Vaišės nuo stalo augintiniams: ko negalima duoti?

Nors Kalėdos yra gerumo, nuoširdumo ir svetingumo laikas, net ir tada, kai stalai perpildyti skanumynais ir įvairiausiomis gėrybėmis, vertėtų nepamiršti, kad maisto likučiai ar saldumynai neturėtų pakliūti į jūsų augintinių skrandžius. Žinoma, vienas kitas nedidelis kąsnelis jokių rimtų problemų nesukels, tačiau turite žinoti, kokių maisto produktų jokiu būdu negalima duoti savo mylimam keturkojui.

Vaisiai, riešutai ir šokoladas – tik žmonėms<br>123rf nuotr.
Vaisiai, riešutai ir šokoladas – tik žmonėms<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 24, 2013, 8:42 PM, atnaujinta Feb 19, 2018, 5:08 PM

Australijos veterinarijos gydytojų asociacijos prezidentas dr. Markas Lawrie nuoširdžiai pataria nešerti savo augintinių žmonių maistu. „Nors mums atrodo, kad mes duodame šuniui ar katei skanią, riebią „kalėdinę“ dovaną, reikia atminti, kad dovaną jūs ruošiate ir veterinarui. Tai - piniginė dovana už gydymo paslaugas“, - sako M.Lawrie.

Vaisiai, riešutai ir šokoladas – tik žmonėms

Vieni pavojingiausių maisto produktų katėms ir šunims – vynuogės ir razinos. Šie produktai gali pažeisti kepenis. Tad venkite bet kokių produktų, kuriuose yra vynuogių ar razinų.

Nepamirškite, kad makadamijos riešutai ir avokadas gali taip pat būti pavojingi jūsų keturkojui.

Šokoladas, patekęs į keturkojo organizmą sukelia širdies problemas, drebulį, traukulius ir kartais net mirtį. Jei pastebėjote, kad jūsų augintinis slapčia prisirijo šokolado ar šokoladinių saldainių, nedvejodami vežkite jį pas veterinarą.

Jokiu būdu neduokite šuniui maisto, kuriame yra muskato riešutų. Šis produktas šunims yra itin toksiškas.

Mėsos produktų atliekos – į šiukšlių dėžę

Jei per šventes valgote mėsą, nė negalvokite atsiduoti savo šuniui likusių kaulų. Dr. M.Lawrie perspėja, kad žmonėms paruoštas maistas netinka keturkojams. „Kepti ar virti kaulai netinkami gyvūnams. Pavyzdžiui, kepimo metu pasikeičia cheminė kaulų struktūra, o tokius kaulus sunkiai virškina skrandis. Nepamirškite, kad žuvies kaulai taip pat gali būti pavojingi.

Riebalai, kurie liko paruošus patiekalą, taip pat neturėtų pakliūti į keturkojo skrandį. „Riebalų perteklius pavojingas tiek žmonėms, tiek keturkojams. Ypač, jei tai riebalai su druska“, - teigė veterinaras, pridurdamas, kad nuo riebalų su druska gyvūnams žarnose ima kauptis dujos.

Veterinaras perspėja, kad gerai pagalvotumėte, prieš dalindamiesi maistu su savo keturkoju, mat visos šventinės linksmybės keturkojų augintojams gali baigtis labai liūdnai. Liūdniau, negu atrodo keturkojų akys, prašančios kąsnelio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: ar už M. Navickienės skandalo kyšo Prezidentūros ausys?