukščio, keturkojį partrenkė automobilis ar jis nukentėjo nuo kito gyvūno, tačiau nematyti jokių didelių žaizdų, į medikus kreipkitės nedelsdami. Didelė tikimybė, kad šuniui prasidėjo vidinis kraujavimas.

Užsitęsęs vėmimas ar viduriavimas

Tai rimtas požymis, kad šuns sveikata sutrikusi. Jei pastebėjote, kad šuo vemia ar viduriuoja su krauju – tai didelių nemalonumų požymis. Tačiau jei šuo suviduriavo ar išsivėmė tik kartą ir be jokio kraujo, dieną ar dvi šuniui duokite lengvai virškinamo maisto ir pasirūpinkite, kad šuo visada turėtų šviežio vandens. Jei viduriavimas ar vėmimas nesustoja, šuniui gali prasidėti dehidratacija ir virškinamojo trakto sutrikimai.

Skausmingas ir sunkus šlapinimasis

Dažniausiai tai šlapimo pūslės infekcijos ar uždegimo požymis. Šlapimo pūslės infekcija – skausminga, tačiau laiku išgydžius, didelių problemų nesukels. Tiesa, sudėtingas šlapinimasis gali pranešti apie šlapimo pūslėje susidariusius akmenis. Tokiu atveju mediko pagalba būtina. Jei pastebėjote, kad sutriko šuns šlapinimasis, nedvejokite ir nuvežkite savo keturkojį draugą veterinarui.

Jei šuo nebeėda ir nebelaka vandens

Vieni šunys yra tikri ėdrūnai, kiti ėda tik tada, kada nori ir nesukdami galvos gali praleisti pusryčius. Tačiau jei šuo neėda dieną ar dvi, patartina kreiptis į veterinarą. Apetito stoka dažniausiai yra ligos požymis. Jei šuo nelaka vandens, gali prasidėti dehidratacija.

Kosėjimas arba pernelyg dažnas čiaudulys

Jei šuo retsykiais kosėja ar čiaudi, greičiausiai jokios ligos nėra. Tačiau pastebėję, kad šuo kosėja ar čiaudi reguliariai, reikėtų susirūpinti, nes tai gali būti peršalimo ar plaučių uždegimo simptomai. Dėl dažno kosulio ar čiaudulio geriausia pasikonsultuoti su veterinaru.

Paralyžiuotos užpakalinės kojos

Galinių letenų paralyžius dažniausiai ištinka trumpakojų bei ilgo stuburo keturkojus, tokius kaip taksai ar korgiai. Jei šuo nebevaldo galinių letenų, dažniausiai tai stuburo smegenų pažeidimo požymis. Toks paralyžius šuniui itin skausmingas. Pastebėję tokį sveikatos sutrikimą nedelsdami kreipkitės į veterinarą.

Stiprus skausmas

Jei pastebėjote, kad šuo kenčia stiprų skausmą, inkščia, dūsauja, šlubuoja ar rodo kitus skausmo požymius, nedvejokite ir vežkite šunį medikų globon.

Apsinuodijimas

Jei šuo paragavo pavojingų ir nuodingų medžiagų – žiurknuodžių, supelijusio ar supuvusio maisto, nelaukite, kol prasidės jų poveikis. Atminkite, kad yra ir kitų, iš pažiūros, nenuodingų, tačiau šunims – pavojingų medžiagų. Šokoladą, razinas, vynuoges, riešutus, alkoholį, vaistus laikykite šuniui nepasiekiamoje vietoje.

Šie išvardyti atvejai – dažniausiai pasitaikantys sveikatos sutrikimai šunimis. Atminkite, kad sveikatos sutrikimo požymių gali būti kur kas daugiau. Jei pastebėjote, kad šuo negaluoja, nedvejokite ir susisiekite su veterinaru.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.